Pizza vol. XX

Rooman lomamatkan insipiroimana päädyin eilen leipomaan sunnuntai-pitsat. Pienessä ja kotoisassa trattoriassa nautittu kevyt (lue: välimerellinen) alkupala jäi kutkuttelemaan makuhermoja kotimaahan saakka siispä täytteiksi valikoituivat hitusen tulinen tomaattikastike marinoitujen kesäkurpitsan, herkkusienten ja paprikan viipaleilla ja mozzarellalla.

img_20150426_191028.jpg

Mitä onnistuneesta gluteenittomasta herkkupitsasta jää jäljelle – ei mitään! // There isn´t really much left when there has been a glutenfree pizza success!

Niin. Se gluteeniton pitsapohja sitten. Aikani tuskailtua ja (ehkä hieman liioitellen) tuhansia kikkoja kokeilleena kuulin, että paras gluteeniton pohja syntyy jauhoista, vedestä, öljystä ja ripauksesta suolaa. Ja kyllä, sehän toimii. Keittiökokeellisena ihmisenä ja hitusen puuterimaisiin valkoistakin valkoisempiin gluteenittomiin jauhoseoksiin jo vähän kyllästyneenä tein eilisen pohjan ”mitä kaapista löytyy” -periaatteella ja pohjasta tuli paras tähän asti koskaan maistamistani gluteenittomista pitsapohjista.

Gluteeniton pitsapohja

1 dl maustamatonta jugurttia

1/2 dl Emmental -juustoraastetta

1/2 dl perunahiutaleita (tai perunamuusia, jos sattuu olemaan jämiä jääkaapissa)

1/2 dl kikhernejauhoja (tai muita hieman karkeampia jauhoja, esim. maissijauhoa)

1 tl ksantaania

reilu luraus oliivi- tai rypsiöljyä

ripaus merisuolaa

gluteenitonta jauhoseosta taikinan ”kasaamiseen”

Ohje: mittaa kulhoon jugurtti, juustoraaste, perunahiutaleet, kikhernejauho ja ksantaani – sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja suola ja sekoita hyvin. Lisää gluteenitonta jauhoseosta taikinapohjaan kunnes taikinaa voi käsitellä sen tarttumatta sormiin. Jos takina jossain vaiheessa tuntuu liian kuivalta, voi siihen lisätä vähän vettä tai öljyä.

Pyöritä taikina palloksi ja nosta hieman jauhotetulle leivinpaperille. Kauli parin millin ohueksi kahden leivinpaperin välissä.

Koska gluteeniton pitsapohja vettyy helposti, kannattaa se esipaistaa. Lämmitä uuni (kuin myös pelti!) mielellään 300°C kiertoilmalla ja esipaista pohjaa hetki ennen täyttämistä. Esipaistaessa riittää, että pohja pikkuisen ”kuivahtaa” ulkonäkönsä puolesta.

Marinoidut kesäkurpitsat, herkkusienet ja paprikat

Pese kasvikset hyvin, höylää kesäkurpitsasta juustohöylällä ohuita lastuja, viipaloi herkkusienet ja paprika. Nosta ainekset kulhoon, lurauta päälle reilusti oliiviöljyä ja pienempi luraus valkoviinietikkaa. Silppua sekaan pieni punainen chili siemenineen ja yksi valkosipulinkynsi, sekoita hyvin. Lisää ripaus ruokosokeria, merisuolaa ja mustapippuria myllystä. Anna tekeytyä hetki.

img_20150426_185045.jpg

Kokoa pitsa levittämällä esipaistetulle pohjalle ohut kerros tulista tomaattikastiketta (eiliseen pitsaan käytin Rao´sin Arrabiata -kastiketta), revi joukkoon siivuja buffalomozzarellasta (tai ihan tavallisesta mozzarellasta) ja lisää vielä pikkuisen Emmental-raastetta. Nostele marinoituja kasviksia sinne tänne ja murenna vielä vähän fetajuustoa kasvisten päälle.

Paista kuumassa uunissa kunnes kasvikset ovat saaneet vähän väriä, juusto sulanut ja pohja rapsakoitunut. Tarjoa tuoreella basilikalla ja oreganolla maustettuna.

img_20150426_185748_0.jpg

Niin ja siitä insipiraation lähteestä, lomasta Roomassa (ja gelatosta), tulossa kerrontaa myös – arrivederci!

**************

Baked the most delicious gluten free pizza yesterday – insipired by a vacation to Rome last week. About Rome as well as recipe translation coming soon..

 

Koti Ruoka ja juoma

Fusion noodles

Today after two long days of work I got a little strange sounding fusion noodles for dinner – and am just too tired to write the recipe both in Finnish & in English right now so here comes the English version first.

img_20150408_175907.jpg

So, after suggesting to cook some veggie burgers for dinner after work I came home and found out we´d be having noodles today. Me & noodles go so well together, I don´t think I ever have had a moment when noodles were not a good idea (rice noodles of course, after having to give up wheat). On the table there were some of my other favorite ingredients as well – (noodles & noodles,) lime, garlic, fresh chili, pesto and feta cheese. And yes, they did go together so well too!

Hot fusion noodles (for two)

soy & marinade

handfull of soy cutlets (or bits, the dried ones or tofu)

1/2 dl gluten free soy sauce

1-2 fresh chilis

2-3 cloves of garlic

juice from 1 lime

1 small onion

1/2 dl tomato purée

small piece of fresh ginger

1-2 ts vegetarian consommé powder (depending on how salty the soy sauce is – and in Finnish this would be kasvisliemijauhe)

black pepper grounded

1 ts runny honey (or dark syrup)

fresh herbs (which ever you have, I had some basil, oregano & mint)

a little bit of olive oil

the noodles & other stuff

100 g rice noodles

1-2 red chilis

1/2 red paprika

1 onion

2-3 cloves of garlic

juice of 1-2 limes

1 tbs pesto

100 g feta cheese

1 tbs sesame oil

some soy sauce

black pepper & salt grounded (to your own taste)

vegetable oil for cooking

Recipe: boil some water in a quite large kettle, add the soy cutlets and add all the other chopped & grounded ingredients (the 1st part of the list of ingredients) to go with the soy. Boil some 10 minutes, take off the heat and let simmer for a while. Trickle well and keep a side for a while.

Measure the noodled into a bowl, add boiling water on top until the noodles are fully covered. Let them cook for some minutes. Trickle well.

Chop the onion and garlic with fresh chilis and paprika, heat some oil in a large pan and add the vegetables. Cook for a few minutes, add the sesame oil and the marinated soy cutlets – roast for a while. Take the trickled noodles and add on a pan, add lime and season a little (with black pepper & salt) – and add the pesto and feta cheese. Mix well, let heat a little and the fusion dinner is ready!

Add the strange mix on a nice place with some fresh herbs and lime chunk on top – (don´t be suspicious and) enjoy!

 

 

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma