Falafel, tahnoja & kastikkeita

Toisin kuin jutut viime aikoina ovat antaneet ymmärtää keltaisessa tuvassa on syöty myös ihan oikeaa ruokaa, eikä suinkaan pelkkiä leivonnaisia.

20130602_121123_resized.jpg

Falafelit voi paistaa joko uunissa, pannulla runsaassa öljyssä tai uppopaistamalla

Falafel

500g keitettyjä ja valutettuja kikherneitä

muutama ruokalusikallinen gluteenitonta korppujauhoa tai 1 viipale vaalean leivän sisusta

2 rkl jauhoja (esim. Semperin Grov Mix)

1/2 tl ruokasoodaa

3 valkosipulinkynttä murskattuna

1 kananmuna

1 rkl tahinia tai vaihtoehtoisesti 1 rkl seesamiöljyä

tuoretta lehtipersiljaa ja korianteria hiennonnettuna

juustokuminaa ja harissaa (maun mukaan)

mustapippuria&suolaa myllystä

(voit halutessasi pilkkoa taikinan sekaan myös punasipulia)

Ohje: keitä ja valuta kikherneet, aja tehosekoittimessa karkeaksi seokseksi. Laita massa kulhoon ja sekoita siihen muut ainekset. Mausta, sekoita hyvin – kun massa on helposti käsiteltävää, pyörittele falafel -pallot ja paista pannulla runsaassa öljyssä tai friteeraa 170°C öljyssä. Falafelit onnistuvat myös uunissa, 200°C kunnes pyörykät ovat ruskistuneet.

20130602_112816_resized.jpg

Falafelien kanssa on mukava napostella erilaisia tahnoja ja kastikkeita, siispä pallerot saivat rinnalleen Baba Ghannoujia, jugurttikastiketta sekä tomaattisalsaa. Falafelit ja kastikkeet saivat seurakseen myös fetasalaatin ja vihreitä oliiveja. Kivan kesäinen ja kevyt ruoka.

Baba Ghannouj eli munakoisotahna

2 munakoisoa (munakoisojen tilalla kannattaa kokeilla myös kesäkurpitsaa, samalla ohjeella)

4 valkosipulinkynttä siivutettuna

1-2 rkl tahinia (tai 1 rkl seesamiöljyä)

oliiviöljyä

sitruunanmehua

juustokuminaa

mustapippuria&suolaa myllystä

tuoretta lehtipersiljaa

Ohje: puolita munakoisot pitkittäin ja asettele ne foliolle. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria, lisää viipaloidut valkosipulit ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Paista 200°C uunissa noin tunti tai kunnes munakoisot ovat pehmenneet. 

Jäähdytä hetki, irroita kuoret ja leikkaa kannat pois. Sekoita tasaiseksi tehosekoittimessa ja mausta.

Jugurttikastike falafelille

2-3 dl turkkilaista jugurttia

pätkä kurkkua raastettuna

2 valkosipulinkynttä murskattuna

kevätsipulia viipaloituna

muutama lehti tuoretta minttua 

limenmehua (maun mukaan)

ripaus juustokuminaa

yrttisuolaa

mustapippuria myllystä

Ohje: sekoita kaikki ainekset keskenään, tarkista maku. Mausta tarvittaessa lisää ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia. 

Tarjoile lämpimien falafelien ja fetasalaatin kera.

 

koti ruoka-ja-juoma