Papuburgereita ja bataattiranskiksia
Loman alkamisen ja talvipäivänseisauksen kunniaksi oli viriteltävä jotakin kivaa, ja kun edellisestä reseptitestailusta oli jo vierähtänyt aivan liian pitkä aika, päätin kutsua kavereita kylään ja pyöritellä tarjolle kasvishampparit.
Tärähtänyt kuva burgeriannoksesta, joka katosi nopeasti lautaselta.. – joululiinakin pääsi pöytään vähän etuaikaisesti..
Hampurilaispihvien raaka-aineeksi valikoituivat tällä kertaa erilaiset pavut ja chili ja makua tasapainottamaan makeat bataattiranskikset ja aioli.
Chili-papuburgerit (noin 12 kpl)
1 tölkki (noin 400 g) pintopapuja
1 tölkki (noin 200 g) mustapapuja
1 tölkki (noin 200 g) kidneypapuja
50 g säilykejalapenoja
130 g tomaattipyreetä
2 tuoretta hyvin kypsynyttä tomaattia pilkottuna
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
2 makeaa keltaista sipulia kuutioituna
1 tl chilijauhetta
vajaa 1 tl juustokuminaa
2 dl tummaa soijarouhetta
loraus oliiviöljyä
3-4 rkl masa harina -jauhoa
kasvisliemikuutio tai kasvisliemijauhetta (pakkauksen ohjeistuksen mukaisesti)
sopivasti suolaa & reilusti mustapippuria myllystä
Ohje: kaada kaikki pavut (nesteineen!!) suureen kattilaan, lisää sekaan jalapenot, tomaattipyree, tomaatit, sipulit ja mausteet – sekoita hyvin. Kuumenna seos kiehuvaksi, vähennä liedeltä lämpöä ja jätä hautumaan kannen alle vajaaksi puoleksi tunniksi.
Mittaa joukkoon soijarouhe, sekoita hyvin ja hauduta vielä kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä.
Anna padan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita pataan masa harina -jauhoja kunnes padasta muotoutuu vaivattava pihvitaikina. Pyörittele taikinasta isohkoja pullia ja painele ne pihveiksi leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista 200°C uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia/puoli.
Tarjoile sämpylän välissä tomaattisalsan, aiolin, (punasipulin, tuoreen ananaksen, salaatin, jalapenojen, ..) ja bataattiranskisten kanssa!
Bataattiranskalaiset
bataatteja ruokailijoiden määrän mukaan (itse laskin noin 1 1/2 keskikokoista bataattia/ruokailija)
mustapippuria ja merisuolaa myllystä
oliiviöljyä
Ohje: viipaloi hyvin puhdistetut ja huuhdellut bataatit kuorineen noin sormen paksuisiksi tikuiksi. Huuhtele vielä pilkottunakin ja valuta lävikössä. Levitä leivinpaperille uuninpellille, lisää päälle oliiviöljyä ja mausta.
Kypsennä uunissa 200°C noin 30 minuuttia, välillä bataatteja käännellen. Jos valmiit ranskikset tuntuvat öljyisiltä, voit kuivata niitä talouspaperilla ennen tarjoilua.
”Aioli” (tämä resepti ei ole aito aiolin resepti, mutta makumaailma liippaa läheltä ja raaka-aineetkin melkein)
2 dl creme fraichea
1/2 dl majoneesia
pari-kolme rkl kreikkalaista maustamatonta jugurttia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
noin puolen sitruunan mehu
mustapippuria & suolaa myllystä
Ohje: sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa, maista, mausta ja annan maustua jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Tarjoa papuburgereitten ja bataattiranskiksten kanssa!
Tuhtien purilaisten jälkkäriksi tarjottiin kuumaa siideriä ja holittomille Marlin vaaleaa glögiä Jaffan omenalipparilla ”terästettynä” – hyvää oli!
************
Muuten loman ensimmäisenä lauantaina paistoi aurinko.
Ja tupaan tuotiin joulukuusi..