Lohiburgerit & coleslaw
Jonkun muun tekemä ruoka maistuu usein kuin ravintolassa söisi! Tänään lounaaksi tarjottiin lohiburgereita coleslawlla ja lohkoperunoilla, ja allekirjoittanut fiilisteli aivan täysillä sitä ravintolafiilistä – oman tuvan pöydän ääressä.
Coleslaw
1 pieni keräkaali, joka myös valkokaalin nimellä tunnetaan
muutama porkkana raastettuna
1 dl majoneesia
1 dl creme fraichea
1 rkl viinietikkaa
1 rkl Dijon -sinappia
1/2 tl ruokosokeria
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä (maun mukaan)
Ohje: leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, raasta kuoritut porkkanat. Sekoita tilavassa kulhossa majoneesi, creme fraiche, sinappi, viinietikka ja mausteet. Lisää salaattiainekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Lohkoperunat
Rosamunda -perunoita (1-2 kpl/ruokailija perunoiden koosta riippuen)
suolaa&mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Ohje: pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne lohkoiksi. Asettele lohkotut perunat leivinpaperin päälle pellille siten etteivät ne ole päällekkäin. Ripottele päälle oliiviöljyä ja rouhi sopivasti suolaa ja mustapippuria.
Paista uunissa keskitasolla 200 °C noin 45 minuuttia – testaa välillä haarukalla perunoiden kypsyyttä ja seuraa ruskistumista. Kiertoilmauunissa perunat paistuvat hieman nopeammin.
Hampurilaiskastike
noin 1 dl creme fraichea (jota jää yli coleslawsta)
muutama ruokalusikallinen majoneesia
1/2 sitruunan puristettu mehu
1/2 tl wasabitahnaa (riippuen wasabin tulisuudesta)
mustapippuria myllystä
Ohje: sekoita kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Anna maustua jääkaapissa burgereita odotellessa.
Lohiburgerit
Pihvi:
noin 150 g lohifileetä/ruokailija (mielellään suomalaista ja mahdollisimman tuoretta!)
luomuvoita paistamiseen
Ohje: leikkaa lohifileestä sopivan kokoisia ”pihvimäisiä” paloja (noin á 150 g), kuumenna kasari ja anna voin sulaa kunnolla. Paista lohen paloja runsaassa voissa ensin nahkapuoli alaspäin kunnes lohi on nahkapuolelta vaaleanpunertava. Käännä palat ja paista hetki, lusikoi samalla voilientä kalanpalojen päälle. Lohi kannattaa jättää hieman raa´aksi, sillon maku on suussa sulava.
Nosta kalat erilliselle lautaselle hetkeksi odottamaan.
Lisukkeet:
sämpylöitä (esim. paistovalmiita gluteenittomia rouheciapatta -sämpylöitä tai pikkupatonkeja)
tomaattia
jääsalaattia
punasipulia
maustekurkkuja
Ohje: poista ensimmäiseksi kalan paloista nahka. Halkaise sämpylät ja lusikoi hampurilaiskastiketta sämpylän alapuolikkaalle, nosta päälle paistettua kalaa ja kokoa muista lisukkeista mieleisesti burgeri.
Tarjoile lohkoperunoiden ja coleslawn kera.
Juomasuositus kesän lomalounaille: italialainen LaJara Organic Rosé Frizzante puolikuiva ja kevyesti kupliva roséviini.