Vinkki pakastimen tyhjentämiseen eli raparperi-marenkileivos
Päivänä muutama pohdin pakastimeen kurkkiessani, mitä tekisin kaikille niille pakastetuille raparpereille, joita pilkoin talvea varten säilöön, niitä kun on melkoinen määrä..
Viime kesänä uunituoreessa Tupa – Keittiössä leivottu uunituore raparperileivos
Raparperi-marenkileivoksiin ei raparperia huimaa määrää saa kulumaan, mutta vähän edes ja ovathan nämä vaaleanpunaiset marenkiunelmat aikamoisen makoisia ja nättejä!
Raparperi-marenkileivokset
Marenkiin tarvitset:
2 munanvalkuaista
1 1/3 dl sokeria
parisen tippaa punaista elintarvikeväriä (siis sitä joka on tehty punajuuresta ja on luonnonmukaista)
Ohje: erottele valkuaiset tilavaan kulhoon. Lisää joukkoon sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella kiiltäväksi ja kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Marenkitaikina on valmista, kun se ei valu ylösalaisin käännetystä kulhosta. Lisää pari tippaa punaista elintarvikeväriä ja sekoita varovasti vaahto vaaleanpunaiseksi.
Tee marengista kahdeksan kekoa leivinpaperoidulle pellille. Tee neljään kekoon kuppimainen keskusta, jotta täyte pysyisi paremmin valmiissa marengeissa (kuppiosa on helppo tehdä marenkimassaan ruokalusikalla, kun massa on tarpeeksi kovaa). Loput neljä kekoa saavat olla tasaisia, ne käytetään leivoksen kansina.
Kuumenna uuni 110 asteeseen ja kypsennä marenkeja keskitasolla noin 50 minuuttia. Jos haluat marengeista ilmavia ja kuivia, voit pidentää kypsennytaikaa. Jätä valmiit marengit jäähtymään.
Raparperitäytteeseen tarvitset:
3 dl raparperipaloja
30 g voita
2 rkl sokeria
Mascarponevaahto:
100 g mascarponejuustoa
2 rkl sokeria
1/2 limen mehu
1/2 dl kuohukermaa
Ohje: sulata pakastettu raparperi, valuta kuivaksi jos kovin märkää (tai kesällä tuoreista raparpereista: pese ja pilko raparperi). Sulata voi pannulla ja paista raparperipaloja kunnes ne pehmenevät. Lisää sokeri ja anna sulaa voin ja raparperipalojen joukkoon. Jäähdytä hyvin.
Sekoita mascarpone, sokeri ja limetin mehu kulhossa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mascarponeseokseen.
Kokoa leivokset laittamalla kuppimaisten marenkien pohjalle mascarponevaahtoa ja päälle raparperitäytettä. Aseta loput marengit kansiksi täytettyjen pohjien päälle. Tarjoa leivokset heti. Voit myös koristella leivosta valuttamalla pieniä noroja väriainetta raparperitäytteen päälle leivoksen väliin.
Nauti hyvän kahvin tai vihreän teen kera – leivos kaipaa vierelleen tasapainottavaa kaveria, koska on itse kovin kirpeän makea!
(Alkuperäinen ohje kauniimman kuvan kera HS:n ruokasivuilta)