Berliiniläinen torkkupeitto ja phad thai
Meinasin kertoa, että onpa ollut hiljaista. Todellisuudessa on ollut kaikkea muuta kuin hiljaista viime aikoina ja keittiökin oli omalta osaltani edellisen kerran jäljiltä kunnolla käytössä vasta tänäviikonloppuna. Työ siis selkeästi ajoittain häiritsee (tai ehkä ennemminkin rajoittaa) vapaa-aikaa, onneksi on mukava ja kiintoisa työ!
Kuvan tori Berliinin Prenzlauerbergissä liittyy torkkupeittoon, eikä yhtään phad thaihin..
..ja työpäivän jälkeen voi kivasti kääriytyä maailman mukavimpaan työreissusta mukaan tarttuneeseen merinovillaiseen torkkupeittoon.
Maailman kaunein ja pehmoisin ja lämpimin torkkupeitto
Phad thai
100 g riisinuudeleita
1 pkt maustamatonta (kiinteää) tofua
kourallinen tai pari katkarapuja
kevätsipulin varsia tai 1 pieni keltainen sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 mieto punainen chili
2 luomukananmunaa
2 rkl osterikastiketta
1 rkl kalakastiketta
2 tl tamarinditahnaa
1 rkl tummaa ruokosokeria
2 limen mehu
kourallinen tai pari murskattuja (suolattuja) maapähkinöitä
kourallinen tai pari mungpavun ituja
oliiviöljyä
tuoretta korianteria
Ohje: kuumenna wokkipannu tai laakea kasari, lisää tilkka öljyä ja ruskista katkaravut ja kuutioitu tofu, nosta toiseen astiaan odottamaan. Lisää pannulle hieman öljyä ja viipaloitu valkosipuli, chili ja sipulit (JOS käytät tavallista sipulia, kevät sipuli lisättäisiin myöhemmin), kuullota.
Nosta kuivat riisinuudelit kulhoon, kiehauta reilu määrä vettä (esim. vedenkeittimessä) ja kaada riisinuudeleitten päälle, anna hautua kannen alla 1-2 minuuttia. Huuhtele ja valuta nuudelit hyvin ja jätä sivuun odottamaan.
Mittaa pannulle osterikastike, kalakastike, sokeri ja tamarinditahna. Sekoita hyvin sipulin ja chilin kanssa. Lisää pannulle esikypsytetyt ja valutetut riisinuudelit, sekoita hyvin. Kaada vielä päälle parin limen mehu ja paista hetki.
Siirrä maustetut riisinuudelit pannun toiseen laitaan tai reunalle ja riko kananmunat pannulle. Anna munien kypsyä hetki ja siirrä nuudelit takaisin pannulle, sekaisin kananmunien kanssa, paista.
Lisää katkaravut ja paistettu tofu takaisin pannulle ja sekoita. Lisää pannulle myös idut (ja silputtu kevätsipuli, jos käytät kevätsipulia) sekä murskatut maapähkinät – säästä osa murskasta koristeeksi annoksen päälle. Sekoita kevyesti ja paista hetki.
Tarjoa phad thai tuoreen korianterin, maapähkinämurskan ja limelohkon kera.
Ja kuinka phad thai sitten liittyy berliiniläiseen torkkupeittoon? No ei yhtään mitenkään. Mutta torkkupeitto liittyy työmatkaan, joka liittyi Berliiniin ja Berliinin matka taasen liittyi kotiin paluuseen, johon hyvin vahvasti liittyi myös phad thai, joka on yksi lempiruuistani, ja jota minulle kotona tarjottiin. Niin hyvää, niin kotoisaa – samoin kuin phad thain jälkeinen köllöttely sen samaisen torkkupeiton alla.