Täydellinen koti-ilta

Videotykki ylösalaisin tuvan pöydällä, petivaatteet pakkasessa ulkona, sisällä (ei niin kovin) hallittu kaaos ja melkein valmis, mutta ihan keskeneräinen koti.   

20140123_180757_resized.jpg

Iltapala-falafel, hummusta ja jugurttikastiketta Dublinin reissulta mukaan napattujen gluteenittomien pitaleipien välissä (tai oikeastaan päällä, kun pitaleipä ei halunnut aueta..). Olavi Uusivirtaa ja videotykin kattotelinettä asentava maailman paras ihminen <3

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä

Voisarvet (joita olisin croissanteiksi halunnut kutsua..)

Gluteenittoman crostatan onnistumisesta muutama kuukausi sitten innostuneena ajattelin vihdoin ja viimein testata gluteenittomien croissanttien leipomista. 

20140120_205101_resized.jpg

Koska ranskalaisen reseptin mukaisesti croissanttien tai et Petit Pain au Chocolatien valmistamiseen olisi peri-ranskalaisen (ranskalaiselta) ystävältä saamani reseptin mukaisesti mennyt vähintään yksi kokonainen työpäivä, päädyin soveltamaan voisarvien ohjeen crostatan reseptistä ja parista croissantti-ohjeesta. Lopputulos ei varmasti millään tavoin ole leipomusteknisesti oikeaoppinen, mutta kyllä sarvista ihan kivoja välipaloja silti tuli.

Gluteenittomat voisarvet

100 g luomuvoita

1 1/2 dl maitoa

1 rkl luonnonjugurttia tai maitorahkaa 

noin 3 1/2 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Semperin Fin Mix)

2 rkl tapiokatärkkelystä

1 rkl ksantaania

1 rkl psylliumia

1 pss kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1/2 tl suolaa

1 muna (sarvien voitelemiseen)

Ohje: lämmitä maito ja sekoita hiiva, suola ja sokeri kulhossa lämpimään maitoon. Sekoita kuivat ainekset toisessa kulhossa ja nypi joukkoon paloiteltu luomuvoi. 

Kaada maitoseos jauho-voiseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon jugurtti ja tarpeen mukaan lisää jauhoja. Taikinasta pitäisi tulla voi-/lehtitaikinamainen. Kun taikina on tasainen pallo, jätä se lämpimään paikkaan liinan alle nousemaan noin vähintään 30 minuutiksi.

Kun taikina on noussut, vaivaa ilmakuplat pois ja paketoi taikinapallo kelmuun. Anna levätä jääkaapissa vähintään 1 tunti.

Jaa levännyt taikina kahteen osaan ja kauli kevyesti jauhotetulla alustalla levyksi, käännä levyn reunoja päällekkäin muutaman kerran ja kauli uudelleen levyksi – toista 3 tai 4 kertaa. Viimeisellä kerralla kauli taikinasta ohuen ohut suorakaiteen muotoinen levy. Jaa levy veitsellä kolmioihin ja rullaa kolmiot kärkeä kohti rullalle. (Toista sama toiselle taikinanpuolikkaalle.)

Nosta voisarvet leivinpaperin päälle pellille ja voitele kananmunalla. Paista 200°C uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes sarvet ovat kullanruskeita. Jäähdytä hieman ja herkuttele pähkinäsuklaalevitteen tai juuston kera.

P.S. Omien voisarvieni leipominen alkoi lupaavasti tällä:

20140120_183050_resized.jpg

..siispä en ehkä voinutkaan odottaa, että sarvet onnistuisivat croissanttien tasoisesti. Kunhan viikonloppuihin kuuluu enemmän muuta kuin remonttia, aion käyttää sen 8-13 tuntia niiden ranskalaisten croissanttien testaamiseen! Hyvä päivä kuitenkin tämä maanantai, etenkin kun ulkona aamuhämärässä näytti tältä:

20140120_091229_resized.jpg

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma