Falafel, tahnoja & kastikkeita
Toisin kuin jutut viime aikoina ovat antaneet ymmärtää keltaisessa tuvassa on syöty myös ihan oikeaa ruokaa, eikä suinkaan pelkkiä leivonnaisia.
Falafelit voi paistaa joko uunissa, pannulla runsaassa öljyssä tai uppopaistamalla
Falafel
500g keitettyjä ja valutettuja kikherneitä
muutama ruokalusikallinen gluteenitonta korppujauhoa tai 1 viipale vaalean leivän sisusta
2 rkl jauhoja (esim. Semperin Grov Mix)
1/2 tl ruokasoodaa
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 kananmuna
1 rkl tahinia tai vaihtoehtoisesti 1 rkl seesamiöljyä
tuoretta lehtipersiljaa ja korianteria hiennonnettuna
juustokuminaa ja harissaa (maun mukaan)
mustapippuria&suolaa myllystä
(voit halutessasi pilkkoa taikinan sekaan myös punasipulia)
Ohje: keitä ja valuta kikherneet, aja tehosekoittimessa karkeaksi seokseksi. Laita massa kulhoon ja sekoita siihen muut ainekset. Mausta, sekoita hyvin – kun massa on helposti käsiteltävää, pyörittele falafel -pallot ja paista pannulla runsaassa öljyssä tai friteeraa 170°C öljyssä. Falafelit onnistuvat myös uunissa, 200°C kunnes pyörykät ovat ruskistuneet.
Falafelien kanssa on mukava napostella erilaisia tahnoja ja kastikkeita, siispä pallerot saivat rinnalleen Baba Ghannoujia, jugurttikastiketta sekä tomaattisalsaa. Falafelit ja kastikkeet saivat seurakseen myös fetasalaatin ja vihreitä oliiveja. Kivan kesäinen ja kevyt ruoka.
Baba Ghannouj eli munakoisotahna
2 munakoisoa (munakoisojen tilalla kannattaa kokeilla myös kesäkurpitsaa, samalla ohjeella)
4 valkosipulinkynttä siivutettuna
1-2 rkl tahinia (tai 1 rkl seesamiöljyä)
oliiviöljyä
sitruunanmehua
juustokuminaa
mustapippuria&suolaa myllystä
tuoretta lehtipersiljaa
Ohje: puolita munakoisot pitkittäin ja asettele ne foliolle. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria, lisää viipaloidut valkosipulit ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Paista 200°C uunissa noin tunti tai kunnes munakoisot ovat pehmenneet.
Jäähdytä hetki, irroita kuoret ja leikkaa kannat pois. Sekoita tasaiseksi tehosekoittimessa ja mausta.
Jugurttikastike falafelille
2-3 dl turkkilaista jugurttia
pätkä kurkkua raastettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
kevätsipulia viipaloituna
muutama lehti tuoretta minttua
limenmehua (maun mukaan)
ripaus juustokuminaa
yrttisuolaa
mustapippuria myllystä
Ohje: sekoita kaikki ainekset keskenään, tarkista maku. Mausta tarvittaessa lisää ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
Tarjoile lämpimien falafelien ja fetasalaatin kera.