Pizza vol. XX
Rooman lomamatkan insipiroimana päädyin eilen leipomaan sunnuntai-pitsat. Pienessä ja kotoisassa trattoriassa nautittu kevyt (lue: välimerellinen) alkupala jäi kutkuttelemaan makuhermoja kotimaahan saakka siispä täytteiksi valikoituivat hitusen tulinen tomaattikastike marinoitujen kesäkurpitsan, herkkusienten ja paprikan viipaleilla ja mozzarellalla.
Mitä onnistuneesta gluteenittomasta herkkupitsasta jää jäljelle – ei mitään! // There isn´t really much left when there has been a glutenfree pizza success!
Niin. Se gluteeniton pitsapohja sitten. Aikani tuskailtua ja (ehkä hieman liioitellen) tuhansia kikkoja kokeilleena kuulin, että paras gluteeniton pohja syntyy jauhoista, vedestä, öljystä ja ripauksesta suolaa. Ja kyllä, sehän toimii. Keittiökokeellisena ihmisenä ja hitusen puuterimaisiin valkoistakin valkoisempiin gluteenittomiin jauhoseoksiin jo vähän kyllästyneenä tein eilisen pohjan ”mitä kaapista löytyy” -periaatteella ja pohjasta tuli paras tähän asti koskaan maistamistani gluteenittomista pitsapohjista.
Gluteeniton pitsapohja
1 dl maustamatonta jugurttia
1/2 dl Emmental -juustoraastetta
1/2 dl perunahiutaleita (tai perunamuusia, jos sattuu olemaan jämiä jääkaapissa)
1/2 dl kikhernejauhoja (tai muita hieman karkeampia jauhoja, esim. maissijauhoa)
1 tl ksantaania
reilu luraus oliivi- tai rypsiöljyä
ripaus merisuolaa
gluteenitonta jauhoseosta taikinan ”kasaamiseen”
Ohje: mittaa kulhoon jugurtti, juustoraaste, perunahiutaleet, kikhernejauho ja ksantaani – sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja suola ja sekoita hyvin. Lisää gluteenitonta jauhoseosta taikinapohjaan kunnes taikinaa voi käsitellä sen tarttumatta sormiin. Jos takina jossain vaiheessa tuntuu liian kuivalta, voi siihen lisätä vähän vettä tai öljyä.
Pyöritä taikina palloksi ja nosta hieman jauhotetulle leivinpaperille. Kauli parin millin ohueksi kahden leivinpaperin välissä.
Koska gluteeniton pitsapohja vettyy helposti, kannattaa se esipaistaa. Lämmitä uuni (kuin myös pelti!) mielellään 300°C kiertoilmalla ja esipaista pohjaa hetki ennen täyttämistä. Esipaistaessa riittää, että pohja pikkuisen ”kuivahtaa” ulkonäkönsä puolesta.
Marinoidut kesäkurpitsat, herkkusienet ja paprikat
Pese kasvikset hyvin, höylää kesäkurpitsasta juustohöylällä ohuita lastuja, viipaloi herkkusienet ja paprika. Nosta ainekset kulhoon, lurauta päälle reilusti oliiviöljyä ja pienempi luraus valkoviinietikkaa. Silppua sekaan pieni punainen chili siemenineen ja yksi valkosipulinkynsi, sekoita hyvin. Lisää ripaus ruokosokeria, merisuolaa ja mustapippuria myllystä. Anna tekeytyä hetki.
Kokoa pitsa levittämällä esipaistetulle pohjalle ohut kerros tulista tomaattikastiketta (eiliseen pitsaan käytin Rao´sin Arrabiata -kastiketta), revi joukkoon siivuja buffalomozzarellasta (tai ihan tavallisesta mozzarellasta) ja lisää vielä pikkuisen Emmental-raastetta. Nostele marinoituja kasviksia sinne tänne ja murenna vielä vähän fetajuustoa kasvisten päälle.
Paista kuumassa uunissa kunnes kasvikset ovat saaneet vähän väriä, juusto sulanut ja pohja rapsakoitunut. Tarjoa tuoreella basilikalla ja oreganolla maustettuna.
Niin ja siitä insipiraation lähteestä, lomasta Roomassa (ja gelatosta), tulossa kerrontaa myös – arrivederci!
**************
Baked the most delicious gluten free pizza yesterday – insipired by a vacation to Rome last week. About Rome as well as recipe translation coming soon..