Satokausi

Satokausi on aluillaan, ainakin ruohosipulien osalta – sadekausi voisi myös tulla, jotta varsinaiselle satokaudelle sitä satoakin saataisiin. Mustat pilvet ovat kiertäneet kehää koko piiiiiitkän viikonlopun eli vapusta saakka, mutta muutamaa tippaa enempää ei vettä ole satanut – sataisi nyt!

wp_000800.jpg

wp_000799_0.jpg

Ruohosipulia..

wp_000805.jpg

ulkovaloja..

wp_000806.jpg

ja ukkosta.

Koti Ruoka ja juoma

Hyvää ja kaunista

..ja yksinkertaista. Hidas, helppo, yksinkertainen – viime aikojen juhlapyhien suhaillessa ohi, olen itse keskittynyt lähinnä hengittämiseen tai oikeastaan hengityksen kulkemisen varmistamiseen. Allergiakausi vie mehut ja makuaistin. Koska allergiasta huolimatta on aiheellista syödä, nautittiin keltaisessa tuvassa vappulounaaksi lohta ja lohkoperunoita.

wp_000785.jpg

Uunilohi ja lohkoperunat chilikastikkeella

Loheen:

lohta tai kirjolohta x määrä (riippuen syöjien määrästä, kalatiskillä onneksi osataan neuvoa)

noin puolen sitruunan mehu

pari oksaa tuoretta rosmariinia

suolaa & mustapippuria myllystä maun mukaan

Lohkoperunoihin:

isoja Rosamunda -perunoita tai pieniä bataatteja (tai sekä että) 1-2 kpl ruokailija

oliiviöljyä

suolaa & mustapippuria myllystä

Chilikastikkeeseen:

2 dl smetanaa

1 dl turkkilaista maustamatonta jugurttia

tiraus limenmehua

2 pientä rawit -chiliä pieneksi silputtuna

tilkka juoksevaa hunajaa

suolaa & mustapippuria myllystä

Ohje: sekoita chilikastikkeen kaikki ainekset pienessä kulhossa tasaiseksi, anna maustua jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Pese perunat ja bataatit huolella, leikkaa lohkoiksi ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle vierekkäin. Levitä päälle vähän oliiviöljyä ja rouhi lisäksi mausteet. Paista ensin 200°C uunissa noin 15 minuuttia ja vähennä sen jälkeen lämpö 175°C ja vaihda kiertoilmalle (jos sinulla ei ole kiertoilmatoimintoa uunissa, voit vuorotella perunoiden ja kalan paikkaa uunissa).

Laita kala uunivuokaan ja kaada päälle sitruunamehu. Revi vielä päälle rosmariinin oksat ja mausta lisäksi suolalla ja mustapippurilla. Paista uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes kala on haluamasi kypsyistä. 

wp_000790.jpg

Tarjoa kala ja perunat chilikastikkeen kera, kylkeen coleslaw -salaattia ja valkkaria, jälkkäriksi suklaakakkua.

Vinkki: jos et halua dippailla kalaa ja perunoita kylmään kastikkeeseen, voit levittää chilikastikkeen kalan päälle jo ennen uuniin laittamista. Smetana vain paranee kuumentaessa!

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma