Lapsuuden makuja – merimiespata

Edellisen kerran, kun sitä söin siinä oli lihaa. Perinneruokajuttuun törmätessäni pääni yläpuolelle syttyi lamppu ja suuri kysymysmerkki – miksi miksi miksi en ole ennen ymmärtänyt testata merimiespataa kasvisversiona?!

wp_000030.jpg

Merimiespadan (löysinpä vegaaniselle versiolle netistä ihastuttavan nimenkin ”Merimiehen heilan pata”) ainekset ovat yksinkertaistakin yksinkertaisemmat, reseptikin on lajia 1. pilko vihannekset, 2. hauduta. Yksi lempiruuistani ala-asteella oli merimiespata, jossa pidin erityisesti herkullisen meheväksi ruskistuneista ja maustuneista perunoista (siitä lihasta viis). Siispä testaamaan!

Merimiespata (vegaaninen ja gluteeniton)

soijafileitä (noin 15-20 kpl vähän koosta riippuen)

4-5 kiinteää perunaa

2 porkkanaa 

2 isoa sipulia (keltaista tai punaista tai sekä että)

pieni pala lanttua

pieni pala tuoretta inkivääriä

mustapippuria myllystä & kokonaisia mustapippureita

1/2 l kasvislientä (luomuliemijauheesta)

1/2 plo gluteenitonta olutta (mielellään vähän perusolutta vahvempaa)

2 rkl gluteenitonta soijakastiketta

rypsiöljyä

muutama laakerinlehti

(suolaa maun ja tarpeen mukaan)

Ohje: mittaa kattilaan soijafileepakkauksen ohjeistama määrä vettä, kuumenna kiehuvaksi ja lisää veteen liemijauhetta, tilkka soijakastiketta, raastettu inkiväärin palanen, muutama mustapippuri ja laakerinlehti – lisää viimeisenä soijapalat. Anna muhia kunnolla ja valuta hyvin. Ruskista valutetut soijafileet pannulla kevyessä öljyssä.

Kuori ja viipaloi kasvikset ja lado uunivuuan pohjalle ensimmäinen kerros kasviksia, lisää päälle kerros ruskistettuja soijafileitä ja taas seuraava kerros kasviksia. Kerrosten väliin voi rouhia reilusti mustapippuria, laita väliin myös pari kolme laakerinlehteä ja halutessasi kokonaisia mustapippureita. Lado kasvikset ja soijapalat vuokaan niin, että päällimmäinen kerros on perunoita.

Sekoita luomuliemijauheen ohjeen mukaisesti (2 tl jauhetta 1/2 l kiehuvaa vettä) kasvisliemi, johon voit maun mukaan lisätä vielä 1-2 tl soijakastiketta. Lisää kasvisliemen joukkoon myös olut. Kaada liemi vuokaan kasvisten ja soijapalojen päälle, painele kauhalla niin, että nestettä menee kaikkialle.

Paista uunissa keskitasolla 225°C noin 45 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä ja padan pinta kullanruskean rapsakka.

Olis ollut parin piirakankin reseptit ja yks suklaakakku jaettavana, mutta tänään keltaisessa tuvassa tuunataan perinneherkkua, nuuhkitaan ja maistellaan  lapsuuden ruokamuistoja!

P.s. meinasin ihan unohtaa, että kulmahuone on ihan viittä (lue: ikkunanpielien peitelistoja) vaille valmis – siitä lisää myöhemmin!

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.