Raparperitaivas

Raparperin tuoksu on huumaava. Keiteltyäni pihan raparpereista ja viime kesän mansikoista hilloketta, olisin halunnut hengittää vain sisään päin ja pullottaa tuoksun! Tuoksun lisäksi aika taivaista oli myös hillokkeen ympärille leivottu kakku.

wp_20140630_13_09_06_pro.jpg

Raparperiunelma

Raparperi-mansikkahilloke:

noin 500 g raparperia

noin 3 dl mansikoita (jäiset tai tuoreet käyvät molemmat)

150 g ruokosokeria tai intiaanisokeria

1 dl vettä

pari rkl sitruunanmehua

ripaus vaniljasokeria tai vaniljaa tangosta

 

Kakkupohja & kansi:

180 g tomusokeria

180 g mantelijauhoa

180 g jauhoja (käytin Semperin Mixiä tässäkin)

180 g pehmeää luomuvoita

2 tl leivinjauhetta

1 rkl kardemummaa

1 luomumuna + 1 keltuainen

Ohje: keitä ensin hilloke – pese raparperit hyvin ja pilko ne noin sentin kokoisiksi paloiksi isohoon kattilaan, kippaa mukaan mansikat, vesi ja sitruunanmehu. Kuumenna muutama minuutti ja sekoita joukkoon sokeri (ja vanilja). Anna kiehua miedolla lämmöllä vartin verran, jätä seos jäähtymään.

Mittaa kakkupohjan kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele puolet taikinasta vuuan pohjalle niin, että taikina nousee vuuan reunoille muutaman sentin. Lusikoi pohjan päälle 3-4 dl raparperi-mansikkahilloketta. Levitä loput taikinasta lusikan avulla hillokkeen päälle. Hilloke saa pilkottaa reunoilta ja muutenkin, taikina leviää uunissa tasaisemmaksi kanneksi kakun päälle.

Paista uunissa keskitasolla 180° noin 45 minuuttia tai kunnes kakun ”kansi” on rapsakan ruskistunut. 

Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, koristele tomusokerilla, sitruunamelissan lehdillä ja tuoreilla mansikoilla. Tarjoa kahvipöydässä vanilijajäätelön kera (..ja ota vielä toinen tai kolmaskin pala!).

P.s yli jääneen hillokkeen voi nautiskella vaikkapa nokkoslettujen tai perinteisten räiskäleiden kyljessä – nam!

Koti Ruoka ja juoma

Kesäruokaa nokkosista

Viime kesänä kuivasin pari isoa kangaskassillista nokkosia pihapiirin vanhan navetan takaa. Ajatuksissani oli leipoa ainakin nokkossämpylöitä ja -lettuja ja keitellä keittoakin! Tähän saakka olen vain keitellyt hauduketta, mutta tänään kesäinen lounas koostui nokkosletuista ja halloumi-mansikkasalaatista grillatuilla kasviksilla – nam!

wp_20140630_12_10_17_pro.jpg

Nokkosletut

7 1/2 dl kevytmaitoa (tai punaista maitoa)

3 dl gluteenittomia jauhoja (itse käytin Semperin Mixiä)

2 luomumunaa

noin litra hyvin putsattuja ja silputtuja nokkosia (tai noin 3 dl kuivattua nokkosta)

1/2 tl suolaa (tai maun mukaan)

ripaus jauhettua muskottipähkinää

paistamiseen oliiviöljyä tai luomuvoita

Ohje: mittaa maito isoon kulhoon ja vispaa joukkoon jauhot – anna turvota puolisen tuntia. Lisää taikinaan kananmunat, suola ja muskottipähkinä. Vispaa viimeisenä sekaan nokkossilppu.

Kuumenna pannu hyvin ja paista letut mielellään voissa. Tarjoa raikkaan salaatin ja kirpeän hillon kera.

wp_20140630_12_08_24_pro.jpg

Keltaisessa tuvassa lautaselle laitettiin ajankohtaan sopivaa raparperi-mansikkahilloketta, jota jäi yli suussa sulavasta raparperikakusta – resepti kakusta luvassa huomenna!

Koti Ruoka ja juoma