Mantelinen kauraleipä

Gluteenittoman (hyvän makuisen, rapsakan ja kuohkean) leivän leipominen kuulostaa aina haastavalta ja vähän lannistavaltakin – jos kuitenkin tuoretta gluteenitonta leipää mielii, on parasta itse tarttua kulhoon ja jauhopussiin ja alkaa vaivaamaan.

20131012_125729-1_resized.jpg

Rapsakka kuori, mehukkaan kuohkea sisus

Mantelinen porkkanakauraleipä (glut.)

2 dl maitoa (tai vegaanista mantelimaitoa)

15 g tuorehiivaa

1 tl psylliumia

1/2 tl suolaa

vajaa 1 rkl tummaa siirappia tai luomuhunajaa

2 dl luomukaurahiutaleita (glut.)

1/2 dl mantelijauhoa

1/2 dl mantelilastuja

reilu 1 dl porkkanaraastetta

noin 3-4 dl tummaa gluteenitonta jauhoa

1 tl C-vitamiinijauhetta (lisää taikinan kuohkeutta, ei välttämätön)

20131012_114208-1_resized.jpg

Kauraleipä matkalla uuniin

Ohje: mittaa maito kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi, murusta sekaan hiiva ja anna liueta maitoon. Mittaa joukkoon psyllium ja sekoita hyvin. Anna turvota noin 10 minuuttia.

Lisää maitoseokseen suola, siirappi, kaurahiutaleet, mantelilastut ja porkkanaraaste (itse pesin porkkanat hyvin ja raastoin kuorineen). Sekoita hyvin (vinkki: löysää, pehmoista taikinaa on helppo sekoittaa ilmavaksi jämäkällä haarukalla). Mittaa toiseen astiaan jauhot, mantelijauho ja C-vitamiini – sekoita keskenään hyvin ja lisää erissä taikinapohjaan. Kun kaikki jauho on lisätty, vaivaa taikinaa muutama minuutti. Taikinan tulee olla löysähköä, mutta helposti käsiteltävää (ei saa tarttua sormiin).

Taputtele taikina leivinpaperin päälle soikeaksi leiväksi, ripottele päälle kaurahiutaleita ja mantelilastuja ja jätä liinan alle kohoamaan vartiksi. Paista kohotettu leipä keskitasolla uunissa 200°C noin 30 minuuttia. Leivän kypsyyden voi varmistaa koputtelemalla leivän pohjaa – kypsästä leivästä lähtee koputtaessa kumea ääni.

20131012_125831_resized.jpg

Anna valmiin leivän jäähtyä hieman ja nautiskele vielä hieman lämpimänä juuston ja mantelimaidon kera.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.