Bergamontti (Citrus aurantium bergamia)

250px-citrus_bergamia_-_kohler-s_medizinal-pflanzen-184.jpg

Bergamontti (kuva täältä)

Olen päivänä muutamana maistellut mustaa teetä, joka on maustettu bergamontilla. Tuoksunsa ja jo pelkän nimensä perusteella bergamontti alkoi kiinnostamaan tarkemmin. Tuoksu (ainakin teessä) on sitruksisen-rusinainen. Ulkomuoto näköjään päärynäinen tai siis päärynämäinen, mutta sisuksista löytyy taas viittauksia sitrukseen.

Internet osasi kertoa tarkemmin, että bergamonttia viljellään yleisesti Italiassa ja Pohjois-Afrikassa hedelmästä saatavan bergamonttiöljyn vuoksi. Tuota öljyä siis on myös juomassani teessä. Näkö- ja hajuaistini osui myös oikeaan sitruksen suhteen, bergamottikasvi on sitruspuu.

Bergamontista saatavan eteerisen öljyn on sanottu myös virkistävän ja auttavan aromaterapeettisesti masennuksen hoidossa. Teen nauttiisen jälkeen bergamontin voi maistaa vielä kymmenen minuutin kuluttua.

Ainakin bergamonttiöljyllä maustettu musta tee piristi mukavasti aikaisin alkanutta työpäivääni.

Lisää bergamontin käytöstä voit lukea vaikkapa täältä.

koti ruoka-ja-juoma