Hirveän helppo ja herkullinen (lihattoman lokakuun) laatikko
Lihaton joka.. lokakuu jostakin 1990-luvun puolivälin paikkeilta saakka, mutta Docventuresin Lihattoman Lokakuun hengessä ajattelin kokkailla perinneherkkua makaronilaatikkoa ja ihan otsikossakin mainita lihattomuuden (gluteenittomana ja vegaanisenkin vielä halutessaan saa ja helposti) – rohkeasti siis testaamaan oli lihaton taikka ei.
Pinaattinen makaronilaatikko
2 1/2 dl makaronia (gluteenitonta tai ihan tavallista maun ja tarpeen mukaan)
1 pakastepussillinen pinaattia
1 keltainen sipuli
3 valkosipulinkynttä (ainakin 3, ehkä 4 jopa…!)
pieni pätkä kesäkurpitsaa
pieni vihreä paprika
noin 2 dl maustamatonta jugurttia (tai maustamatonta soijajugurttia)
1 dl maitoa (tai kauramaitoa/-kermaa)
2 kananmunaa (vinkki: muna-maidon voi korvata soijajauhojen ja veden seoksella)
pehmeää fetajuustoa tai tuorejuustoa (tai soijajugurtista valutettua vegaanista ”tuorejuustoa”, johon on lisätty ripaus suolaa)
juustoraastetta (mitä tahansa jääkaapista löytyvää jämäjuustoa tai Cheezlyä/Tofuttia raastettuna)
mustapippuria & suolaa myllystä maun mukaan
ripaus valkopippuria
ripaus jauhettua muskottipähkinää
kasvisliemikuutio
ripaus yrttisuolaa
noin 3 rkl tummaa soijarouhetta (tai vaihtoehtoisesti kiinteää tofua tai quornia)
tilkka oliiviöljyä
Ohje: keitä makaroneja kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi, valuta hyvin ja siirrä sivuun odottamaan.
Sulata pakastepinaatti kulhossa ja lisää joukkoon jugurtti, maito ja kananmunat, sekoita tasaiseksi. Murskaa sekaan runsaasti valkosipulia ja lisää muita mausteita makusi mukaan. Murenna vielä vähän pehmeää fetaa seokseen ja lurauta lisäksi tilkka oliiviöljyä.
Pilko paprika ja kesäkurpitsa lohkoiksi, viipaloi sipuli. Kuumenna pannu, lisää hieman oliiviöljyä ja kasvikset pannulle, paista hetki (kunnes kasvikset pikkuisen pehmenevät ja ruskistuvat reunoista). Vähennä lämpöä ja lisää pannulle pieni tilkka vettä ja soijarouhe, paista hetki.
Kippaa keitetyt makaronit uunivuokaan ja makaronien päälle paistetut kasvikset ja soijarouhe. Kaada sekaan pinaattinen muna-maito ja sekoita vähän. Raasta pinnalle juustoa ja voit vielä murentaa lisäksi pehmeää fetaa.
Paista 225°C uunissa puolisen tuntia tai kunnes makaronilaatikko on hieman ruskistunut pinnalta.
Gluteeniton, lihaton, maidoton tai vegaaninen – maiskuttele menemään raikkaan vihersalaatin kera ja säästä resepti seuraavaa kertaa varten!