Pähkinöinä tapetoimisesta eli sokerikakkua ja tapettiliisteriä
Lauantai-aamu alkoi aikaisin, kun lähdin viemään äitiäni lentokentälle. Samalla reissulla takaisin ajaessa pitikin hoitaa viikonlopun ruokaostokset ja jotain tarjottavaa anopin ja appiukon vierailua varten. Niin, ja vehnäjauhoja. Siihen tapettiliisteriin.
Anopin takuuvarma kakkupohjaohje
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl jauhoja (Semperin gluteenitonta Fin Mixiä käytin)
1 tl leivinjauhetta
Ohje: vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, sekoita kuivat leivinjauhe jauhoihin ja sekoita kaikki tasaiseksi taikinaksi. Paista n.175°C vajaa 40min (tai kunnes kakku ei enää tartu tikkuun)
Täyte mustikkamousse-banaanikakulle:
Mustikkamousseni tuskin oli oikeaoppista moussea, mutta maistui hyvältä. Mousseen sekoitin n. 1dl vatkattua vispikermaa, 1 pkt Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa, mustikoita (pakastimesta, sulatettuna ja muussattuna maun mukaan, huom. lisää tarkkaillen, koska mustikat vetyttävät moussea), tomusokeria maun mukaan.
Mustikkamoussen kanssa kakun väliin pääsi 3 viipaloitua ja sitruunassa kieriteltyä banaania sekä kakun päälle raastettua maitosuklaata. Kakku kostutettiin appelsiinimehulla.
Koska meillä juhlitaan tänä vuonna helmikuussa kaksia kolmikymppisiä, appivanhemmat halusivat ajella 300 kilometrin päästä meille kyläilemään (ja syömään tuota kakkua hih). Tarjosimme heille toki myös ruokaa.
Koska anoppini on ruuanlaitossa ammattilainen, oli minulla lieviä suorituspaineita. En olekaan (kummallista..) koskaa aiemmin varsinaisesti kokkaillut näille ”vieraille”, joten suorituspaineitakin oli ihan pikkuisen (ihan vähän vaan!). Lounaskokkailuista en kaikessa hässäkässä muistanut ottaa kuvia, mutta tarjolla oli:
Sitruslohta uunissa
n. 1 kg lohta fileenä (4 hengelle)
ruukut tuoretta tilliä, lehtipersiljaa ja timjamia
2-3 sitruunanmehu
mustapippuria&suolaa myllystä
Ohje: silppua yrtit ja sekoita ne sitruunamehun kanssa. Rouhi kalan päälle suolaa ja pippuria ja hieno ne kalan lihaan. Kaada päälle yrtti-sitrusliemi. Jos et pidä kovin kirpeästä, lisää yrttiliemeen maun mukaan vettä. Paista uunissa keskitasolla 175°C n. 25 min – yksinkertaista ja maistuvaa!
Kalan kanssa tarjosin peruna-porkkanamuusia (voilla ja kermalla maustettuna tietysti, linkin ohjeeseen lisättynä 2 suurta porkkanaa) sekä Kivistön ihanan raikkaan ja helpon reseptin mukaisesti tehtyä kyssäkaalisalaattia. Pehmoinen lohi ja kermainen juuresmuusi rouskuvan kaalin kera toimi loistavasti! (Ja anoppikin otti lisää! ;)
Ruuan ja kahvittelun jälkeen juttelimme anopin kanssa virkkaamisesta ja keittelin samalla tapettiliisterit iltapäivän ja illan (ja yön..) tapetointiurakkaa varten.
Synttärilahjavillasukat
Edellisestä tapetointikerrasta on vierähtänyt tovi. Muistaakseni joskus huhtikuun 2012 nurkilla hihkuin riemusta, kun (toistaiseksi) viimeinenkin tapettivuota oli seinällä. Eilen sen sijaan hihkuin riemusta, kun sain taas tapetoida!
Hassua kyllä, vanha sali vanheni taas silmissä, kun tapettivuodat kiipeilivät seinille. Enpä olisi uskonut, että jokin asia voi alkukankeuden jälkeen helpottua niin paljon! Työnjako miehen kanssa (hän mittaa ja leikkaa, minä kiinnitän) toimi suorastaan täydellisesti ja pian (no noin neljän viiden tunnin kuluttua aloittamisesta..) olikin jo(?) reilu 30 m2 seiniä tapetoituna.
Tänään ohjelmassa on lisää tapetointia. Vielä yhdelle seinälle laitetaan Pihgren&Ritolan kaunista lukkoa, ja kaakeliuunin seinälle makulatuuripaperit, jotka maalataan vaaleaksi.
Tapetoinnin ja seinän maalamisen jälkeen ohjelmassa onkin puulattian puhdistus, oksalakkaus, puukittaus sekä vihdoin ja viimein maalaaminen!