Jämäkaalipata

Tänään töistä kotiin tullessa vatsa huusi ruokaa, minä huusin (sisäisesti itselleni) nälkää, ja samalla huokailin etten siis todellakaan ainakaan jaksa kokata mitään! Ei sitten yhtään huvita kokata, ei jaksa, ei viitsi, ei haluta (vaikka normaalisti kokkaaminen on ihan lempipuuhaa). Suunnilleen kymmenen minuutin kuluttua kaivoin kattiloita ja leikkuulautaa kaapista ja pilkoin chiliä ja sipulia.

Sain parisen viikkoa sitten äidiltäni kaalin. Taisi olla keräkaali. Kaaliruuat ovat herkkua, mutten jostain syystä ole koskaan aiemmin kokkaillut mistään kaalista yhtään mitään (jos lapsena äidin kanssa rullailtuja kaalikääryleitä ei lasketa). Mutta nyt kaapissa tosiaan odotteli jämäkaali, joka pitäisi käyttää pois. Kaapista löytyi myös vihreä chili, vähän heikossa jamassa oleva pala inkivääriä, kurkumapurkista pohjat ja tölkki kookosmaitoa. Ei riittänyt – pengoin vielä sipulia, valkosipulia, vihreitä linssejä, pari pienen pientä perunaa..

Ja kuinka pata valmistui: jämäkaalipataa varten tarvitset oikeastaan vain sitä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Itse hauduttelin iltapalapatani näin:

Pilko 2-3 keltaista sipulia, 3-4 valkosipulin kynttä ja vihreä chili. Raasta inkiväärin palasta n. 2-3 ruokalusikallista (tai ihan vaan ronskisti isompikin pala, maun mukaan!). Kuullota sipulit, chili ja mausteet (minun maustekaapistani löytyi kurkuman jämät, juustokuminaa, mustapippuria, yrttisuolaa..) kasarissa oliiviöljyssä.

2012-11-12-18-31-08.jpg

Lisää pataan pilkottu/silputtu/revitty (tyyli on vapaa) keräkaali, purkillinen vihreitä linssejä ja pieneksi pilkotut perunat. Lisää 0,5-1 dl vettä. Itse lisäsin myös jääkaapin perukoilta puolikkaan sitruunan mehun ja tilkan tomaattimehua liemeksi. Lisää tölkillinen kookosmaitoa. Keitä, anna muhia ja maustua.

Kun perunat ja kaali ovat suurin piirtein sopiviksi kypsyneet, lisää kasariin vettä ja riisiä (mitä riisiä nyt sitten sattuu käsillä olemaan, ei ole niin tarkkaa..) riisin keitto-ohjeen mukaan ja sopivassa suhteessa kaalin määrään. Anna hautua ja maustua ja maista ja mausta (suolalla, pippurilla, .. ja lisää kurkumaa ja juustokuminaa maun mukaan).

Pata on valmista, kun riisi on kypsää ja maku on omasta mielestä kohdallaan. Kypsään pataan voi lisätä vielä pari ruokalusikallista turkkilaista jugurttia (tietysti, jos sellaista sattuu löytymään..).

2012-11-12-19-46-52.jpg

Koska turkkilaista jugurtti vielä vähän jäi, tein padan lisukkeeksi jugurttikastikkeen. Raastoin jugurtin sekaan pätkän kurkkua ja maustoin kastikkeen mustapippurilla ja yrttisuolalla. 

JOS olisin suunnitellut kokkaavani iltapalaksi ehkä hitusen intialaista ruokaa sivuavan kaalipadan, olisin ostanut tuoretta korianteria mausteeksi. Mutta jämäkaalipatani oli tällä kertaa todella jämäpata, joten korianteri jäi uupumaan. Mitä kaapista sattuu löytymään -tyylillä kokatussa ruuassa tietysti merkityksellistä on vain se, että ruoka maistuu tekijälleen ja täyttää vatsan – siispä jämäkokkailut kunniaan! 

(Ainiin! Melkein unohdin kertoa, että äitikin kävi tätä pataa hakemassa huomiseksi evääksi töihin. Kaali siis vähän kuin palautui takaisin äidilleni, valmiiksi kokattuna ;) 

 

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma