Jugurttileipä
Jos on hankkinut jääkaappiin 1000 g kreikkalaista jugurttia sisältävän pöntön, on itse aivan pönttö luullessaan, että sen saa helposti kokonaan käytettyä – siispä otimme avuksi googlailun..
Ensimmäisenä vastaan tulivat dallaspullat, joissa rahka oli korvattu maustamattomalla jugurtilla. Iltapalanälkään en kuitenkaan edes yrittänyt pullien leipomista vaan tartuin reseptiin, johon saisin upotettua muitakin jääkaapin jämiä kuin pelkkää jugurttia ja jauhoja.
Kreikkalainen jugurttileipä olkaa hyvät
2 1/2 dl maustamatonta jugurttia
25 g hiivaa
vajaa 1 tl suolaa
noin 4 dl gluteenittomia jauhoja (tällä kertaa käytin Jytte-jauhoja)
1 tl ksantaania
kourallinen psylliumjauhetta (ei ole niin justiinsa tuo määrä..)
1/2 tl C-vitamiinijauhetta
2 rkl oliiviöljyä
Täytteeksi esimerkiksi aurinkokuivattua tomaattia, fetaa tai vuohenjuustoa, oliiveja..
Ohje: lämmitä jugurtti kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää taikinapohjaan suola ja alusta jauhoja taikinaan (vinkki: olen huomannut, että gluteenittomien jauhojen kanssa haarukalla saa hyvän alun taikinalle ennen käsin vaivaamista, kannattaa kokeilla!). Vaivaa leipätaikina tasaiseksi ja lisää vielä oliiviöljy ja vaivaa hetki.
Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan reiluksi puoleksi tunniksi.
Kun taikina on kohonnut, vaivaa hetki kuten pullataikinaa – kauli levyksi ja kääntele pariin kertaan. Kauli lopulta levyksi leivinpaperille.
Täytä lopuksi haluamillasi täytteillä (itse laitoin aurinkokuivattua tomaattia, fetaa ja pellavansiemeniä) ja rullaa kiinni. (Voitele leipä kananmunalla)
Paista keskitasolla 200°C uunissa noin 35 minuuttia. Leipä sopii hyvin vaikkapa iltateen seuraksi tai tarjolle illanistujaisiin.
Tämän leivän kanssa voi taas kokea pieniä onnistumisen hetkiä – gluteenittomanakin taikina vaivaantuu, pysyy kasassa eikä murene ja rullallekin sen saa ilman ongelmia! Oh!