Nakit ja muusi
Kasvissyöjänä törmää melko usein luuloon, että kasvisruokaa on vaikea tai jotenkin hankala valmistaa, tai että kasvisruuan pitäisi olla jotenkin erikoista, eksoottista ja normaalista poikkeavaa. Tänään kokkailin tavallistakin tavallisempaa ruokaa lounaaksi, ihan vegenä ja tavallisella ohjeella.
Soijanakkikastike ja perunamuusi
(laita muusiin tulevat perunat kiehumaan ennen kastikkeen tekemistä)
Soijanakkiastikkeeseen tarvitset:
Paketillisen soijanakkeja (gluteenittomaan vaihtoehtoon käytän Poutun Kasvisgrilleriä, vehnäjauhokastikkeeseen lisään Hälsans Kökin Soja Chorizoa)
4 rkl vehnäjauhoja tai 4 rkl ruskeaa suurustetta (esim. Maizenaa)
1 iso keltainen sipuli
kevytmaitoa tai kermaa (vegaaniseen versioon tietysti kaurakermaa)
n. 4 dl vettä
luomuvoita
mustapippuria myllystä
ripaus jauhettua valkopippuria
ripaus cayennepippuria
ketsuppia
sinappia
Ohje: kuori ja pilko sipuli, viipaloi soijanakit. Kuullota sipulit ja paista nakit kuumalla pannulla ja siirrä sivuun lautaselle.
Lisää tyhjälle pannulle 4 rkl vehnäjauhoja, ruskista jauhot _koko ajan sekoittaen ja siirrellen!_ Kun jauhot ovat rusehtavia vähennä reilusti lämpöä liedeltä ja lisää pannulle 3 rkl luomuvoita, sekoita voi jauhoihin. Kun jauho ja voi ovat yhtä mössöä, lisää pannulle pari desiä vettä ja sekoita ripeästi ja kunnolla.
Tai:
Sulata kasarissa tai pannulla pari-3 rkl voita, mittaa joukkoon 3 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää 4 rkl ruskeaa suurustetta. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen tekeytyä.
Lisää kastikeainekseen lisää vettä tarpeen ja koostumuksen mukaan. Kun kastike on sopivan paksua, lisää sekaan tilkka (tai maun mukaan) kevytmaitoa tai kermaa. Sekoita joukkoon mausteet (mustapippuri, valkopippuri, cayenne, ketsuppi ja sinappi). Ketsupin ja sinapin määrän tiedät vain maistelemalla. Ketsupin suolan pitäisi riittää kastikkeen suolaksi eikä suolaa tarvitse erikseen lisätä. Kun kastike on maustettu, kippaa sekaan soijanakit ja sipulit lautaselta. Sekoita ja lämmitä.
Perunamuusiin tarvitset:
6-8 isoa jauhoista perunaa
kevytmaitoa (vegaaniseen versioon kauramaitoa)
suolaa
luomuvoita tai margariinia
Ohje: kuori ja pilko perunat. Laita perunat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että perunat peittyvät. Lisää keitin veteen reilusti suolaa (n. 1 rkl). Keitä perunoita kunnes ne ovat hieman ylikypsiä.
Kaada vesi pois kattilasta, kuivata perunoita hetki kattilassa lieden jälkilämmöllä. Lisää perunoiden sekaan nokare voita tai margariinia, ripaus suolaa ja noin 1/2 dl maitoa. Sekoita sähkövatkaimella tai perunansurvimella. Lisää joukkoon varovasti maitoa ja suolaa tarvittaessa. Maista välillä ettei muusista tulee liian löysää tai suolaista.
Tarjoa soijanakkikastikkeen ja vihersalaatin kera.