Ota omppu!
..ja keitä se hilloksi!
Omena-inkiväärihillo
1 kg omenoita (mielellään hapokkaita)
1 dl vettä
1 sitruunanmehua
1/2 pkt (noin 170 g) hillosokeria (jos pidät kovin makeasta hillosta, käytä kokonainen paketti)
tuoretta inkivääriä raastettuna maun mukaan (voit myös lisätä muutaman lehden sitruunamelissaa)
Ohje: pilko huuhdellut omenat kuorineen suureen kattilaan (poista samalla siemenkodat). Lisää kattilaan vesi ja kuumenna kiehuvaksi – keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Lisää joukkoon hillosokeri ja sitruunanmehu ja sekoita hyvin.
Raasta omenoiden sekaan haluamasi määrä tuoretta inkivääriä (noin 2 ruokalisukallisella saa hyvän alun, kirpsakampaa mielivien kannattaa lisätä ainakin kolme..) ja halutessasi myös muutama sitruunamelissan lehti. Jatka miedolla lämmöllä keittämistä, kunnes omenat ovat muhjua.
Anna hillon jäähtyä huoneenläpöiseksi ja kaada puhtaisiin kuumiin tölkkeihin, sulje tiiviillä kansilla. Säilytä tölkit viileässä (tai käytä pakasterasioita, sillä hillon voi kätevästi myös pakastaa).
Omenatäti pallomekossaan kurkotteli omenoita syyskuussa 2012 – silloin omenapuut notkuivat sadosta, tänä vuonna omenatäti laittaa pannarin päälle viime syksynä pakastettua omena-inkiväärihilloa
Erilaisia omenahillon makutestauksia voi tehdä myös vaihtamalla sitruunamelissan minttuun tai lisäämällä hilloon ripauksen kanelia. Pihlajanmarjoillakaan ei mene pieleen.
(Ethän kopioi kuvia, kiitos!)