Tapetista taikinaksi

..eli kuinka vanha tapetti (sekä pakastimen loputon mustikkasuo..) inspiroi leipomaan mustikkapiirakan:

20130505225544320.jpg

(Huone..

..ja) Mustikkapiirakka

Pohjaan tarvitset:

100 g luomuvoita

1 dl sokeria

1 kananmunan

2 1/2 dl jauhoja (esim. Semperin Mix tai Grov Mix, saa olla vähän rouskuvaa!)

1 tl leivinjauhetta

Täytteeseen tarvitset:

4 dl mustikoita (tai maun mukaan niin paljon, kun kyytiin järkevästi mahtuu..)

1 prk/200g kermaviiliä (+ muutama ruokalusikallinen maitorahkaa)

1 kananmuna

1/2 dl sokeria (vähän vähempikin riittää..)

1 tl vanilliinisokeria

Ohje: ..on helppo kuin mikä! Vaahdota voi ja sokeri, lisää joukkoon muna ja jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina halkaisijaltaan 26 cm vuokaan, nosta kunnolla myös reunoille – taikinan koostumuksen vuoksi nuolija on hyvä apuväline.

Levitä marjat vuokaan taikinan päälle. Sekoita täytteen ainekset kulhossa tasaiseksi ja kaada marjojen päälle. Paista 200°C noin 30 minuuttia.

20130507215955877.jpg

Ainekset / vatkausta / ennen uunia 

Niin ja tuo huone, se on se samainen kirkkaanvihreä kulmahuone, josta kirjoittelin viime viikonloppuna. Entisessä elämässään huone onkin ollut mustikka!

Suhteet Ruoka ja juoma Sisustus Oma elämä

Herkkuhapankorppu

Muutama vuosi sitten syntymäpäivänäni sain ystävältäni pienen litteän ja rapisevan paperipussin käsiini – pussin päällä luki kauniilla kaunokirjoituksella ”hapankorppuja”. Mukana oli myös resepti:

images.jpg

Kuva ei valitettavasti ole omani, mutta kuvaa täysin suhdettani hapankorppuihin (kuva lainassa täältä)

Hapankorput (vehnätön)

2 rkl sulatettua luomuvoita tai margariinia
2 dl vettä
1 tl murskattua kuminaa
1 tl murskattuja fenkolinsiemiä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl jauhoja (gluteenitonta Semperin Mixiä tai vaihtoehtoisesti vehnä- tai sämpyläjauhoja)
5 dl ruisjauhoa
1 pussi kuivahiivaa tai puolikas tuorehiiva
ruisjauhoa kaulimiseen

Ohje: sekoita kädenlämpöinen vesi, hunaja, hiiva, suola, mausteet ja luomuvoi jauhojen kanssa pehmeäksi, hyvin kaulittavaksi taikinaksi. 

Anna taikinan kohota.

Kauli taikina ohuiksi levyiksi. Kohota vain hetki ennen paistamista. Leipiä ei voidella.
Paista kuumassa uunissa (250 °C) vaaleiksi ja vain hiukan ruskehtaviksi noin 5-6 min.

Jos fenkolia ja kuminaa ei satu kaapista löytymään ei niitä kyllä jää kaipaamaan, mutta mausteet tuovat kyllä melkoisesti  vivahdetta makuun.

Eikun rouskis vaan!

Koti Ruoka ja juoma