Omenaista

Tänä vuonna omppupuut notkuvat omenoista, ja vaikka kirpsakka omena sellaisenaan on mitä mainioin aamupala, iltapala, välipala, mikä vaan pala, ei omenapiirakan leipomistakaan voi jättää väliin. 

wp_20140826_20_02_18_pro.jpg

Rapsakka piirakka sai tällä kertaa toffeista makua vaahterasiirapilla maustetusta jugurtista ja manteleista / Crunchy apple pie got it´s flavor of almonds and plain yoghurt seasoned with maple syrup 

Melkein perinteinen omenapiirakka

Pohja:

100 g luomuvoita (huoneenlämpöisenä)

1 1/2 dl intiaanisokeria (tai tummaa ruokosokeria)

1 luomukananmuna

1 dl gluteenittomia jauhoja

1 dl gluteenittomia kaurajauhoja tai mantelijauhoja

ripaus kardemummaa

Täyte:

noin 1/2 kg omenoita

1 dl kermaviiliä

2 dl maustamatonta jugurttia

1 luomukananmuna

1-2 rkl tai maun mukaan vaahterasiirappia 

mantelilastuja tai -rouhetta

kanelia

Ohje: vaahdota voi ja sokeri vatkaimella, lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Mittaa jauhot toiseen astiaan ja sekoita keskenään, mausta kardemummalla. Nostele jauhot muun taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 

Voitele noin piirakkavuoka (noin 24 cm halk.) ja levitä taikina tasaisesti vuokaan – älä unohda reunoja. Viipaloi hyvin puhdistetut omenat kuorineen sopiviksi paloiksi ja asettele ne taikinan päälle. 

Sekoita täytteen muut aineet paitsi kaneli ja mantelit tasaiseksi ja kaada omenoiden päälle. Ripottele päälle mantelirouhetta ja kanelia. Paista piirakka 180°C uunissa alimmalla tasolla noin 45 minuuttia tai kunnes piirakan reunat ja pinta ovat ruskistuneet.

Tarjoa vielä lämpimänä vanilijajäätelön tai -kastikkeen kera.

 

****************

When it´s apple season apples go for breakfast, snack, lunch, another snack, dinner and all other occasions to eat – but there also is no chance l would skip baking an apple pie, this time with toffee kind of flavor.

Kind of traditional apple pie

Batter:

100 g organic butter (room temperature)

1 1/2 dl cane sugar / brown sugar 

1 organic egg

1 dl gluten free flour

1 dl gluten free oat or almond flour 

some cardamom

Filling:

approx. 1/2 kg apples

1 dl sour cream

2 dl plain yoghurt

1 organic egg

1-2 tbs (or for your own taste) maple syrup 

almond flakes

cinnamon

Recipe: whisk butter and sugar with mixer, add one egg and mix even. Measure all the flour and cardamom into another bowl and mix together, add flour mix into batter and mix even.

Grease pie tin (diameter approx 24 cm) and spread the batter evenly – without forgetting the edges. Cut unpealed and well cleaned apples on top of the batter.

Mix together all ingredients for filling except the almonds and cinnamon, pour on top of the apples. Season with cinnamon and add some almond flakes on top. 

Bake in 180°C oven approx. 45 minutes at the lowest level until the edges and filling of the pie have gotten some color.

Serve warm with vanilla ice cream or vanilla sauce.

koti ruoka-ja-juoma