Syksyn lempijäätelö

1980- ja 90 -luvuilla eletyssä lapsuudessa (isoveljen, jonkun marketin arvonnasta voittama) jäätelökone teki ihan syötävää ja jännää, mutta vähän munanmakuista jäätelöä. Lapsuuden kotijäätelökokeiluista jäi ehkä mieleen ainakin se, ettei kotijäätelön tekeminen ollut kovin helppoa tai ainakaan siitä jäätelöstä ei tullut, no, aivan jäätelönmakuista. Vaan kun vastaan tuli resepti, jossa oli mustikkaa ja laventelia, ei sitä vaan voinut olla kokeilematta.

20130818_114615_resized_0.jpg

Jäätelön tekeminen ilman jäätelökonetta (missä lie tuo lapsuuden kapistus..) oli aikaa vievää, muttei lainkaan niin vaikeaa!

Laventeli-mustikkajäätelö

4 dl kuohukermaa (allekirjoittanut kuitenkin laittoin 2 dl kuohukermaa + 2 dl Alpro Soyan vaniljanmakuista soijamaitoa, koska unohti ostaa kaupasta tarvittavan määrän kuohukermaa, ups. Päätelmä: resepti toimii myös kasvismaidolla, jos keksii kananmunille sopivan korvikkeen tai menee suosiolla sorbetin puolelle, ei huono sekään)

2 dl täysmaitoa (tai sitä vaniljaista soijamaitoa)

2 tl kuivattuja laventelinkukkia (saa ainakin Ruohonjuuresta ja Ekolosta)

3 keltuaista

1 dl sokeria

1 dl mustikkahilloa

Ohje: mittaa kattilaan kuohukerma, maito ja laventeli. Kiehauta seos ja jätä maustumaan kannen alle noin vartiksi (maistele 10 minuutin kohdalla ettei seoksesta tule liian vahvanmakuista). 

Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin, kaada laventelilla maustunut kermamaitoseos tiheän siivilän läpi keltuaisvaahdon joukkoon. Kaada jäätelöpohja takaisin kattilaan

Kuumenna jäätelöpohjaa pikkuhiljaa noin 85°C asteeseen (tällä kotikokilla ei lämpömittaria ollut, kuumensin höyryäväksi ja varoin kiehuttamasta, hyvin onnistui) jatkuvasti kevyesti vatkaimella sekoittaen. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Jos omistat jäätelökoneen: pyöräytä jäätelöpohja jäätelökoneessa, lisää 1 dl mustikkahilloa loppuvaiheessa jäätelön sekaan. Siirrä pakasteastiaan ja jäädytä loppuun pakastimessa.

Jos et omista jäätelökonetta tai kannatat käsityötä: laita jäätelöpohja pakastimeen ja vatkaa kolmen tunnin aikana kerran tunnissa. Sekoita mustikkahillo kevyesti jäätelöpohjaan. Jätä jäätymään ainakin kuudeksi tunniksi.

Tarjoa jäätelö pikkuisen pehmenneenä tai vaikkapa pannukakun kera. Tuore mintun- tai sitruunamelissanlehti annoksen koristuksena ei ainakaan huononna makua.

Ja jos jotain parempaa laventelista yrittäisin keksi, olisi se laventelivaahtokarkki – sellainen Pariisista vintage-henkisessä pahvirasiassa tuliaisena saatu.. 

Koti Ruoka ja juoma

Ompelukoneen testaamista

Ostin taannoin uuden ompelukoneen äidin vanhan 70-luvun koneen tilalle – tuo vanha kun meni ja surisi viimeiset surinansa, voih.

20130805_200750_resized.jpg

Testikierroksella ompelin vanhoista risoista farkuista parit patalaput, aika kivat niistä tuli ja varmasti käyttökelpoiset. Näitä suunnitellessa ja tehdessä oli mielessäni yksi ystävä ja hänen keittiöönsä ne sitten päätyväitkin, kun en osannut ajatella yhtään ketään muuta, kenelle nuo olisin halunnut antaa – kai sitä muuten vaan tavallisena arkenakin voi lahjoja antaa? 🙂 

Uusi kone on Singerin varmasti halvin ja simppelein malli, alestakin vielä onnistuin löytämään ja kivasti sitä osasi käyttääkin. Seuraavaksi suunnitteilla on ainakin farkkupalalaukku, kun risoja farkkuja on kaappiin kertynyt vuosien varrella. Ja hyvä, että on kertynyt, nyt pääsen sitten askartelemaan mielin määrin! 

Patalappujen toteutus oli simppeli – piirsin liidulla mallin vanhojen patalappujen ääriviivoja pitkin mieleisiini kohtiin farkuissa, toiset puolet taskujen kohdalta ja toiset sisäsaumojen kohdalta. Leikkasin farkkua jättäen noin 2 cm varan reunoille ja ajelin suoralla ompeleella reunat nurjalta puolelta melkein umpeen – pienen aukon avulla käänsin patalaput oikein päin kulmasta ja sulloin sisälle palamatonta vanua/täyteainetta, jonka jälkeen ompelin kulman kiinni suoralla ompeleella patalapun oikealta puolelta. Lenkiksi irroitin farkkujen vyönlenkin ja ihan vaan suoralla ompeleella ajelin muutaman kerran yli, että pysyy varmasti kiinni. Sitten vain silitys ja patalaput olivat valmiita käyttöön.

**********

Täytyy vielä lisätä tähän perään pari hevoskuvaa tältä päivältä – nämä kaksi turilasta ilostuttivat siis tänään vapaapäivääni <3

1237088_10151878139471155_459221337_n.jpg

Lainahevonen rentoutuu lenkin jäljiltä

1014222_10151878139781155_143698487_n.jpg

Lainahevosen pieni kaveri otti mallia isommasta 

Nyt junalle ja kipin kapin kohti Helsinkiä ja French Filmsin keikkaa, juurikin sen ystävän kanssa, kenelle farkkupatalaput menivät!

Kauneus Sisustus DIY