Kuinkas sitten kävikään..
Yleisön (eli Ellan) pyynnöstä kertomus gluteenittomien (ja muuten vegaanistenkin vielä!) laskiaispullien leipomisen lopputuloksesta:
En osaa leipoa pullaa. Leipää ja sämpylöitä vielä jotenkuten, mutta pulla, korvapuusti, mikä tahansa perinteinen pullaan vähääkään viittaava ei ole koskaan onnistunut. Olen tästä harmissani, sillä äitini leipoo ehkä maailman parhaita pullia ihan tuosta noin vaan!
Aivan toinen asia sitten onkin yhdistää gluteeniton ja pulla. Pullataikinassa melko olennaista on sitko. Gluteenittomasti keinotekoinen sitko on – noh, tuli jo aiemmin tänään vähän vinkattua – (ainakin melkein) mahdoton tehtävä.
Koska tänään kuitenkin on laskiaistiistai, ja koska laskiaisena tulee syödä laskiaispullaa, ajattelin kuitenkin kokeilla. Hetken (eilisestä) mielijohteesta jopa vegaanisena. Matka kohti herkkupullaa eteni jotakuinkin näin:
Sekoitin tyytyväisenä Jytte -jauhoihin vielä vähän lisää psylliumia ja tapiokatärkkelystä tuomaan sitkoa
Luin pullaohjetta orjallisen tarkasti (kaikkien muiden ainesosien osalta paitsi jauhomäärän, koska Jytte -jauhoja laitetaan vähän vähemmän)
Kulhossa olevat ainekset tuoksuivat kivasti pullataikinalta, mutta eivät näyttäneet siltä..
Taikina mureni sitä enemmän mitä enemmän taikinaa vaivasin, takaraivossani kummitteli pullataikinainen murutaikina
Kaikki gluteenittomista jauhoista sitkoista taikinaa ”vaivanneet” tietävät, että usko onnistumiseen on koetuksella (toivo ei tässä tapauksessa auta yhtään, ripaus rakkausta ehkä hieman)
Pullataikina alkoi vaivaantua hitusen paremmin ja sain suht tasaisen möykyn aikaiseksi
Möykky ei tietenkään noussut juuri ollenkaan (kaikki gluteenittomia taikinoista nostattaneet tietävät myös sen olevan melkoista rakettitiedettä tai ehkä ennemminkin sattuman kauppaa)
Hitusen noussutta möykkyä oli vielä vaikeampi vaivata kuin alkuperäistä melko tasaista möykkyä
Jaoin taikinan 6 osaan ja pyörittelin (lue: runnoin) palloiksi – ja ”nostatin” jälleen (eivät nousseet.. hyvin yllättävää)
”Pullat” leivinpaperilla olivat aivan helvetin (anteeksi) todella rumia
Sokeria pullien päälle hakiessani päästäni kuului ääni *tsing!!* – sokeri, sokeri.. taikinaanhan ei sitten tullut lisättyä ollenkaan sokeria…
Voitelin pullat runsaalla siirappi-vesiseoksella, huitelin vielä runsaammin sokeria päälle ja laitoin kardemummasämpyläni uuniin
Pullat eivät nousseet hitustakaan uunissa vaan kurtistuivat entisestään
Kuitenkin, kardemummasämpylöistä ilman sokeria tuli ihan ok-hyviä eikä lainkaan liian ”suolaisia”! Kiitokset varmaankin gluteenittomille jauhoille, jotka ovat hitusen makeita maultaan ja nesteenä käytetylle kookosmaidolle (ja sille runsaalle määrälle sokeria & siirappia, mikä pullien päälle tuli lätkittyä).
(Siirappikuorrutetut valmiit pullat myös liimautuvat kiitettävän hyvin lautaseen, jolle ne on siirretty jäähtymistä varten..)
Jos pullien ulkonäkö ei juurikaan kiinnosta, voin suositella (alunperin Chocochilin) reseptiä gluteenittomana:
Gluteenittomat & vegaaniset laskiaispullat
noin 4 dl vaaleita Jytte -jauhoja (tai muita gluteenittomia jauhoja)
1 dl tapiokatärkkelystä
1/2 dl psylliumjauhetta
25g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl ruokosokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
2 1/2 dl kookosmaitoa
3/4 dl vegaanista margariinia sulatettuna (tai rypsiöljyä)
voiteluun siirappi-vesiseosta ja päälle sokeria
Ohje: mittaa kookosmaito kulhoon ja liuota siihen hiiva. Sekoita kuivat ainekset keskenään toisessa kulhossa ja lisää kookosmaitoon. Lisää rasva ja vaivaa taikinaksi.
Anna kohotoa lämpimässä paikassa (ja toivo parasta..).
Vaivaa (toivottavasti) kohonnut taikina palloksi, muotoile pötköksi, leikkaa ja muotoile pulliksi pellille. Kohota vielä uudelleen (koska toivoa ei kuitenkaan ole hyvä menettää..).
Voitele pullat siirapi-vesiseoksella, koristele sokerilla ja paista 225°C uunissa kymmenisen minuuttia (tai kunnes pullien pohjaa koputtaessa kuuluu kopaus ja pullien pinta on sopivan kullanruskea).
Täytä hyvin jäähtyneet pullat vadelmahillolla ja mantelimassalla ja vaniljasokerilla maustetulla vegaanisella kermavaahdolla (esim. Alpro Soya).
P.s. älä unohda, että myös sokeri kuuluu reseptin ”kuiviin aineksiin” :))
Ennen kardemummasämpylöiden makutestiä suunnittelin syöttäväni laskiaispullan kissalle – kissaa ei kiinnostanut, jouduin syömään itse (..ja söin vielä myöhemmin toisenkin!)