Ei pelkkä herne vaan kokonainen palko
Luin eilen illalla Helsingin Sanomien verkkolehdestä, että kauppojen kalatiskeille saattaa pian tulla myyntiin lihaluujauholla ruokittua kalaa. Uutisen lukemisen jälkeen olo tuntui (ja tuntuu edelleen) epämiellyttävältä ja etenkin kovin ruokatiedostamattomalta.
Herkullista eteläafrikkalaista siimalla pyydettyä kalaa, joka ei ole kasvanut lihaluujauhoa mutustellen
Kun parisen vuotta sitten noin kymmenen vuoden tauon jälkeen aloin jälleen syömään kalaa, ymmärsin kyllä edelleen kalatalouden kyseenalaisuuden sekä ylikalastuksen ongelmat, mutta päätin silti olla itsekäs ja helpottaa elämääni (vehnäallergisen kasvissyöjän ruokkiminen kodin ulkopuolella on kovin haasteellista). Kasvatetun ja ylikalastetun kalan syömisen epäeettisyyden olin päättänyt tasapainottaa ostamalla kotiin vain ”järkevää” kalaa ja muualla syöväni kalaa vain, jos sopivaa kasvisvaihtoehtoa ei ollut tai tiesin kalan alkuperän. Minulla ei kuitenkaan ollut aavistustakaan siitä, että syömäni kala olisi saattanut syödä lihaluujauhoa.
Lihaluujauho. Verijauho. Kala.
Yksi syy kasvisruokavalion valitsemiselle monen monta vuotta sitten oli niin lihan epäeettisyys kuin epämiellyttävyys – kinkkuvoileivästä jäi jänne kurkkuun ja kanankoivella oli ollut huono elämä. Kalan pois jättämiseen vaikuttivat aikoinaan vain eettiset ja ekologiset syyt, kalan mausta olin pitänyt aina ja pidän edelleen. Eilen mielleyhtymään kalasta tuli kuitenkin mukaan myös tuo epämiellyttävyys ja entistä selvemmin tiedostin myös epäeettisyyden ja epäekologisuuden.
Huoli luonnon tilasta kasvoi. En ymmärrä, enkä halua ymmärtää syitä, joilla perustellaan tuotantoeläimen ruokkimista toisesta eläimestä valmistetulla jauholla. Haluaisin ehkä kysyä, miksi? Vastauksen kuitenkin tiedän kysymättäkin – vastaus on tuottavuus, raha. Ahdistava ajatus, eikö totta?
Aion vähentää kalan syömistä entisestään. En vetanyt uutisen tietojen vuoksi hernettä nenääni, vaan kokonaisen palon ja sellainen tuntuu olevan myös poikittain kurkussani. Koska ”järkevä” kala kuitenkin on terveellistä ja herkullista en haluaisi lopettaa kalan syömistä kokonaan – taitaa siis olla aika heittää katiska tai verkot Tupa – Keittiön takapihan vesille!