Kesän parhaat pitsat!
Kävipä niin, että auringon pehmentämä pääni unohti aivan täysin kokonaan kirjoittaa ja kertoa heinäkuisesta grillipitsakokeilusta – ja tietenkin myös jakaa reseptit! Kun kuulin pitsan paistamisesta grillissä (ritilällä!?) epäilin suuresti homman toimivuutta, vaan enpä epäile enää ja grillipitsa melkeinpä voitti maussa leivinuunipitsat, aikamoista.
Gluteeniton pohja jäi reunoilta hailukan väriseksi, mutta oli rapsakka ja muualta hyvin ruskistunut / Gluten free pizza looked a little bit pale but was crispy and well baked
Grillipitsojen pohjat (niin gluteenittoman kuin tavallisetkin) tein hyväksi havaitsemani naanleivän ohjeella. Reseptissä tehdään ensin pikajuuri, joka nimestään huolimatta ei ole kovin pikainen, siispä taikina kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä ja nostattaa jääkaapissa yön yli. Myös aiemmin hyväksi havaittu Jamie Oliverin pitsapohjan ohje olisi varmasti toiminut aivan yhtä hyvin. Gluteenittoman pohjan jauhot olivat Semperin Mixiä, lisäsin pikkuisen ksantaania mukaan, mutta muuten korvasin ohjeen jauhomäärän suoraan gluteenittomilla.
Grillipitsat kanttarellitäytteillä
Täyte 1:
250 g kanttarelleja
muutama uuden sadon keltainen sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia
mustapippuria & suolaa myllystä
nokare luomuvoita
Ohje: puhdista kanttarellit hyvin ja pilko haluamasi kokoisiksi, silppua sipulit ja valkosipulit. Kuumenna pannu tai kasari ja paista ensin pelkkiä kanttarelleja kunnes neste on haihtunut sienistä. Lisää pannulle sipulit, kuullota voissa ja vähennä lämpöä. Mausta tuoreella timjamilla, mustapippurilla ja suolalla.
Täyte 2:
n. 100 g kanttarelleja
pieni purkillinen artisokan sydämiä
1 vihreä paprika
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
oliiviöljyä
Ohje: kuumenna pannu, paista ensin kanttarellit ja lisää tilkka oliiviöljyä ja rouheiksi paloiksi pilkottu paprika ja artisokan sydämet ja valkosipuli. Mausta tarvittaessa suolalla.
Täyte 3:
250 g tuoretta pinaattia
100 g kanttarelleja
muutama ruokalusikallinen pinjansiemeniä
1-2 valkosipulinkynttä
mustapippuria, valkopippuria & suolaa
nokare luomuvoita
Ohje: kuumenna kuiva pannu ja paista hetki pinjansiemeniä, siirrä sivuun odottamaan. Paista kanttarellit kuten edellä, lisää murskatut valkosipulit ja hyvin huuhdellut pinaatit hetkeksi mukaan pannulle. Mausta mustapippurilla, pienellä ripauksella valkopippuria ja suolalla.
Valkoinen kastike:
Creme fraichea (3 x 200g kun syöjiä oli 6)
mustapippuria & suolaa myllystä
(valkosipulia maun mukaan)
Ohje: sekoita kaikki ainekset keskenään. Jos lisää kastikkeeseen valkosipulia, anna kastikkeen maustua jääkaapissa ennen käyttöä.
Muut täytteet: juustoraasteita maun mukaan, itse käytin mozzarellaa pallosta ja emmenal-raastetta. Kylminä lisukkeina kirsikkatomaatteja, rucolaa ja kalamataoliiveja.
Pitsojen paistaminen:
..ei ole grillissä vaikeaa, mutta useammalla käsiparilla homma onnistuu helpoiten. Jätin taikinapohjat pikkuisen paksummiksi kuin normaalissa uunissa paistaessa. Pitsoista ei kannata myöskään tehdä kovin suuria, jotta käänteleminen onnistuu näppärämmin. Gluteenittomat pohjat paistoin folion päällä (taikinan hauraamman koostumuksen vuoksi). Pohjat kannattaa oljytä hyvin ennen grilliin laittamista – ensin paistetaan pelkkää pohjaa toiselta puolelta, ja kun pohja on ruskistunut se käännetään. Tässä vaiheessa lisätään paistetun puolen päälle juusto ja halutut täytteet. Grillin lämpötila oli noin 250°C, missä pitsat paistuivatkin melko nopeasti. Taikina ei missään vaiheessa lähtenyt valumaan grillin ritilöiden väliin tai juuttunut eli homma toimi hyvinkin näppärästi, kun saatavilla oli kääntelyvälineitä ja avustavia käsiä – suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja herkuttelemaan!
*********************
The best tasting pizzas this summer were grilled – even though I had my doubts the pizzas came out delicious! Maybe even better than when baked in the wooden oven, maybe..
Ready and yummy ones in a bad picture / Valmiit herkut tärähtäneessä kuvassa matkalla ruokapöytään
The dough l´ve usually been using for pizzas is from Jamie Oliver, can recommend it for this one too – both gluten free and regular one. Would also recommend to make the dough ready evening before and store in a fridge over night. Makes the pizza crispier. For gluten free dough l used a little bit of xanthan gum and gluten free flours one to one with the recipe for wheat flour. Works out pretty well.
Grilled pizzas with chantarelle toppings
Option 1:
250 g chantarelles
few small yellow new season onions
1-2 garlic cloves
fresh thyme
grounded blackpepper & salt to taste
organic butter
Recipe: clean the chantarelles well, cut the size you want. Heat a pan and fry the chantarelles first until all water comes out. Chop onions and garlic cloves and add to the pan with some butter. Lowen the heat and season with thyme, salt and pepper.
Option 2:
approx. 100 g chantarelles
small can of artichoke hearts
1 green paprika
1 garlic clove
hint of salt
olive oil
Recipe: heat up a pan, fry chantarelles first and then add a little bit of olive oil. Cut the paprika roughly into pieces and add to the pan with the artichokes and chopped garlic. Season with salt if needed.
Option 3:
250 g fresh spinach
100 g chantarelles
few tablespoons of pinenuts
1-2 garlic cloves
grounded blackpepper, white pepper & salt
organic butter
Recipe: heat up a dry pan, fry the pinenuts for a moment and put aside. Fry chanterelles as above, add crushed garlic and well rinsed spinach into a pan for a little while. Season with blackpepper and a hint of white pepper and some salt.
White pizza sauce:
Creme fraiché (3 x 200g for 6 people)
grounded blackpepper & salt
(add garclic if you love garlic as much as l do!)
Ohje: mix all ingredients together – as simple as that. If you use garlic, let the sauce get some taste in a fridge before using it.
Other toppings for pizzas: different cheeses for your own taste, l used mozzarella and emmentaler. Also added some cold toppings; cherry tomatoes, rucola and kalamata olives.
Grilling the pizzas:
..is not difficult but goes easier if you have some extra hands to help. I left the doughs a little bit thicker than normally and also a bit smaller, just to keep then easier to handle in a grill. Gluten free pizzas were baked on top foil as the texture is a little bit more fragile. Before baking the pizzas l recommed to grease them well with some olive oil – before filling them! First you bake only the dough (see the 2nd pic) until cripsy and brownish from the bottom, then roll it over and add cheese and fillings of your choise and bake again. The grill was heated up to 250°C and the pizzas baked quite quicky. Really recommend trying these delicious treats!