Kangasala Triathlon 14.7.2019

Kangasala Triathlon

Uinti 1500m, pyörä 40km, juoksu 10km

Sinä meitsi juoksuosuudella. Kuva @seonvillemoro.

Taas oikein loistava kisa starttiaikansa puolesta. Perusmatka jolle minä ja härre osallistuttiin starttasi klo 15 sunnuntain aikaa. Mää tykkään paljon enemmän myöhäisestä ajasta kuin esim. aamu klo 9.00.Tai mikä aina kauhistuttaa on täyden matkan kisan startti joka voi olla klo 7–8 aamulla. Siinä vaiheessa on vielä niin unenpöpperössä, että ei huvita sitten ollenkaan hypätä järveen ja alkaa uida 3,8 kilometriä ja tossa vaiheessa uinnin jälkeinen pitkä pyöräily ja pitkä juoksu saa sellaisia ajatuksia päähän, että miksi ikinä olen ryhtynyt tähän, ei olisi pitänyt. Vielä jos sattuu olemaan viileä keli niin ajatukset ovat ihan hirveitä ennen kisaa. Mutta niin se vaan sekin matka aina menee ja uidessa virkoaa kyllä hyvin ja jaksaa paahtaa sellaisen puolen vuorokauden mittaisen kisan. Se on jotenkin uskomatonta, mutta kyllä sen vaan jaksaa kun on sitä varten harjoitellut. No mutta nyt ei ollut täyttä matkaa vaan perusmatka joten keskitytään siihen.

Jaahas, kisapaikalle tultu.

Pientä päänvaivaa aina myöhäisessä startissa aiheuttaa syöminen ennen kisaa. Aamupala tietenkin normaalisti, mutta tänään ehti syömään hyvin myös lounaan kolme tuntia ennen starttia. Ruuan olisi hyvä kisapäivänä olla sellaista mistä tietää, että vatta ottaa sen normaalisti vastaan. Riisiä ja nyhtökauraa, siihen päädyin. Kasviksia joukkoon.

Pötkö meni omaan hoitopaikkaansa koko päiväksi joten sen puolesta saatiin viettää kisapäivä jolloin ei tarvinnut ajatella koiran tarpeita.

Kaikki taas muistettava ennen kisaa pakata mukaan. Juomapullot vesineen pyöräreitille, energiageelit, uimalakki ja -lasit, märkäpuku, numerolappuvyö, pyörä, kypärä, pyöräilykengät, juoksutossut, kisalippis… Mitä vielä?

Kisajärjestäjä Simo ja härre.

Uinti 1500m

Startissa asettauduin sopivaan kohtaan sisäreunaan. Reunaan, mutta en missään nimessä taakse vaan mieluummin hieman eteen. Tykkään uida siten, että suurin osa porukkaa ellei jopa kaikki on vain tosella puolellani. Se on jotenkin väljemmän tuntuista ja sitähän se onkin tietenkin. Uidessa helposti ajautuu sinne muiden keskelle kun jokainen ui sitä omaa uintiansa ja saattaa seilata vähän puolelta toiselle. Ei sekään haittaa, voin ihan hyvin uida sumpummassakin jossa porukkaa on paljon edessä ja takana, sivulla ja sivulla. Kuitenkin aina jos tuntuu järkevältä valita toinen reuna, valitsen sen. Isoissa kisoissa asia on aika paljon eri kuin tällaisissa mukavan kokoisissa.

Ensimmäistä kertaa olin triathlonkisassa jossa uintilähtö on mallia rolling start. Eli kun startti on paukahtanut niin uimaan voi lähteä omaan tahtiin ja kello alkaa mitata kisailijan aikaa vasta sitten kun kisailija on ohittanut sen mittarin. Tää oli aika hyvä ainakin tässä määrässä osallistujia. Uimme reitin vastapäivään kaksi kertaa. Olin sisäreunassa koska halusin uida mahdollisimman suoraan poijulta poijulle. Aika paljon oli uimareita, vähän yllätyin siitä myllerryksestä mikä hetkittäin oli. Taktiikkani oli uida rennosti ottaen happea joka kolmannella käsivedolla ja heti alussa huomasin, että tämä taitaa toimia. Yleensä uin höökällä ottaen happea joka toisella käsivedolla ja yrittämällä yrittäen uida kovaa. Nyt siis aivan toisella taktiikalla, rauhallinen rento meno jolloin uinnin tekniikka varmasti pysyy hyvänä ja sen takia vauhti voi olla hyvä tai parempi kuin höökällä uidulla kovalla uinnilla.

Härre on uinut. Kuva @seonvillemoro.

Nyt, toisin kuin viikko sitten Teisko Triathlonissa, tarkistin huolellisesti, että uimalasini eivät vuoda.Että niitä ei tarvitsisi korjailla kesken uintiosuuden sillä siihen tuhraantuu kallisarvoista kisa-aikaa.

Uintini oli täydellisen rentoa koko ajan ja sain happea hyvin ja meno tuntui tosi helpolta läpsyttelyltä. Silti tunsin sen etenevän ja toivoin, että uisin nyt hyvää vauhtia.Tunnelma ja totuus ei kuitenkaan aina kohtaa ja vaikka tuntui rennolta ja reippaalta niin varauduin koko ajan siihen, että vauhti olisi aika hidas.

Lopulta olin kaksi kierrosta kauhonut ja olin niin rannassa, että kädet ylettivät hyvin pohjaan. Sitten vasta nousin ja aloin riisua märkäpuvun yläosaa samalla juosten vaihtoalueelle ja valmiina pyöräilemään. Vilkaisin uintiaikaa ja se miellytti.

Ensimmäistä kertaa ikinä kisassa tosi rento helppo uinti. Ennen uintia otin muuten taas yhden energiageelin.

Uintiaika 27min. Olin sarjani (Naisset 40–49) kolmanneksi nopein uimari. Sarjassani oli 11 naista.

Myö teputan vaihtoaluelle. Härer suunnitteli D-kirjainta mun märkäpuvun merkin eteen. Kuva @seonvillemoro.

T1

Vaihtoalueelle päästyäni löysin heti pyöräni, tietenkin sillä paikka painetaan mieleen ettei sitä tarvitte ettiskellä sitten kun kisataan. Sinne vaan ja märkäpuku irti ja pyöräilykamat päälle, pieni hörppy vettä  ja satulasta taluttaen pyörä viivalle josta sai lähteä ajamaan.

Pyörä 40km

Pyöräreitti oli edestakainen ja tunsin heti pyöräilyyn lähdettyäni, että jalat tuntuivat makaronilta. Tää on mulle yleistä enkä tiedä mistä se johtuu. Siitäkö kun keho ei ole vielä tarpeeksi lämmin ja valmis tuollaiseen suoritukseen? No, poljin kuitenkin pyrkien pitämään tehomittarin wattiprosentin jossain sadassa ja samalla sykkeen siinä 160 paikkeilla. Kisoissa paljon isompi syke noilla vateilla kuin treeneissä, oli Teisko Triathlonissa ja oli nyt täällä Kangasala Triathlonissa.

Härre painattaa. Kuva @seonvillemoro.

Poljin makaroneilla ja kelloni näytti väliaikaa viiden kilometrin välein. Meni suht ookoosti silti ja kun parikymmentä kilsaa oli takana niin jalat jotenkin alkoivat toimia ja makaronitunne katosi. Hyvä niin ja loppupyöräily tuntuikin sitten jo täysin normaalilta.

Peesivalvontaa näin kisareitillä, mua ohitti pari naista joista toinen roikkui aika lähellä edessä ajavan takarengasta ja peesivalvoja sanoikin hänelle, että älä peesaa. Tämä peesasi kauan. Mur, olen peesivastainen sillä jos olet peesannut kisassa jossa ei sitä saa tehdä niin et voi olla ylpeä omasta suoristuksestasi ja sanoa, että itte poljin. Kun et polkenut.  Onneksi valvontaa on ja rangaistuksia jaellaan. Yhdelle mun taaksejämähtäjälle jouduin sanomaan, että älä peesaa.

Minun pyöräilyäni vaihtopaikalle tullessani. Kuva @seonvillemoro.

Pyöräilyn tunnelma oli ihan ok, mutta kokonaan en ole tyytyväinen. Mun pitäisi kyllä päästä hieman kovempaa vaan enpä päässyt. Pyöräilyn aikana otin kaksi energiageeliä veden kanssa.

Pyöräaika 1h16min, sarjani neljäs.

T2

Nopsa vaihto pyöräkamppeista juoksukamppeisiin ja uusi lätsä päähän. Se lätsä ei saa unohtua. 🙂

Juoksu 10km

Juoksuun laitoin siis uuden lippikseni / kisalippikseni päähän. Näin myyjän viime viikolla Teisko Triathlonissa ja heti tilasin lippiksen sillä se oli just sellainen mitä olen miettinyt. Yksinkertainen ja verkkoa takaa. Oikein vanhanaikainen junttilippis ja samalla tuore tämän päivän lippis, noi kaksi asiaa mulla tulee mieleen siitä. 😀 podiumstore.fi näitä lippalakkeja myy.

Härre. Kuva @seonvillemoro.

Juoksu oli kolmena kierroksena ja ensimmäisen kilometrin aikana ehdin ajatella monenlaista ajatusta, että ei taida mennä tavoitevauhtiin, no nyt menee ihan hyvin, ehkä himmailen kilsan ja alan sitten tahkota kovempaa. Heti ekan kilometrin jälkeen (aika 5:15) kuitenkin tajusin, että nyt sujuu. Juoksu tuntuu hyvältä ja siltä, että pystyn vauhtia ylläpitämään.

Kilometri kilometriltä kello näytti hyvää aikaa ja ai että olin tyytyväinen. Kerrankin mun juoksu onnistuu kisassa, toki olinhan tähän treenannut. Otin jossain vaiheessa juoksun alettua geelin, juomapisteellä josta sain vettä geelin kanssa. Yksi juomapiste oli kääntöpaikalla ja käännyttyäni ensimmäisellä kierroksella tästä takaisin päin niin näin heti tutun nopean naisen joka takanani juoksi. Siitä tuli pieni ajatus, että olisipa kiva kun pystyisin pitämään tuon naisen takanani. Siihen pitäisi pyrkiä.

Juoksu oli yllättävän helppoa, kiitos hyvien juoksutreenien joita olemme tehneet PUHTI triathonryhmän kanssa. Kierros kierrokselta nainen oli lähellä takanani, mutta pidin pintani enkä päästänyt ohi. Viimeiset pari kilometriä pystyin jopa kiristämään tahtia ja nostamaan sykettä jota minä, lusmu, en ole yleensä saanut aikaiseksi.

Myö, tässä vielä ihan ok tekniikka. Kuva @seonvillemoro.

Minusta otetuista juoksukuvista huomaa kuinka juoksutekniikka pettää, asento muuttuu sellaiseksi istuvaksi joka ei ole se paras mahdollinen tapa edetä. Tähän on panostettava, että se pysyisi hyvänä ainakin näin lyhyessä kisassa.

Juoksun aika 50min 21 sek, sarjani kolmas kait. Epäselvä tulos tässä kohtaa tulospalvelussa.

Paina, paina. Kuva @seonvillemoro.

Lopulta olin palkintopallilla, olin sarjani kolmas. Härre oli myös sarjansa (miehet 40–49) kolmas.

Mun loppuaika 2:35:56

Härren loppuaika 2:17:40

Kiitos paljon kaikille kannustajille. PUHTI valmennuksen triathlonryhmäläisiä oli kisassa kannustamassa ja myös osallistumassa eli paljon tuttuja oli. Tosi paljon.

Kangasala Triathlon on kisa jota mielelläni suosittelen myös aloittelijoille. Se on hyvän mielen tapahtuma jossa tänä vuonna oli perus- eli olympiamatka sekä lyhempi kuntomatka joka sopii ensikertalaisille varsin hyvin.

Lue myös kisaraportti Teisko Triathlon 2019.

Oman pisneksen mainos tähän loppuun:

www.puhtivalmennus.com

PUHTI triathlonryhmä aloittelijoille alkaa Pirkkalassa.
hyvinvointi liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *