Fenkolipasta
Fenkoli (Foeniculum vulgare) kuuluu sarjakukkaiskasveihin, tuoksuu suorastaan huumaavalta ja siitä valmistuu maistuva pasta!
(Kuva lainattu täältä)
Olen aiemmin syönyt fenkolia vain kahdesti. Molemmilla kerroilla pyreenä, katkarapuvartaiden kera Vanhan Porvoon ulkoilmaravintolassa joen varrella ja toisella kertaa fenkolia taisi olla jonkin ruuan lisukkeena perunamuusin kanssa.
Viikonloppuna jäin ruokakaupassa tuijottamaan fenkoleita – en ollut ennen niitä kaupassa huomannut. Siispä ostin kaksi, ja tänään tein niistä kahdesta pastan.
Kokonaisenkin fenkolin tuoksu täyttää jääkaapin
Fenkolipastaan tarvitset:
2 fenkolia
1 suuren keltaisen sipulin
3 valkosipulinkynttä
kirsikkatomaatteja (1 rasiallinen)
tilkan ruokakermaa tai kermaa
1/2 sitruunan mehun
oliiviöljyä ja luomuvoita paistamiseen
yrttisuolaa
mustapippuria&suolaa myllystä maun mukaan
siemeniä (pinjansiemeniä, kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä..)
vaihtoehtoisesti joko fetajuustoa tai katkarapuja
tuoretta lehtipersiljaa tai basilikaa
(raastettua parmesaania)
Ohje: (jos käytät katkarapuja, ruskista ne ensimmäiseksi voinokareen kera pannulla ja siirrä sivuun lautaselle odottamaan), kuumenna pannu ja paahda kourallinen siemeniä. Nosta siemet sivuun. Lisää pannulle tilkka oliiviöljyä ja nokare voita, kuullota viipaloitu sipuli ja fenkoli pannulla. Lisää viipaloitu valkosipuli ja puoliksi halkaistut kirsikkatomaatit. Mausta, lisää sitruunanmehu ja anna hautua.
Kun fenkolit ovat pehmenneet sopivasti, lisää pannulle joko katkaravut tai kuutioitu fetajuusto. Anna lämmetä, mutta älä kuumenna liikaa. Kaada pannuun myös puolisen desiä kermaa tai ruokakermaa. Sekoita ja lisää päälle paahdetut siemenet.
Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa tuorepastan tai spagetin kera.
Yrttejä ei kasvihuoneestani tänään löytynyt, mutta maistuihan se fenkoli ilmankin, vaikka vähän lehtipersiljaa kaipasinkin!