Aasialaiset nuudelit ja mintulla maustetut kasvispyörykät
Minttu – herkullisin värinä ja makuna ja etenkin jäätelönä, mutta tällä kertaa silppusin tuoretta minttua kasvispyöryköihin, joiden reseptin muokkasin kalkkunapullien ohjeesta. Ja minttuhan maistui tälläkin kertaa!
Minttupyörykät ja aasialaiset nuudelit
Pyörykät (noin 12 kpl):
2 1/2 dl tummaa soijarouhetta
2 1/2 dl kuumaa vettä
1 rkl luomuliemijauhetta (tai kasvisliemikuutiota murennettuna)
1 1/2 dl gluteenitonta korppujauhoa
1 luomukananmuna (vegaaniseen versioon vaihtoehtoisesti pari rkl soijajauhoa korvaamaan kananmuna)
1 keskikokoinen porkkana
pieni pala inkivääriä (raastettuna noin 2 rkl)
muutama varsi kevätsipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 limen mehu
1 rkl vehnätöntä tamarinditahnaa
1 rkl vaahterasiirappia (tai agavesiirappia tai hunajaa)
vajaa nippu tuoretta minttua
puoli nippua tuoretta korianteria
puoli nippua tuoretta lehtipersiljaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun ja tarpeen mukaan
rypsi- tai kookosöljyä paistamiseen
Ohje: mittaa soijarouhe ja liemijauhe kulhoon ja kaada joukkoon kuuma vesi. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä kannen tai muovikelmun alla noin vartti. Kuori ja raasta joukkoon porkkana ja inkivääri, silppua tuoreet yrtit ja kevätsipuli, murskaa valkosipuli – sekoita taikinaan. Lisää taikinaan mausteet ja sekoita tasaiseksi. Maista, tarkista suola ja mausta lisää tarvittaessa.
Pyörittele massasta kiekkomaisia pyöryköitä ja paista pannulla runsaassa rypsi- tai kookosöljyssä molemmin puolin, kunnes pyörykät ovat ruskistuneita ja rapsakoita. Voit myös paistaa pyörykät uunissa; voitele pyörykät kevyesti öljyllä ja paista 175°C noin 15 min/puoli.
Nuudelit:
3 ”levyä” riisinuudeleita
kiehuvaa vettä
muutama kevätsipulin varsi
3 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä
1 vihreä chili
1 keskikokoinen porkkana
1 pieni vihreä paprika
3 rkl tamarinditahnaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
100g tuoretta babypinaattia
limen mehua maun mukaan
tuoretta minttua
tuoretta korianteria
tuoretta lehtipersiljaa
mustapippuria ja suolaa myllystä maun mukaan
rypsi- tai kookosöljyä paistamiseen
Ohje: laita raa´at nuudelit tarpeeksi suureen astiaan, kiehauta vesi ja kaada nuudeleiden päälle niin, että ne peittyvät. Anna kypsyä noin 2 minuuttia, valuta ja jätä sivuun odottamaan. Pilko paprika, silppua chili, kevätsipulit ja valkosipulit pieneksi, kuori porkkana ja viipaloi ohuiksi suikaleiksi (juustohöylä tai kuorimaveitsi on kätevä tässä), raasta inkivääri. Kuumenna tilava pannu ja lisää öljyä, paista kasviksia hetki. Lisää joukkoon tamarindi ja balsamiviinietikka, sekoita hyvin. Lisää pannulle esikypsennetyt riisinuudelit ja sekoita kasvisten joukkoon.
Vähennä lämpöä pannulla, huuhtele piinaatit ja lisää pannulle. Rouhi päälle suolaa, mausta limellä, mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä.
Nosta valmiit kasvispyörykät nuudeleiden päälle pannulle ja tarjoile raikkaan salaatin kera.
**********
I don´t know many things more delicious in colour, taste and in ice cream than mint is – this time l made minty ”veggie meatballs” with Asian style noodles. Veggie meatballs sure don´t sound right but l haven´t come up with a better one yet.. roundish veggie patties maybe..(?) Nevermind the name, these came out delicious!
Minty veggie ”meatballs” with Asian style noodles
Veggie balls (approx. 12 pce):
2 1/2 dl dark soy groats
2 1/2 dl hot water
1 tbs vegetarian consommé powder
1 1/2 dl gluten free bread grumps
1 organic egg (or couple of tbs soy flour to a vegan version)
1 midsize carrot
small piece of fresh ginger (approx. 2 tbs when grated)
few spring onions
2-3 garlic gloves
1 lime
1 tbs wheat free tamarini
1 tbs maple syrup (or agave syrup or runny honey)
little less than 1 bunch of fresh mint
” 1 bunch of fresh cilantro
” 1 bunch of fresh flat leave parsley
grounded black pepper
salt for taste
vegetable or coconut oil for cooking
Recipe: measure the soy and veggie consommé powder into a bowl. Mix well and leave under lid or cling film for 15 min. Peel and grate carrot and ginger, mince fresh herbs and spring onions, crush garlic and add to ”dough”. Add spices and mix well. Taste and add salt and season more if needed.
Form puck-like balls and fry on a well heated pan in plenty of vegetable or coconut oil until crispy and brown. Or heat up the oven to 175°C, oil veggie balls lightly and roast approx. 15 min/both sides.
Noodles:
150 g (uncooked) rice noodles
boiling water
few spring onions
3 garlic gloves
piece of fresh ginger
1 green chili
1 midsize carrot
1 small green pepper
3 tbs tamarini
2 tbs balsamic vinegar
100 g fresh baby spinach
lime for taste
fresh mint
fresh cilatro
fresh flat leave parsely
grounded black pepper and salt for taste
vegetable or coconut oil for cooking
Recipe: place uncooked rice noodles into a large bowl, poor boiling water on top until the noodles are fully under water. Let cook for 2 minutes, drain and leave aside to wait. Chop green pepper, chili, spring onions and garlic, peel the carrot ja slice into thin (with a cheese slicer for example), grate the ginger. Heat up a large pan, add some oil and cook the veggies for a little while. Add tamarini and balsamic vinegar and mix well. Add pre-cooked rice noodles and mix together with the veggies.
Lower the heat, rinse the baby spinatch and add to pan. Mix a little, and add grounded salt and black pepper, fresh herbs and lime for taste.
Add ready veggie balls on top of the noodles and serve with fresh green salad – enjoy!