Öiset muffarit

Kun sunnuntai-iltana (yönä?), kello 22:23 suunnilleen, tekee mieli leipoa suklaamuffinsseja niin leivottavahan se on – anteeksi työkaverit, joudutte ehkä ne huomenna syömään..

2013-09-01-22-51-37.jpg

Pähkinäiset suklaamuffarit olivat ensimmäiset, jotka leivoin ihan ilman reseptiä! Jee! (..ja nam!)

Pähkinäiset suklaamuffinssit (noin 16 kpl)

2 luomumunaa

1 dl ruokosokeria

1/2 dl tummaa siirappia

2 dl mantelijauhoja

1 1/2 dl gluteenittomia jauhoja

4 rkl kookosöljyä

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

2 1/2 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 dl vaniljanmakuista soijamaitoa (myön mantelimaito käy)

2 tl vaniljasokeria

2 rkl pähkinävoita

ripaus hienoa merisuolaa

noin 200 g leipomiseen sopivaa maitosuklaata (tai miksei tummaakin suklaata)

pekaanipähkinöitä

Ohje: vatkaa munat ja ruokosokeri vaahdoksi kulhossa. Sekoita toisessa astiassa taikinan kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon parissa erässä vuorotellen soijamaidon kanssa. Lisää taikinaan kookosöljy ja siirappi, sekoita nopeasti tasaiseksi.

Sulata vesihauteessa 2/3 suklaasta ja sekoita suklaasulaan pari ruokalusikallista pähkinävoita. Lisää seos taikinan joukkoon ja pyöräytä tasaiseksi.

Täytä muffinssivuuat noin puolilleen ja lisää jokaisen päälle pari pekaanipähkinää.

Paista muffinssivuuissa uunin keskitasolla 225°C noin 12-15 minuuttia tai kunnes taikina ei enää tartu tikkuun.

Kun muffinssit ovat kypsiä, sulata loput suklaasta ja koristele muffinssit vaikkapa suklaaraidoilla.

2013-09-01-22-52-49.jpg

Suklaamuffinssi kelpasi ketullekin – yöllä..

Koti Ruoka ja juoma

Lauantai-lounas: limerisottoa ja lohta

20130831_134353_resized.jpg

Limeä ja lohta – eihän se nyt voi huonoakaan olla. Kivan kirpsakkaa ja vähän erilaista ruokaa, kuin yleensä kokkailen – risottoakin tuli kokeiltua ihan ensimmäisen kerran aidon italialaiseen tyyliin Nigella Lawsonin sitrusrisoton ohjetta mukaillen.

Limerisotto

2 keltaista tai salottisipulia

60 g luomuvoita

1 rkl oliiviöljyä

3 dl risottiriisiä

1 litra kasvislientä (esim. luomuliemijauheesta tehtyä)

2-3 limen (luomu) raastettu kuori ja mehu (koon ja maun mukaan)

1 munankeltuainen

1-2 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa

4 rkl kermaa

ripaus valkopippuria

tuoretta lehtipersiljaa

rucolaa

Ohje: silppua sipulit. Kuumenna öljy ja puolet voista reilun kokoisessa kattilassa, kuullota sipulit rasvassa. Valmista kasvisliemi toiseen kattilaan ja pidä kiehuvana. Mittaa risottoriisi sipuleiden sekaan ja sekoita hyvin.

Kaada kiehuvaa kasvislientä riisin joukkoon vähän kerrallaan niin, että kasvisliemi välillä imeytyy riiseihin. Varo polttamasta riisejä pohjaan, muista siis sekoittaa usein. Jatka kunnes koko kasvisliemi on imeytynyt riiseihin, testaa risoton kypsyys. Mausta raastetulla limenkuorella ja ota kattila pois liedeltä.

Sekoita kulhossa munankeltuainen, limenmehu, parmesaani (säästä osa risoton päälle lisättäväksi), kerma ja valkopippuri. Lisää seos risottoon ja sekoita hyvin. Lisää vielä joukkoon loput voista ja silppua mausteeksi lehtipersiljaa. 

Tarjoa risotto pannulla paistetun lohifileen (tai paistetun kylmäsavutofun) ja tuoreen rucolan kera.

P.s. paistoin lohifileen yksinkertaistakin yksinkertaisemmin – kuumalla pannulla ihan pienessä öljytilkassa, pinnassa pieni määrä rouhittua mustapippuria ja suolaa, ensin nahkapuoli ylöspäin ja sitten toiselta puolelta, noin 3 minuuttia/puoli.

Koti Ruoka ja juoma