Lauantai-lounas: limerisottoa ja lohta
Limeä ja lohta – eihän se nyt voi huonoakaan olla. Kivan kirpsakkaa ja vähän erilaista ruokaa, kuin yleensä kokkailen – risottoakin tuli kokeiltua ihan ensimmäisen kerran aidon italialaiseen tyyliin Nigella Lawsonin sitrusrisoton ohjetta mukaillen.
Limerisotto
2 keltaista tai salottisipulia
60 g luomuvoita
1 rkl oliiviöljyä
3 dl risottiriisiä
1 litra kasvislientä (esim. luomuliemijauheesta tehtyä)
2-3 limen (luomu) raastettu kuori ja mehu (koon ja maun mukaan)
1 munankeltuainen
1-2 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa
4 rkl kermaa
ripaus valkopippuria
tuoretta lehtipersiljaa
rucolaa
Ohje: silppua sipulit. Kuumenna öljy ja puolet voista reilun kokoisessa kattilassa, kuullota sipulit rasvassa. Valmista kasvisliemi toiseen kattilaan ja pidä kiehuvana. Mittaa risottoriisi sipuleiden sekaan ja sekoita hyvin.
Kaada kiehuvaa kasvislientä riisin joukkoon vähän kerrallaan niin, että kasvisliemi välillä imeytyy riiseihin. Varo polttamasta riisejä pohjaan, muista siis sekoittaa usein. Jatka kunnes koko kasvisliemi on imeytynyt riiseihin, testaa risoton kypsyys. Mausta raastetulla limenkuorella ja ota kattila pois liedeltä.
Sekoita kulhossa munankeltuainen, limenmehu, parmesaani (säästä osa risoton päälle lisättäväksi), kerma ja valkopippuri. Lisää seos risottoon ja sekoita hyvin. Lisää vielä joukkoon loput voista ja silppua mausteeksi lehtipersiljaa.
Tarjoa risotto pannulla paistetun lohifileen (tai paistetun kylmäsavutofun) ja tuoreen rucolan kera.
P.s. paistoin lohifileen yksinkertaistakin yksinkertaisemmin – kuumalla pannulla ihan pienessä öljytilkassa, pinnassa pieni määrä rouhittua mustapippuria ja suolaa, ensin nahkapuoli ylöspäin ja sitten toiselta puolelta, noin 3 minuuttia/puoli.