Ravioli
Gluteenittomasta tuorepastasta innostuneena, oli jännä kokeilla itse tehtyjä ravioleja. Gluteenittomien jauhojen kanssa saa usein taistella, että taikinasta tulisi oikeasti taikinamainen (eikä sellainen käsiin mureneva epämääräinen köntti..), mutta tuorepastan kanssa ei ole kertaakaan ollut ongelmaa koostumuksessa tai käsiteltävyydessä! Ihanaa! Siispä rohkeasti kokeilemaan:
(Tuorepasta tehtiin 4 munalla ja jälleen kerran amoretton anopin ohjeella, gluteenittomien jauhojen sekaan mittasin myös ohrajauhoja 1/4 jauhojen kokonaismäärästä. Toimii, jos ei ole keliaakikko vaan ”vain” vehnäallerginen, muutoin olen käyttänyt hyväksi havaittuja Semperin Fin Mixejä).)
Pinaatti-ricotta- & tomaatti-mascarponeraviolit
Pinaattisiin tarvitset:
1 prk ricottajuustoa
300 g tuoretta pinaattia (tai 2 pussia pakastepinaattia, suosittelen tietysti tuoretta, kuvan raviolit tehtiin kuitenkin pakastepinaatista, koska kaupasta ei perjantaina tuoretta saanut..)
1-2 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa&mustapippuria myllystä
ripaus jauhettua muskottipähkinää
murskattuja pinjansiemeniä
oliiviöljyä (tai luomuvoita)
Ohje: freesaa pinaatti kasarissa pienessä määrässä öljyä (tai voita), mausta suolalla ja pippurilla. (Pinaatin kanssa ainakin oman makuni mukaan pitää käyttää hieman normaalia enemmän suolaa, jotta maku tulee parhaiten esiin, maistamalla varminta..).
Valuta pinaatista neste pois siivilän läpi ja painele tarvittaessa keittiöpyyhkeellä (tuorepinaatti). Anna jäähtyä ja sekoita sen jälkeen ricottajuustoon. Lisää murskattu valkosipuli, muskottipähkinä sekä pinjansiemenet ja sekoita tahnaksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
Tomaattiseen täytteeseen tarvitset:
1 prk mascarponejuustoa
muutama makea kirsikkatomaatti
muutama aurinkokuivattutomaatti
1 pieni keltainen sipuli
1 valkosipulinkynsi murskattuna
pecorinojuustoa raastettuna
suolaa&mustapippuria myllystä
Ohje: pilko kirsikkatomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit pieneksi, hienonna sipuli. Sekoita tomaatit, hienonnettu sipuli (voit myös halutessasi ensin kuullottaa sipulin) sekä raastettu pecorino mascarponen sekaan, lisää mausteet, maista ja sekoita tahnaksi.
Ravioliannoksen päälle sopii maun mukaan parmesan- tai pecorinoraaste ja rouhittu mustapippuri
Raviolien kasaaminen:
Tee tuorepastataikinasta parillinen määrä ohuita ”raviolin levyisiä” levyjä. Levyjen tulee olla ohuita, mutta kuitenkin napakoita (jos raviolilevystä kuultaa läpi, on jo menty liian ohueksi!). Lusikoi täytettä leveyssuunnassa levyjen keskelle niin, että väliin jää tarpeeksi tilaa raviolien sulkemiselle. Tasoita täytettä hieman ja nosta toinen kokonainen levy täytetyn levyn päälle, painele levyt kiinni toisiinsa täytettyjen kohtien välistä. Jos sinulla on raviolimuotti, paina muotilla täytettyjen kohtien ympäriltä ja nappaa valmis ravioli talteen (jauhota tarvittaessa hieman ja nosta syrjään lautaselle odottelemaan muita ravioleja). Jos käytät veistä ja haarukkaa; leikkaa raviolit irti toisistaan ja painele kevyesti haarukalla raviolien reunat kiinni.
Kypsennä kiehuvassa hyvin suolatussa vedessä noin viisi minuuttia (4-7 minuuttia sanovat monet ohjeet). Herkuttele sitruunakastikkeen kera.
Sitruunakastike
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
nokare luomuvoita
2 murskattua valkosipulinkynttä
pari-kolme keltaista makeaa sipulia
1 sitruunan mehu
suolaa&mustapippuria myllystä
hunajaa tai siirappia
(maun ja halutun ruokaisuuden mukaan pilkottuja kirsikkatomaatteja, paprikaa, pinjansiemeniä tai muuta sopivan rouskuvaa)
Ohje: (paahda pinjansiemenet pannulla, nosta sivuun.) kuullota runsaassa oliiviöljyssä pannulla ohueksi viipaloitu sipuli. Lisää valkosipuli, nokare voita ja sitruunan mehu sekä mausteet. Nosta joukkoon pilkotut tomaatit (tai muut kasvikset) ja anna hautua hetki. Lisää vähän hunajaa tai siirappia taittamaan sitruunan kirpeyttä. Tarjoa raviolien kera, koristele tuoreella basilikalla.
Jälkkäriksi italalaista sitruunajäätelöä silputulla tuoreella basilikalla – sopii muuten erinomaisesti ja basilikajäätelö on aivan täydellinen jäätelö (harmi vain, kun sitä harvemmin on missään tarjolla..)