Kesäruokaa

..eli grilliruokaa grillittömille kasvissyöjille (vaikka tänään itse asiassa opin olevani pescovegetaristi – no joka tapauksessa:)

shot_1373385747632.jpg

Kesäruoka meni ja katosi ennen kuin..

Marinoidut soijaleikkeet ja grilliherkkusienet (uusien perunoiden ja avokadosalaatin kera)

noin 100 g soijaleikkeitä (esim. Soyapetit, siis niitä kuivia koppuroita, jotka näyttävät kaikkea muuta kuin houkuttelevilta)

1/2 dl vehnätöntä soijakastiketta

yrttistä pippuriseosta pari tl

1 limen mehu

1-2 tl juoksevaa hunajaa (tai tummaa siirappia)

1 pieni punainen chili

kasvisliemijauhetta (pakkauksen ohjeen mukaan, veden määrästä riippuen)

vettä

(tuoreita yrttejä)

Ohje: nosta soijaleikkeet tilavan kattilan pohjalle, lisää vettä niin että leikkeet peittyvät kokonaan. Mittaa sekaan soijakastike ja muut mausteet paitsi kasvisliemijauhe ja yrtit. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kasvisliemijauhe ohjeen mukaisesti. Tässä vaiheessa voi lisätä myös hunajan ja limen mehun.

Maista marinadia ja lisää tarvittaessa mausteita. Vähennä lämpöä ja anna leikkeiden porista hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia, siirrä pois levyltä ja anna hautua ja jäähtyä huoneenlämpöiseksi kaikessa rauhassa. Nostele jäähtyneet leikkeet kannelliseen astiaan, siivilöi marinadista ”sattumat” talteen ja kippaa leikkeiden päälle. Silppua päälle tuoreita yrttejä (esim. korianteria ja lehtipersiljaa) ja kaada osa jäljelle jääneestä liemestä takaisin leikkeiden päälle. Sulje kansi ja laita astia jääkaappiin odottamaan yön yli. 

(Jos haluat nautiskella soijaleikkeistä samana päivänä, suosittelen valmistelemaan leikkeet heti aamusta ja valmistamaan ruuaksi illemmalla)

Seuraavana päivänä..

Grilliherkkusienet

muutama grilliherkkusieni tai portobellosieni

muutama ruokalusikallinen maustamatonta tuorejuustoa

muutama ruokalusikallinen pehmeää fetajuustoa (esim. Arla)

mustapippuria myllystä

pari pientä nokaretta luomuvoita

Ohje: pese siene huolellisesti ja poista jalat, asettele lakit kuppiosa ylös päin leivinpaperille. Silppua jalat, mittaa kulhoon tuorejuusto ja feta ja sekoita sienisilpun kanssa tasaiseksi. Lusikoi tuorejuustoseosta lakkeihin ja rouhi päälle mustapippuria. Laita lakkien viereen pari pientä nokaretta voita.

Paista uunissa (grillivastukset päällä) 200°C noin 10 minuuttia tai kunnes tuorejuustoseos alkaa ruskistua ja sienet ”rypyttyä”. Jätä hetkeksi muhimaan jälkilämmölle.

Kun sienet ovat valmiita..

Ota soijaleikkeet jääkaapista, tarkista vielä marinadin suola maistamalla (lisää hieman soijakastiketta, jos leikkeet kaipaavat lisää suolaa) , kuumenna pannu ja paista melko kuumalla pannulla pienessä määrässä voita tai oliiviöljyä niin, että leikkeet ruskistuvat.

Tarjoa leikkeet grilliherkkusienten, uusien perunoiden ja avokadosalaatin (eli vihersalaatin, jossa on myös avokadoa) kera.

shot_1373385968506.jpg

Ihan tärähtänyt kokki ulkoruokailemassa työpäivän jäljiltä – vielä 2 päivää lomaan..

 

Koti Ruoka ja juoma

Se pakollinen mansikkakakku

En kyllä ajatellut leipoa sitä – vaan leivoinpa kuitenkin.

20130707_185847_resized.jpg

Eilisen mansikoiden perkaamisen jäljiltä oli jääkaapissa vielä melkoinen määrä näitä punaisia mollukoita, vaikka suurin osa pistettiinkin pakkaseen

Mantelinen mansikkatorttu

Pohjaan:

3 kananmunaa

1 dl sokeria

1 dl mantelijauhoja

1/2 dl jauhoja (gluteenittomilla Semperin Fin Mix -jauhoilla tämän tein)

1 tl leivinjauhetta

(nokare luomuvoita kakkuvuuan voiteluun)

Päälle:

litra tuoreita mansikoita

muutama ruokalusikallinen mansikkahilloa (mielellään kotitekoista tai luomua)

5 dl luomuvispikermaa (tai puolet ja puolet kermaa + maustamatonta turkkilaista jugurttia)

puolikas vaniljatanko

1 tl vanilliinisokeria

ripaus sokeria

pari tippaa sitruunamehua

Ohje: riko kananmunat kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri – vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa toiseen astiaan jauhot ja mantelijauho, sekoita joukkoon leivinjauhe. Nostele jauhoseos muna-sokerivaahdon sekaan, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 

Voite vuoka, ”jauhota” mantelijauholla, kaada taikina vuokaan ja paista uunissa keskitasolla 200°C noin 15 minuuttia. Nosta valmis torttupohja jäähtymään.

Vatkaa puolet vispikermasta, mausta vanilliinisokerilla ja raaputa vaniljatangon sisältä siemenet kermavaahdon sekaan. Lisää vaahtoon pari tippaa sitruunamehua, tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Mittaa erilliseen kulhoon muutama lusikallinen mansikkahilloa (huom. hilloa ei tarvitse olla paljon, sillä lähinnä kostutetaan kakkupohjaa) ja pilko sekaan muutama tuore mansikka, sekoita hyvin.

Kun torttupohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, nostele hillo-marjaseos pohjan päälle ja levitä ohuelti joka kohtaan. Levitä hillokerroksen päälle vaniljainen vispikerma ja nosta torttu jääkaappiin hetkeksi.

Vatkaa vielä loput vispikermasta kuohkeaksi, mutta hieman löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeria maun mukaan. 

Ota torttu jääkaapista ja levitä loput kermavaahdosta tortun päälle. Koristele tuoreilla mansikan puolikkailla.

Tarjoa ulkoilmassa.

Oikean kesän tunnistaa muuten siitä, ettei huomaa, kun kävelee paljain jaloin ulkona..

 

*****************

English translation added 9th July 2014 – at least once a summer a strawberry cake needs to be baked! This recipe was found superb last summer (2013), here you are with the English translation! Enjoy this tart outside in sunshine and good company!

Strawberry-almond cream tart

Cake batter:

3 eggs

1 dl brown sugar

1 dl almond flour

1/2 dl gluten free flour (or some other baking flour, goes as well 🙂 

1 teaspoon baking powder

little bit of butter/margarine to grease cake tin

Topping:

1 litre of fresh strawberries

few tbs of strawberry jam

5 dl whipped cream (or 2 1/2 dl whipped cream + 2 1/2 dl plain Turkish yoghurt)

1 ts vanilla sugar

sugar to your own taste

few drops of lemon juice

Recipe: add eggs and sugar into a bowl, whisk well to white foamy and light texture. Add both flours into another bowl with baking powder, mix well and add into egg&sugar foam. Mix quickly to make smooth batter.

Grease cake tin (diameter approx. 20 cm) and ”flour” with some almond flour. Add batter and bake in the oven at 200°C for approx. 15 min or until the batter does not stick to a fork when tried and the cake is golden. Let the ready cake cool to room temperature.

Cover the whole cake with thin layer of strawberry jam, chop some of the strawberries on top on the jam layer. Put in a fridge for a few minutes. 

Whip the cream (and add the yoghurt if you wish), flavour with fresh lemon juice and vanilla sugar and add sugar if you wish. Cover the whole cake with nice, light & ”high” layer of cream (to look like a cloud..) and add rest of the strawberries on top. Decorate with fresh mint or lemon melissa (lemon balm) leaves or lightly roasted almond flakes.

 

Koti Ruoka ja juoma