Huomenna tehdään simaa!

Siman tekoa varten on tänään hankittu 10 litran ämpäri ja pesty puolentoista litran limpparipulloja:

20130422165041479.jpg

Edellisestä siman sekoittelusta keltaisessa tuvassa onkin jo aikaa ja itse olen viimeksi kymmenisen vuotta sitten simaa pullotellut – aina kun on ollut liian pieni jääkaappi tai muuta vastaavaa (seli seli..), mutta huomenna teen simaa. Aineksetkin ovat jo valmiina!

Perinteinen sima 

4 l vettä

250 g fariinisokeria

250 g taloussokeria

1-3 sitruunan mehu (+ sitruunaviipaleita maun mukaan)

1/5 tl tuorehiivaa

(sokeria, rusinoita ja tietysti reilun kokoinen ämpäri, suppilo, siivilä, tyhjiä kierrekorkillisia pulloja)

20130422165257964.jpg

Ohje: kiehauta 2 litraa vettä ja saada sokerien päälle ämpäriin. Lisää loput 2 litraa sekä sitruunanmehu, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liutota hiiva pieneen määrään vettä ja lisää ämpäriin. 

Viipaloi simaseoksen päälle sitruunaa (muista pestä kuorelliset sitruunat hyvin ennen viipaloimista!). Sulje ämpäri kunnollisella kannella ja anna tekeytyä huoneenlämmössä noin 1 vuorokausi.

Siivilöi sima pulloihin ja lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Älä sulje pulloja ylitiukasti, sillä paine pulloissa kasvaa.

Viileässä sima käy noin viikon, huoneenlämmössä kolmisen päivää. Valmiin siman tunnistaa pintaan nousseista rusinoista.

Jos aivan perinteinen sima ei tänä vuonna houkuttele, voi siman joukkoon lisätä vaikkapa inkivääriä. Ohje on muuten sama, mutta ämpäriin viipaloidaan inkivääriä (noin 3-4 cm palasta tuoretta kuorittua inkivääriä).

Itse ajattelin huomenna testata Chocochilin hieman erilaista ohjetta inkiväärisimalle: http://chocochili.net/2012/04/inkivaarisima/

Muikeita simansekoitteluhetkiä kaikille!

 

koti ruoka-ja-juoma