Afrikkalais-intialainen keitos
Intialainen kasvistagine – paitsi, että tagine on pohjoisafrikkalainen ruokalaji. Onnistuin siis löytämään reseptin, jossa neuvotaan kuinka valmistetaan marokkolaista perinneruokaa intialaiseen tyyliin, raitakastikkeen ja couscousin kera. Ja meninkin vielä korvaamaan couscousin quinoalla – mitä siitä sitten tuli. (Hyödyllinen resepti muuten, eräs resepti kuvaili taginea ruokalajiksi, jolla on hyvä tyhjentää jääkaapin jämät).
Kasvistaginea voi tarjota sellaisenaan tai couscousin, quinoan tai riisin kanssa
Kasvistagine
2 isoa keltaista sipulia
2 porkkanaa
2 pientä perunaa
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni kukkakaali
2 dl punaisia linssejä
2 kypsää tomaattia
2-3 valkosipulinkynttä
1 prk kikherneitä (liemessä)
3-4 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
ripaus juustokuminaa
1 rkl Garam masala -jauhetta
1 tl harissaa tai ripaus chiliä
tilkka limen mehua
5 dl vettä
1/2 tl suolaa
tuoretta lehtipersiljaa ja korianteria
(pieni pätkä kanelitankoa)
Ohje: kuori ja pilko porkkanat, perunat ja sipulit. Kuullota pannulla öljyssä. Lisää joukkoon pilkottu kukkakaali (kaikki ainekset saavat olla reilun kokoisina paloina). Raasta kuorittu inkivääri kasvisten sekaan, mausta ja anna hautua noin vartti.
Huuhtele ja valuta linssit hyvin. Valuta kikherneet ja kippaa linssien kanssa kasvisten sekaan pataan. Lisää vesi ja hauduta taas noin 15 minuuttia.
Pilko tomaatit ja sekoita ne pataan.
Tarkista maku, silppua joukkoon tuoreet yrtit, lisää tilkka limeä ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoile couscousin tai quinoan ja jugurttiraidan kera.
Jugurttiraita (voisinpa muuten sanoa, että jugurttiraita on ihan lempiruokasanojani! Raidallista jugurttia – jugurttiraita! <3)
2 dl turkkilaista jugurttia
ripaus suolaa
1 tl Garam masalaa
1/4 kurkkua raastettuna
1 tomaatti
Ohje: raasta kurkku ja sekoita se jugurtin joukkoon. Mausta Garam masalalla ja suolalla. Pilko vielä yksi tomaatti ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia ja tarjoile kasvistaginen kyljessä.
Kasvistagineen et muuten tarvitse kaikkia reseptin aineksia, vaan voit heitellä sekaan vaikkapa parsakaalia tai oliiveja ja kaalia – mitä vain sattuu kaapistasi löytymään.