Lainattu suklaaunelma ja sunnuntain sumua
Lauantaina leivottiin. Kaksi kakkua ja yksi suolainen piirakka. Toinen kakuista oli vegaaninen ja gluteeniton suklaaunelma, johon tutustuin viime syksynä ystävien häissä. Resepti on ollut minulla siitä lähtien mutten ole voinut kakkua leipoa – koska olisin syönyt sen kokonaan, ihan yksin, viidessä sekunnissa (tai ehkä kahdessa..)!
Lauantaina kakulle löytyi onneksi useampikin syöjä, sillä meillä juhlistettiin tupla-kolmekymppisiä ja vähän ehkä salin (melkein) valmistumista ja saihan näistä jo useamman hyvän syyn kutsua ystäviä kyläilemään!
Koska ”kakkumallista” ei päästy yhteisymmärrykseen, leivottiin juhliin suosiolla kaksi kakkua (eikä muuten jäänyt murustakaan yli!). Kakkukavereiksi pääsivät tuo suklainen unelma sekä sitruksinen sokerikakku. Sokerikakun pohjan ohjeen löydät täältä, väliin laitettiin lime-sitruunamarmelaadia, sitruunamehussa pyöriteltyä banaania ja tuoretta mangoa viipaleina. Päälle pursotettiin runsaasti kermavaahtoa kivoiksi pikkupalluroiksi ja koristeeksi raastettiin vielä sitruunankuorta. Tuoksuipa muuten hyvältä! (Ah, tuo täydellinen sitruuna!)
Lainatun suklaaunelman resepti on kuulemma alunperin Glorian ruoka- ja viinilehdestä (numerosta 1/2011 luin jostakin..). Hieman mukaeltuna ystävältä saadulla reseptillä leivoin kuitenkin kakkos (siis ykkös!!) kakuksi suklaista unelmaa, joka sopi kaikille ruokavalioille (suklaa-allergikkoja ei onneksi seurueessa ollut, mutta venhättömät, gluteenittomat, maidottomat, vähälaktoosiset ja ties vaikka mitkä muut saivat aivan huoletta nauttia palan unelmaa). Anteeksi muuten kakun hehkutus. Tai ei, en pyydä anteeksi ennen kuin joku kakkua testaa, eikä pidä sitä unelmaisena (minulla on vieläkin pää pilvissä… suklaapilvissä…mmm…), niin! Se kakun ohje:
Lainattu suklaaunelma
(alkuhuomautus! kakku on huisin helppo valmistaa!)
5 dl vaniljalla maustettua soijamaitoa (itse käytin Alpro Soyaa)
2 tl omenaviinietikkaa (valkoviinietikka toimi vallan hyvin!)
4 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä
1 rkl vaniljasokeria
4 dl gluteenittomia jauhoja (Semperin Fin Mixiä käytin suosikilleni uskollisena..)
1 1/2 dl tummaa, maidotonta kaakaojauhetta (Van Houten vaikkapa)
1 1/2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
Älä vain erehdy maistamaan taikinaa! ..voi olla ettei sitä riitä enää uuniin asti!
Suklaakreemiin:
250 g maidotonta kasvimargariinia (Sunnuntai tai Keiju)
2 dl kaakaojauhetta
1 ptk/500g tomusokeria (tai vähän vajaakin riittää, maistelun ja tunnustelun kautta huomaa sopivan suhteen)
3/4 dl vaniljalla maustettua soijamaitoa
2 tl vaniljasokeria
& Pohjan kostuttamiseen 1/2 dl appelsiinimehua tai vaniljalla maustettua soijamaitoa (minä laitoin 50-50 molempia, kun en osannut päättää!)
& väliin ja päälle 4 dl tuoreita tai pakastettuja marjoja (maun mukaan; meillä testattiin mustaherukka-mustikkasekoitusta, johon lisäsin noin ruokalusikallisen tomusokeria. Mustaherukan happamuus todellakin toimii tässä!)
Ohje: sekoita soijamaito ja etikka kulhossa. Anna seoksen tekeytyä muutama minuutti. Lisää sokeri, rypsiöljy ja vaniljasokeri. Sekoita vispilällä tai sähkövatkaimella kunnes taikina alkaa vaahdota.
Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne nesteeseen kahdessä erässä, hyvin sekoittaen. Kaada taikina vuokaan (n. 20 cm halkaisija, pellilliseen tarvitse 1 1/2 kertaisen taikinan). Paista uunin alatasolla 175°c, 45-60 min. välillä kypsyyttä tikulla kokeillen. Kakku saa jäädä mehukkaaksi, varo siis ettet paista sitä kuivaksi.
Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä hyvin. Leikkaa kerroksiin (2-3).
Suklaakreemin ohje: vaahdota margariini kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää kaakao hyvin sekoittaen. Varo *puff – kaakaot ovat pöydällä ja lattialla* -efektiä.
Sekoita tomusokeri ja soijamaito samaan aikaan muutamassa erässä kreemitaikinaan. Lisää vaniljasokeri ja vatkaa kunnes kreemi on kuohkeaa. Tarkista makua välillä ettei kreemistä tulee liian hapanta tai makeaa.
Kokoa kakku oman tyylin ja maun mukaan! Suklaakreemi on helppo levittää kuumaan veteen kastetulla, kuivatulla veitsellä tai perinteisesti pursottamalla.
Oma suklaaunelmani ei ollut kaunis eikä pyöreä eikä korkeissa kerroksissa, mutta tiedättehän sanonnan ”moni kakku päältä kaunis…” – tämä sen sijaan oli sisältä täyttä kultaa ja päältä vähän myös kookosta
Kuolaamisen loppuminen saattaa valitettavasti kestää tovin (nimim. perjantai-illasta asti kuolannut..)
Koska pelkkä makea voisi saada vieraat sokerihumalaan, tarjottiin juhlissa myös suolaisia ja kevyempiä herkkuja. Punajuuriperunamuusi-pohjainen sipuli-fenkolipiiras sai seurakseen vihersalaatin uunissa paistetulla vuohenjuustolla, kirsikkatomaateilla ja paprikalla. Lisukkeeksi löytyi rypäleitä ja tuoretta basilikaa.
Sipuli-fenkolipiiraasta ei ole kuvamateriaalia, koska piiras hävisi suoraan uunista nälkäisiin suihin. Sekin viimeistä murua myöten.
Sipuli-fenkolipiiras
Pohja:
3-4 punajuurta
3-4 perunaa
tilkka maitoa
nokare luomuvoita
n. 6 dl gluteenittomia jauhoja (Semperiä Semperiä, mitä tahansa Mixiä)
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
Täyte:
Aika monta sipulia! Ainakin 5 suuren suurta tai jopa 8 pienempää!
1 fenkoli
3-4 valkosipulinkynttä
300 g creme fraichea
3 munaa
1-2 ptk fetajuustoa kuutioituna
suolaa&mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia ja basilikaa
Ohje: kuori ja pilko punajuuret ja perunat, keitä melkeinpä ylikypsiksi ja muussaa tasaiseksi muusiksi maidon ja voin kera. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja sekoita ne sitten muusiin. Lisää jauhoja tarvittaessa (taikinan koostumuksen mukaan). Taputtele taikina pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi alustaksi, jonka reunat ovat hieman korkeammalla (että munat ja creme fraiche pysyvät kyydissä!).
Viipaloi sipulit, fenkoli ja valkosipulinkynnet. Kuullota pannulla pienessä määrässä öljyä tai voita. Nosta sivuun odottamaan.
Sekoita täytteen aineet ja mausteet kulhossa. Paitsi feta, se lisätään viimeisenä.
Levitä sipuliseos pohjan päälle. Kaada muna-creme fraiche (mikälie) -seos sipuliseoksen päälle. Töni vähän, että joka kohtaan riittää. Lisää kuutioitua fetaa piirakan päälle.
Paista uunissa 200°C keskitasolla noin 30 min. Kokeile välillä pohjaa ja siirrä alatasolle, jos pohja tuntuu liian löysältä.
(Alkuperäinen resepti Pirkka -lehdestä, mutta enhän minä mitään pussimuuseja lähtenyt ostamaan, kun kaapissa oli ylimääräisiä punajuuria ja fenkoliakin jäi yli pastasta! Eikä muuten kaivannut maitoakaan tuo ”munamaito”)
**********************
Sunnuntaina aamupäivällä oli sumua. Kävelimme aamupalan jälkeen yövieraiden kanssa rantaan ja jäälle. Laituri oli kadonnut lumen alle eikä vastarantaa näkynyt.
Ystävät ja rakkaat <3