Mantelinen artisokkakeitto
………oi, oii niin hyvää keittoa! Yksinkertaisen pehmoista, herkullista ja vähän erilaista!
Selailin viimeisimmän Yhteishyvän ruokaliitettä etsiessäni fudge -ohjetta, mutta löysinkin ohjeen samettiselle artisokkakeitolle. Muokkailin ohjetta hieman omaan makuuni paremmin sopivaksi ja hyväähän siitä tosiaan tuli! Alkuperäinen ohje suositteli keiton seuraksi hasselpähkinöitä, mutta korvasin ne manteleilla ja lisäsin vielä tipan manteliuutetta ja sehän sopi keitolle!
Mantelinen (ja samettinen myös..) artisokkakeitto
1 iso keltainen sipuli
3 valkosipulinkynttä (tai enemmänkin, jos valkosipuli on ystävä!)
2 rkl oliiviöljyä
3 jauhoista perunaa
6 dl kasvislientä
1 purkki artisokan sydämiä suolaliemessä
1 purkki latva-artisokkaa mausteliemessä tai öljyssä
250 g luomu mascarponejuustoa
tuoretta timjamia ja basilikaa valmiin keiton mausteeksi
mustapippuria myllystä maun mukaan
tippa manteliuutetta makua antamaan
(suolaa tarvittaessa)
Keiton sekaan..
n. 1/2 d kuorimattomia rouhittuja manteleita
1-2 valkosipulinkynttä
4-5 rkl pecorinoraastetta (tai parmesaani)
Ohje: hienonna sipuli ja valkosipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä kasarissa (tai kattilassa). Lisää joukkoon kuoritut ja pieneksi pilkotut perunat sekä kasvisliemi, keitä kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Lisää joukkoon valutetut artisokat ja mascarpone. Kiehauta seos. Jäähdytä hieman, soseuta ja mausta mustapippurilla sekä tuoreilla yrteillä ja manteliuutteella.
Rouhi mantelit kuorineen, murskaa valkosipulit. Paahda kuivalla pannulla hetki. Jäähdytä ja raasta sekaan pecorinoa tai parmesaania. Sekoita ja tarjoile keiton kera.
Ruokajuomaksi keiton kanssa sopii hyvin vehnäolut tai muu hieman kirpsakampi juoma.
Mantelinen artisokkasoppa lämmitti mukavasti iltapalana lumitöiden jälkeen