Ässien ässät

Sateisena torstai-iltana ei olisi voinut keksiä parempaa tekemistä kuin vanhojen valokuvien katselemista mummon ja tädin kanssa – siis minä olen se täti ja äitini tuo mummo ja kuvia halusi katsella niin pieni, mutta kuitenkin jo niin iso veljentyttöni. Kuvia oli myös omista mummoistani, joista toisen reseptivihkosta nappasin myös tämän ässän ohjeen.

20130613_210616_resized.jpg

Ässät

1 kahvikuppi sokeria

1/2 kahvikuppia kuumaa vettä

200 g luomuvoita

400 g jauhoja (ohjeen mukaan vehnäjauhoja, mutta gluteenittomatkin käyvät)

1 tl ruokasoodaa

pinnalle kanelia ja sokeria

Ohje: sokeri ja vesi sekoitetaan kulhossa ja seoksen annetaan jäähtyä hetki. Loput ainekset sekoitetaan sokeriveteen ja taikina yksinkertaisesti ”laitetaan ässän muotoiseksi” (pursottimella tai pussilla, jonka kulmaan leikataan reikä) ja sitten ässät paistetaan (200°C kunnes keksit ovat paistuneet rapsakoiksi).

Hieman erilainen on tämä ässien ohje nykyisiin keksiohjeisiin verrattuna, mutta makoisat kaneliässät saa kyllä leivottua. 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe

Chaimuffinssit

Nämä muffinssit pistävät melkein murisemaan, sillä ovathan ne tiikereitä!

970744_10151682864641155_1521900635_n.jpg

Ei ole kissaa karvoih.. muffinssia muotoon katsominen, kunhan maku on kohdillaan!

Chaitiikerit (8 suurta tai tuplasti pienempiä)

Vaniljataikina:

2 kananmunaa

1 1/2 dl ruokosokeria

2 1/2 dl gluteenittomia jauhoja (Semperin Fin Mix tai Mix käyvät mainiosti)

1 rkl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

ripaus suolaa

100 g luomuvoita

Suklaataikina:

2 kananmunaa

1 1/2 ruokosokeria

3 dl gluteenittomia jauhoja

1 rkl leivinjauhetta

ripaus suolaa

50 g luomuvoita

1/2 dl paksua suklaakastiketta

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

pieni pala raastettua tuoretta inkivääriä mehuineen

(tilkka appelsiinimehua)

Kuorrute:

150 g pehmeää luomuvoita

200 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikkapa Philadelphia)

1 1/2 dl tomusokeria

2 rkl chai latte -jauhetta (esim. Baru) tai vähän kanelia ja kardemummaa ja muutama tippa sitruunan mehua

1/2 tl vaniljasokeria 

(koristeeksi lastuja tummasta suklaasta, mokkahippuja tai suklaaströsseleitä)

Ohje: vaahdota vaalean taikinan kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä toisessa kulhossa kaikki vaniljataikinan kuivat aineet ja lisää ne kevyesti nostellen muna-sokerivaahdon joukkoon. Lisää sulatettu voi ja kääntele tasaiseksi taikinaksi.

Valmista suklaataikina eri kulhoon samoin kuin vaniljataikina. Lisää viimeisenä vielä raastettu inkivääri, tilkka appelsiinimehua ja suklaakastike, sekoita muutamalla käännöksellä, mutta huolellisesti. 

Kaada vuorotellen molempia taikinoita tukeviin paperisiin muffinssivuokiin niin, että taikinat täyttävät vuuasta 3/4. Paista uunin keskitasolla 175°C noin 40 minuuttia välillä tikulla kypsyyttä kokeillen. Anna valmiiden muffinssien jäähtyä.

Vaahdota kuorrutteen pehmeä voi ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi, lisää joukkoon tomusokeri sekä mausteet. Lusikoi kuorrute pussiin (tukeva pakastepussi sopii vallan hyvin) ja pussi jääkaappiin vartiksi. 

Koristele jäähtyneet muffinssit pursottamalla kuorrutetta ja ripottelemalla pintaan suklaalastuja tai mokkahippuja ja kuvittele itsesi trooppiseen sademetsään – kurnjauuuskis! (..tai siis MUR!)

Koti Ruoka ja juoma