Kokkauksia 13:sta eli perheillallinen isoäitini kunniaksi
Kuten viikko sitten vihjasin, meillä 17.11. Ravintolapäivä sujui kokatessa (ja tietysti syödessä!) sukuillallista. Isoäitini, rakas mummuni, syntyi vuonna 1912 ja eli pitkän elämän keltaisessa tuvassa, johon itse muutin 100-vuotta hänen syntymänsä jälkeen, 2012. Tästä sattumasta tuli tädilleni ja minulle mieleen järjestää perheen kesken illallinen, yhdessäolon merkeissä.
Kuvassa mummuni heinänteossa pihapiirissämme.
Halusin ehdottomasti kokata jotain, mikä liittyisi tähän ympäristöön ja maalaistaloon. Halusin myös testata leivinuunia, joka on ollut käyttämättömänä noin 20 vuotta. Haasteena oli myös se, että ruokailjoiden joukosta löytyi yksi täysin kasvissyöjä, kaksi kalaa ja kasviksia syövää, yksi hitusen nirso 10vee, kaksi perusperusperusruokaa syövää (”ruuan täytyy sitten olla todella kypsää!”) henkilöä sekä sukumme pikkuisin 1v 7kk – ja meitä oli yhteensä 13.
Puolivalmis kattaus pöydällä, jonka mummuni isä on tehnyt.
Päädyin kala- ja lähiruokaan ja 100-vuotis juhlamenu oli seuraavanlainen:
Viherherukkakuohuviini, herukanlehtijuoma
Luomuruislimppua ja luomuvoita, ruislastuja, vihersalaatti, kylmäsavustettua lohta, sienisalaatti oman metsän sienistä, tätini säilöttyjä avomaankurkkuja, juustoa, öljyinen yrttikastike
Kuhafileitä sitruuna-yrttimarinadissa, sipuli-kermaperunat ja uunikasvikset vuohenjuustolla leivinuunissa valmistettuna, tomaattiyrttipihvejä kasvissyöjille pääruuaksi
Pannaria oman pihan omena-inkiväärihillolla ja vanilijajäätelöllä sekä punaherukka-marenkipiirasta, kahvi/tee
Kuinka kaikki valmistui:
Sienisalaatti
n. 0,5l suppilovahveroita ja karvarouskuja (suolattuja)
2dl smetanaa
2dl ranskankermaa
1 punasipuli
suolaa&mustapippuria myllystä
tilkka valkoviinietikkaa
Ohje: silppua sipuli ja sienet, kuumenna sieniä pannulla sen aikaa, että neste on haihtunut. Mausta sienet suolalla ja pippurilla ja anna jäähtyä. Kun sienet ovat jäähtyneet, sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin.
Yrttikastike vihersalaatille
n. 1dl oliiviöljyä
nippu punabasilikaa
tuoretta rakuunaa
sitruunamehua
suolaa&pippuria myllystä
yrttisuolaa
valkoviinietikkaa
juoksevaa hunajaa (n. 2 rkl)
Ohje: silppua yrtit ja sekoita ne oliiviöljyyn, sekoita muut ainekset yrttiseokseen. Mausta maun mukaan. Anna maustua jääkaapissa hetken ennen tarjoamista. Punabasilika värjää kastikkeen kauniin punaiseksi. Pinnalle jää kerroksittain yrtit sekä hunaja.
Kuhafileet sitruuna-yrttimarinadissa
kuhafileitä henkilömäärän mukaan (meillä syöjiä oli 13, fileitä 16kpl eli n. 2kg)
sitruunamehua
nippu rakuunaa
nippu kirveliä
nippu tilliä
suolaa&mustapippuria myllystä
Ohje: silppua yrtit, sekoita joukkoon suolaa ja pippuria ja muutama ruokalusikallinen sitruunamehua. Pyörittele kuhafileet marinadissa, asettele uunivuokaan limittäin ja anna maustua noin tunti. Ennen uuniin laittoa, kaada loppu sitruunamehu vedellä laimennettuna kalojen päälle. Paista uunissa n. 20 min, 250°C.
Sipuli-kermaperunat
perunoita ruokailijamäärän mukaan (n.2 perunaa/hlö)
kermaa ja ruokakermaa esim. 10 perunaa, n. 5dl kermaa&ruokakermaa yhteensä
1 iso sipuli
valkopippuria
muskottipähkinää
suolaa&mustapippuria myllystä
luomuvoita
Ohje: kuori ja viipaloi perunat, viipaloi sipuli. Lado perunaviipaleet luomuvoilla voideltuun uunivuokaan limittäin. Lisää päälle viipaloidut sipulit. Sekoita kermat sekä mausteet ja kaada seos perunoiden päälle uunivuokaan. Anna hautua uunissa n. 1h, 180°C. Kokeile kypsyyttä välillä.
Uunikasvikset vuohenjuustolla
bataattia
porkkanoita
punajuuria
1 iso punasipuli
vuohenjuustoa
tuoretta timjamia
tuoretta rakuunaa
juoksevaa hunajaa
oliiviöljyä
luomuvoita
suolaa&mustapippuria myllystä
Ohje: kuori ja pilko kasvikset , sekoita porkkanat ja bataatit öljyttyyn uunivuokaan. Pilko punasipuli reilun kokoisiksi lohkoiksi, sekoita punajuurilohkojen kanssa. Revi timjamista oksia bataattien ja porkkanoiden päälle. Sekoita juoksevaa hunajaa pieneen määrään oliiviöljyä. Silppua rakuunaa ja timjamia öljy-hunajaseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos punajuurten ja punasipulin sekaan, sekoita kunnolla ja kippaa punajuuriseos keskelle porkkana-bataattiseosta. Rouhi päälle vielä mustapippuria ja suolaa. Lisää kasvisten päälle luomuvoita pieninä nokareina. Anna hautua uunissa n. 1h, 180°C. Kokeile kypsyyttä välillä. Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää päälle vuohenjuustonokareita.
Tomaattipihvit (eli Santorinin tomaattipyörykät ohjeen mukaisesti.. ohje muuten xx -vuodelta Etelä-Saimaa -lehdestä)
4-5 tomaattia (esim. pihvi- tai terttutomaatteja)
2-3 keltaista sipulia
tuoretta tilliä ja persiljaa
tuoretta timjamia
tuoretta basilikaa
1tl suolaa
2-2,5dl vehnäjauhoja
oliiviöljyä (paistamiseen)
Ohje: hienonna mausteet, pilko tomaatit ja sipulit pieneksi. Kippaa kulhoon ja lisää jauhot, sekoita taikinaksi. Anna levätä jääkaapissa n. 30min (itse pidin yön yli, ei hyvä idea!). Paista kuumalla pannulla rapeiksi palloiksi (tai pihveiksi, jos pallerot eivät luonnistu.. kuten minulle kävi ;) Tarjoa valkosipulitahnan kanssa. Tai lisää taikinaan murskattua valkosipulia ja tarjoa pyörykät tilli-kermaviilikastikkeen kera.
Perinteinen pannari
7dl maitoa (mielellään punaista)
3 luomumunaa
n. 1tl suolaa
3,5dl jauhoja (itse käytin Semperin gluteenitonta Mix-seosta)
n. 1rkl sokeria
n. 2rkl luomuvoita sulatettuna
Ohje: sekoita, vatkaa, mausta, kaada syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225°C uunissa kunnes pinta on kullanruskea. Tarjoa omena-inkiväärihillon ja vanilijajäätelön kera.
Punaherukka-marenkipiiraan ohjeen löysin kesällä Pirkka-lehdestä: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/117726-punaherukka-marenkitorttu
Syystä että olen testannut kyseistä reseptiä jo kertaa kaksi (gluteenittomana sekä vehnäjauhoilla) ja epäonnistunut koostumuksen kanssa molemmilla kerroille, piti tehdä tälläkin kertaa kaksi jälkkäriä (takuuvarma ja erittäin epävarma). Maku punaherukka-marenkipiiraassa on aivan täydellinen! Koostumusta joudun vielä harjoittelemaan..
Illalla vieraiden lähdettyä..
P.S. Tänään oli tietysti ohjelmassa rääppiäiset! Nam!