Chilistä

2013-04-11-20-20-23.jpg

Kurkku-inkivääriraita / basmatiriisi / chapati-leipä / chili paneer / nepalilainen hot sauce

Suomen kevään näyttäessä edelleen, noh, tältä:

2013-04-10-19-25-29.jpg

..kaipaili Tupa – Keittiö jälleen kuumaa ruokaa. Lämmön iltapalalla takasivat tänään tuli puuhellassa, chili paneer sekä nepalilainen hot sauce.

Nepalilainen hot sauce

2 luumutomaattia

3 rkl oliiviöljyä

1/2 tl kuminansiemeniä

2-3 tl murskattua kuivattua chiliä

1 iso keltainen sipuli pilkottuna

2-3 valkosipulinkynttä silputtuna

1-2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

suolaa myllystä 

tuoretta korianteria

1/2 tl riisiviinietikkaa

Ohje: keitä tomaatteja kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Nosta pois kattilasta ja anna jäähtyä hetki. Purista tomaatin mehu ja liha irti kuorista (kulhoon). 

Kuumenna öljy kasarissa,  lisää kuminansiemenet ja chilit. Kuumenna noin minuutti kunnes chilimurska on tummunut ja haurastunut. Lisää kasariin sipulit, valkosipulit sekä inkivääri – paista kunnes seos on kullanruskeaa. Anna hautua parisen minuuttia. 

Lisää kasariin tomaatit ja suolaa, anna kiehua pari minuuttia. Anna hautua matalammalla lämmöllä muutama minuutti, lisää revitty korianteri (maun mukaan) ja jäähdytä hieman ennen seoksen soseuttamista tasaiseksi (tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella). Lisää riisiviinietikka ja suolaa tarvittaessa. 

 

Kurkku-inkivääriraita

2 dl turkkilaista jugurttia

noin 5 cm pätkä kurkkua raastettuna (sillä isoimmalla raastimella)

pieni pala inkivääriä (myös raastettuna)

1/2 valkosipulinkynsi (arvatkaa: raastettuna!)

1/2 limen mehu

1 tl ruskeaa sokeria

ripaus juustokuminaa

ripaus garam masalaa

mustapippuria & suolaa myllystä maun mukaan

Ohje: sekoita kaikki raasteet, limen mehu ja mausteet pienessä kulhossa. Anna maustua jääkaapissa muutama minuutti. Lisää joukkoon jugurtti ja sekoita kunnolla. Anna edelleen maustua jääkaapissa muutama minuutti.

 

Chili paneer

noin 300 g paneeria tai tuorejuustoa (Valion Kotijuusto esim.) kuutioituna

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl maissijauhoja

4-5 valkosipulinkynttä murskattuna

1 iso keltainen (mielellään makea) sipuli viipaloituna

1 iso vihreä paprika viipaloituna

2 kunnolla kypsää makeaa tomaattia (esim. luumutomaatteja)

vihreitä chilejä viipaloituna (tulisuuden mukaan 3-6 kpl)

1-2 dl paseerattua tomaattia (määrä riippuu siitä, miten ”kuivaa” kastikkeesta haluat)

tuoretta inkivääriä raastettuna 

ripaus juustokuminaa

ripaus garam masalaa

suolaa myllystä

3 rkl soijakastiketta

tuoretta korianteria

Ohje: kuumenna öljy kasarissa, lisää öljyyn mausteet (inkivääriä, soijakastiketta ja korianteria lukuunottamatta) ja pilkotut tomaatit. Kuullota ja hauduttele hetki. Lisää viipaloidut paprikat ja sipulit sekä inkivääri. Hauduta melko kovalla lämmöllä kunnes paprikat ovat kypsyneet, mutta ovat vielä vähän rapsakoita. 

Lisää kasariin paseerattu tomaatti sekä maissijauhoa suurusteeksi (myös Maizena käy). Keittele kokoon. 

Lisää soijakastike ja suolaa tarvittaessa.

Kuutioi kotijuusto suht suuriksi kuutioiksi ja kuivaa palat, jos ne ovat kovin kosteita. Kun kastike on muuten valmista, lisää juustokuutiot joukkoon ja sekoita nopeasti.

Koristele (ja mausta maun mukaan) tuoreella korianterilla. Tarjoa basmatiriisin, chapati -leivän ja lisukekastikkeiden kera.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.