Inkivääriolut

20130726_102132_resized.jpg

Inkivääriolut eli kaikkien inkivääriä ja sitruunaa rakastavien herkkujuoma

1 luomusitruunan kuori raastettuna

1 1/2-2 1/2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

2-3 sitruunan mehu

2 1/2 dl sokeria

3 rusinaa

2 1/2 l vettä

10 g tuorehiivaa (tai 5 g kuivahiivaa)

(tarvitset myös tiheän siivilän, suppilon ja puhtaita pulloja noin 3 litralle nestettä)

Ohje: raasta sitruunan kuori isoon kattilaan, lisää joukkoon raastettu inkivääri. Kaada päälle sitruunoiden mehu ja mittaa lisäksi sokeri ja muutama rusina. Lisää kattilaan 1 l kädenlämpöistä vettä ja sekoita kunnes sokeri alkaa sulaa. Lisää hiiva ja vielä 1 1/2 l vettä.

Peitä kattila tuorekelmulla ja jätä lämpimään noin 4-6 tunniksi (itse pidin kattilaa kelmutettuna vielä yön yli eli yhteensä noin 10 tuntia, koska keltaisessa tuvassa on melko viileää – lämpimässä paikassa 4-6 tuntia toimii siis varmasti). Sekoita seosta kevyesti muutaman kerran käymisen aikana. Kun rusinat ovat nousseet pintaan, on seos valmista siivilöitäväksi.

Pullota seos tiheän siivilän läpi pulloihin niin, että korkin ja nesteen pinnan väliin jää noin 7 cm tilaa. Lisää jokaiseen pulloon yksi rusina. Sulje korkit tiukasti ja jätä yön yli huoneenlämpöön. Kun rusinat pullossa nousevat pintaan, on juomassa tarpeeksi hiilihappoa.

Avaa korkkeja aamulla sen verran, että ylimääräinen hiilihappo pääsee pois ja siirrä pullot jääkaappiin. Nauti inkivääriolut jääkylmänä muutaman päivän ikäisenä, jolloin juoma on parhaimmillaan (säilyy jääkaapissa 1-2 viikkoa). 

Inkivääriolut sopii mainiosti itse tehtyjen hampurilaisten kyytipojaksi, vinkkinä vaan.. 🙂 

 

Koti Ruoka ja juoma

Vehnättömyydestä

Vehnättöyys on enää harvoin häiritsevää jokapäiväisessä elämässä – osaan ja tykkään kokkailla ja vaihtoehtojakin on yleensä myös ilman vehnää, mutta.

2013-04-02-18-12-42.jpg

Paras koskaan ikinä syömäni hampurilainen eli Royale Eateryn vehnätön ja vegaaninen Georgia Brown -burgeri

Silloin, kun..

..vaivaa sekä vehnäjauhoista pitsataikinaa että vehnätöntä pitsataikinaa ja se vehnätön versio ei halua vaivaantua vaan murustuu ja uunissa se vehnäinen nousee kauniisti ja reunoista tulee rapsakat ja se vehnätön on ihan lituska ja maistuukin piirkalta (sama pätee myös sämpylöihin)

..kaupassa kymmenissä ruisleipäpaketeissa lukee ”täysrukiinen” ja ”tosirukiinen” ja tuoteselosteessa kerrotaan leivän olevan 30% vehnäjauhoista leivottua ja gluteenittomien leipien hyllyssä tuoteseloste kertoo, että kaikissa tarjolla olevissa leivissä on vehnätärkkelystä (ja juuri silloin Real-leipä on tietysti loppu)

..tekisi ihan hirveästi mieli Kismetiä tai vanhaa kunnon Raider.. Twixiä ja gluteenittoman hyllyn Kexin maku tulee mieleen (ja sinne hukkuu Kismetinkin haluaminen Kexin kökköön makumuistoon)

..ulkona syödessä listalla kerrotaan, että annoksen saa myös gluteenittomana ja tilatessa kerrotaan, että kyseisen annoksen raaka-aineet ovatkin loppuneet

..ja tietysti Kotipizzan gluteenitonta pitsaa tilatessa kerrotaan joko edellä mainittu tai pitsasta ei suostuta tekemään kuin tietty pitsa tietyillä täytteillä (ja se maksaakin aika paljon enemmän kuin ne tavalliset..)

..pastaa kokatessa vehnäpasta kypsyy paketissa kerrotussa ajassa ja olisi valmista syötäväksi ja gluteeniton versio kiehuu, kiehuu ja kiehuu ja on vihdoin kypsää, mutta vain osittain ja sitten syödään puoliraakaa mukapastaa

..aamiaisella tarjotaan croissantteja, jotka olivat mitä suurinta herkkua! (..ja samaiset gluteenittomat maksavat vakuumipakattuna lähes kaksi euroa/kpl eivätkä maistu croissanteilta)

..kaupan aidot maissitortillat ovat lähes 100% vehnää (eikä kotona olekaan maissijauhoja, joista leipoa vehnättömät tortillat)

..kesällä jäätelö kuuluu syödä tötteröstä muttet voi syödä tötteröä (tai jos  syöt, ei seuraa mitään hyvää)

..ruokalassa keräät lautaselle ruuat, ja sitten ilmoitetaan ettei ruoka olekaan vehnätöntä eikä edes gluteenitonta, kuten ruokalistaan on merkitty

..tarjolla olisi tuoretta korvapuustia

..kaikissa kaupan irtokarkeissa on vehnää

..olisi kesän ainoa mahdollisuus saada ”kasvislihistä”, mutta et voi sitä syödä

..laskiaisena ei mistään löydä vehnättömiä laskiaispullia ja itse leipomista tulee kivikovia tiiliskivihenkisiä palluroita

..kahvilassa ainut vehnätön vaihtoehto on perunaleivos 

..erikoisruokavalioille tarkoitettu versio kakusta juhlissa on joko pohjaton tai pakastekakku

..tekisi ihan hirveästi mieli helposti napata matkaan täytetty patonki

..joku tuo yhteisesti tarjottavaksi lakuja

..parhaat vehnättömät-gluteenittomat valmisleivät ovat joko pakasteessa tai paistovalmiita – paistovalmiit ovat hyviä vastapaistettuina eivätkä säily ja paketissa on aina vähintään 4 pientä tai yksi iso leipä (vähän liikaa yhdelle ihmiselle), pakasteessa olevia ei voi sulattaa valmiiksi, koska ne kuivuvat ja mikrosulatuksella leivistä tulee kivikovia

..ketjupaikoissa hampurilaiset on ”niputettu” eikä kasvishampurilaista voi saada ruisleivällä (ainakaan sellaisella, jossa ei olisi 30% vehnää)

..lasagneen itse tehdyt gluteenittomat tuorepastalevyt epäonnistuvat ja joko ”sulavat” lasagnen sekaan tai vaihtoehtoisesti murustuvat kehnon sitkon vuoksi

..keittiö näyttää leipoisen jälkeen siltä, kuin jauhoinen atomipommi olisi iskenyt – gluteenittomia jauhoja käsitellessä on syytä muistaa olla hengittämättä ja välttää nopeita liikkeitä (tähän sopisi kuva, jossa taikinapallo on jauhokraaterissa ja kraaterin reunat kaukana 6 metrisen keittiön jokaisella reunalla)

..vehnättömyyttä ja/tai gluteenittomuutta mainostetaan uutena superhyperterveellisenä ja upeenamahtavana trendidiettiinä, jolla lähtevät kilot ja kaikki paha (ja jonka seurauksena allergia/sairaus määritellään trendijutuksi eikä erikoisruokavaliota sen mukaisesti suostuta toteuttamaan)

..ihan vähän maistat kerran, pari vuodessa jotakin vehnäistä – salaa ja iskee hirveän huono omatunto (koska olo ei tule olemaan hyvä, miksi piti olla niin tyhmä!?) tai jonkun seurassa, mistä seuraa ”hei eiks tossa ole vehnää, ethän sä sais..” (no enpä saisikaan, mutta kiva kun kerroit etten vain pääsisi unohtamaan!)

..silloin ärsyttää!

Koti Ruoka ja juoma