Kasvislihikset

Kun vappumunkit on paistettu, voi sujuvasti siirtyä keittelemään kasvis”lihapiirakoita” ylijäänneellä munkkiöljyllä.

532942_10151628612761155_1383993652_n.jpg

Ehtaa vetyä Lappenrannan torin kulmilta

Kasvislihikset (6 kpl)

Taikinaan tarvitset:

2,5 dl maitoa (vegaanisiin vettä tai kauramaitoa)

25 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 kananmuna (vegaanisiin soijajauhoa, kts. paketista ohje kananmunan korvattavuudelle)

50 g luomuvoita tai margariinia

noin 3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja + 1 tl psylliumia sekoitettuna jauhoihin)

Täytteeseen tarvitset:

2 dl tummaa soijarouhetta liotettuna

1 dl riisiä

1 iso keltainen sipuli

1 pieni valkosipulinkynsi

mustapippuria myllystä

ripaus valkopippuria

kasvisliemijauhetta

rypsiöljyä paistamiseen

(suolaa tarvittaessa)

180968_10150151720401155_385967_n.jpg

Edellisten kasvislihisten paistelusta alkaa olemaan aikaa, täytyypä taas tarttua reikäkauhaan!

Ohje: liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja kananmuna. Alusta jauhot taikinaan vähitellen, lisää rasva viimeisenä. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

Keitä riisit ohjeen mukaan. Ruskista liotettu ja valutettu soijarouhe kasarissa, lisää sekaan kuutioitu sipuli sekä valkosipuli, kuullota. Lisää ripaus kasvisliemijauhetta, rouhi sekaan mustapippuri, lisää myös valkopippuri. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Leikkaa kohonneesta taikinasta palloja ja kauli ne ympyrän muotoisiksi. Levitä täytettä toiselle puolikkaalle ja käännä puolikuuksi. Painele reunat kunnolla kiinni haarukalla, pistele vielä reikiä lihisten pintaan.

Uppopaista rypsiöljyssä tai pellillä uunissa 200°C noin 20-40 min kunnes lihikset ovat paistuneet kauniin ruskeiksi ja kiinteiksi.

Herkuttele tuoreena ja pakasta loput ”lihikset”, sulatus käy helposti mikrossa vaikkapa pikkutunneilla, kun paikallinen grilli ei ole tarjonnut kasvisvaihtoehtoa!

**************************

Koska lihis ei ole lihis ilman täytteitä (ainakaan Lappeenrannassa), testaa kasvislihiksiä kasvispihvillä (porkkana- tai juurespihvi sopii mainiosti), savujuustolla, keitetyllä kananmunalla, sipuli- ja kurkkusalaatilla ja kaikilla mausteilla maustettuna.

Illan ratoksi voi lukea myös aihetta sivuavia uutisia:

”Ei tästä elämästä” http://www.hs.fi/ulkomaat/Islannista+löytyi+lihaton+lihapiirakka+Tämä+ei+ole+tästä+elämästä+/a1361940841293 sekä ”Vuoden tahaton ympäristöteko” http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/lihaton-lihapiirakka-valittiin-vuoden-tahattomaksi-ymparistoteoksi/2013/04/1730667

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.