Meksikolainen iltapala
Ruokamatkailu on mukavaa. Sekä sellainen ruokamatkailu, jossa syödään hyvää ruokaa toisessa maassa tai kaupungissa, mutta tuon varsinaisen matkan puutteessa puuttuessa kokkailemallakin pääsee vähän niinkuin maailmalle.
Lounaalle laitetut supisuomalaiset soijanakit ja muusi saivat tehdä iltapalalla tilaa (todennäköisesti aivan vääräoppisesti) kokkaillulle meksikolaishenkiselle pöperölle.
Tacos con verduras mixtas, guacamole y muchos cilantro y limé en la cocina de campo (tai jotain sinne päin ainakin!)
Tacoihin tarvitset:
5 dl vettä
n. 200 g maissijauhoja (esim. Viljatuotteen)
muutama rkl gluteenittomia jauhoja (esim. Semperin Fin Mix tai vehnäjauhotkin toki käyvät)
ripaus suolaa
(öljyä paistamiseen)
Ohje: mittaa vesi kulhoon, mittaa kuivat ainekset toiseen astiaan ja sekoita keskenään. Vatkaa kuiva-aineseos veden joukkoon kunnes taikina on tasaista. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia. Tarkista taikinan koostumus, lisää tarvittaessa vettä. Taikina saa olla melko löysää. Paista pannulla, kuten letut, pienessä määrässä öljyä.
Paahdetut vihreät kasvikset ja yrttitofu
1 ptk yrttimaustettua tofua (mikä tahansa muukin tofu käy, kunhan se ei ole liian pehmeää)
2 vihreää paprikaa
1 pieni parsakaali
1 vihreä chili
jalapenoja (niitä tummanvihreitä valmiiksi viipaloituja)
1 iso keltainen sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
tacomausteseosta (itse käytin Santa Marian Organic Taco Spice Mixiä, koska se tuntuu sopivan hyvin maustamaan tofun)
limen mehua
juustokuminaa
mustapippuria myllystä
yrttisuolaa
juoksevaa hunajaa
tuoretta korianteria
(ölyjä paistamiseen)
Ohje: viipaloi tofu ja paista kasarissa pinnasta kullanruskeaksi. Lisää kasariin öljyä, murskatut valkosipulin kynnet, limen mehua sekä tacomaustetta (kokonaisuudessaa käytin tofulle maustepussista n. 1/3). Sekoita niin, että mausteet tarttuvat kunnolla tofuun, paista vielä hetki. Nosta tofut sivuun lautaselle.
Vähennä reilusti lämpöä liedeltä. Pilko parsakaali, paprikat, chili ja sipuli. Älä pese tai pyyhi kasaria välillä. Paahda parsakaalia kasarissa muutama minuutti, lisää pilkotut paprikat ja chili. Pannulle voi lisätä limeä maun mukaan (itse laitan ihan reilusti..). Kun parsakaali ja paprikat ovat sopivan rouskuvan kypsiä, lisää pilkottu sipuli sekä jalapenon paloja maun mukaan. Mausta hunajalla, pippurilla ja juustokuminalla. Lisää tarvittaessa yrttisuolaa.
Kippaa tofut takaisin kasariin, pyöräytä sekaisin vihreiden kasvisten kanssa. Maista (ja mausta tarvittaessa lisää)
Guacamole
3-4 kypsää avokaadoa
1-2 limen mehu
1 pieni punasipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
nippu tuoretta korianteria
ripaus juustokuminaa
ripaus yrttisuolaa
Ohje: halkaise avokaadot ja poista niistä kivet. Lusikoi avokaadot kuoristaan syvälle lautaselle ja muussaa ne haarukalla rouheaksi muusiksi. Purista sekaan limen mehua (maun mukaan, itse pidän kovinkin kirpsakasta!). Murskaa sekaan valkosipulin kynsi ja pilko sekaan myös punasipuli. Mausta juustokuminalla ja yrttisuolalla. Sekoita viimeisenä mössöön mukaan silputtu korianteri.
Tacojen ja vihreiden kasvisten kanssa tarjolle kannattaa laittaa myös tomaattisalsaa (kaupan versioista oma suosikkini on Santa Marian Organic Taco Sauce), ranskankermaa, limeä sekä nachoja naposteltavaksi.
Tomaattisalsaa en ole tainnut vielä kertaakaan kokeilla kokkailla itse, siinäpä seuraava haaste!