Kasviksista hernekeitossa
Hernekeitto on herkkua. Jopa purkkihernekeitto. Ja kasvishernekeittoa syönkin aina niin mielelläni, paitsi että..
(Kuva lainattu täältä)
Helmikuussa eli hernekeiton nimikkokuussa olen jo kaksi kertaa syönyt kasvishernekeittoa, joka on ollut pahaa. En ole nirso ja syön kyllä mukisematta, kun on nälkä. Ihmettelen vain, miten hernekeitosta kaikessa yksinkertaisuudessaan on edes mahdollista tehdä pahaa (sekä maultaan että koostumukseltaan).
Ainakin ilmeisesti sillä, että kadotetaan tuo pyhä yksinkertaisuus.
Ja kyllä, hernekeiton saa pilattua ainakin jättämällä sen raa´aksi ja lisäämällä siihen enemmän kesäkurpitsan paloja ja sitkeitä babyporkkanoita kuin koko keitossa on herneitä. Pakasteesta suoraan keittoon kipatulla juurespussin papu-porkkana-kukkakaali -sekoituksella mennään myös metsään niin, että rytisee.
Jälleen kerran kasvissyöjän ihmettelevä ajatus oli tuo iänikuinen ”miksi?” (sillä sellaisella jenkkityylisellä ”WHY OH WHYYYYYyyyyyyyyyyyyyyy?!!???” -otteella).
Yksinkertainen ja herkullinen kasvishernekeitto
500 g kuivattuja herneitä
2 1/2 vettä
1/2 – 1 dl tummaa soijarouhetta (+ puolet vettä)
2 pientä porkkanaa
1 iso keltainen sipuli
2 kasvisliemikuutiota (tai kasvisliemijauhetta kuutioita vastaava määrä)
1 tl kuivattua meiramia (toki tuorekin käy, jos sellaista on saatavilla)
2-3 rlk mietoa sinappia (tai sitten vahvaa, jos on sinapin suurin ystävä)
(suolaa tarvittaessa)
Ohje: mittaa vesi tilavaan kattilaan, mittaa kuivatut herneet veden sekaan. Liota vähintään yön yli viileässä paikassa.
Turvota soijarouhe (1+1 soijarouhetta ja vettä) ja ruskista rouhe pannulla pienessä määrässä öljyä tai voita. Lisää ruskistettu soijarouhe, pilkottu sipuli, viipaloidut porkkanat ja kasvisliemikuutiot liotettujen herneiden sekaan kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kiehua hiljaisella lämmöllä noin 3 tuntia.
Kun herneet ja muut ainekset ovat hyvin kypsiä, mausta keitto meiramilla ja sinapilla. Myös murskattua valkosipulia voi lisätä, maun mukaan. (Lisää suolaa tarvittaessa).
Herkuttele tuoreen ruislimpun ja juuston kera!
*************************
Niin. Millä nuo keittiön tädit ja sedät saisikaan ymmärtämään ettei kasvis ole ollenkaan sama asia kuin pussillinen pakastevihanneksia ja yksinkertainen on kauneinta tai siis herkullisinta!