Mustaa kultaa
..eli mustikkasoppa!
Mustikat sopassa!
Syystä, että appiukko on kova poika juoksentelemaan metsissä, on meillä pakastimessa noin 30 litraa eteläkarjalaisia mustikoita. Ja koska niistä tietysti täytyy jotakin tehdä (muutakin kuin suklaakakun täytettä..), ajattelin keitellä iltapalaksi soppaa.
Iltapala valmistui klo 22:48.
Iltapala valmistettiin äidin raparperikeiton ohjeella (ilman raparpereja siis, vaikka niitäkin pakastimesta löytyisi kyllä!).
Tarvitset:
noin 1 litran pakastemustikoita (tai muita marjoja)
2 litraa vettä
noin 2 dl vettä + n. 8 rkl perunajauhoja
Ohje (kuten äiti on sen kirjoittanut): keitetään vesi ja marjat (tai siis ne raparperin palat) ”mössöksi”. Vesi + perunajauhot sekoitetaan ohueksi (on kankeaa – varo!). ”Lirutellaan” vesi-perunajauho seos ohuena nauhana vispilällä koko ajan sekoittaen. EI saa keittää (”yksi kupla vain..”).
(Maistele keittämisvaiheessa kaipaako soppa sokeria, itse lisäsin soppaan noin 4 rkl sokeria)
Ja minä lisään ohjeeseen: jos et halua sattumia soppaasi, voit siivilöidä ”mössön” ennen vesi-perunajauhoseoksen lisäämistä. Ylimääräiseksi jääneen mustikkamössön voit sekoittaa vaikkapa seuraavana aamuna kaurapuuroon tai smoothieen. Myöskään mustikkapannareiden tai tuon jo aiemmin mainitun suklaakakun leipominen eivät ole ollenkaan hullumpia ideoita!
Äitini ohjeessa luki vielä paperin reunassa ”saa soittaa!”. Itse en suinkaan aio lisätä tänne puhelinnumeroani, mutta: ”saa kirjoittaa!”.
Vielä lämmin mustikkasoppa on oiva iltapala..mmmmm!