Pitsapileet!
Leivinuuni, tuo lapsuusmuistojeni silakkalaatikkoa suussasulavaksi hauduttava ihmeiden kammio. Oikeasti haluaisin oppia leipomaan siinä kunnon ruisleipiä, juuresta tietenkin. Itsenäisyyspäivän aattona uuni kuitenkin kunnostautui ensimmäistä kertaa pitsauunina, kun kutsuimme ystäviä kylään ja siis paistamaan mieleisensä pitsat!
Pitsapöydässä lisukkeena tuoretomaattisalsaa ja chilikastiketta
Vehnättömän pitsataikinan valmistaminen kammoksutti jo etukäteen, en vain koskaanikinä ole saanut gluteenittomista jauhoista kunnollista taikinaa onnistumaan. Järeät aseet käyttöön ja taikinakoneisto pyörimään – turvauduin Jamie Oliveriin.
Jamien pitsataikinan ohje on hauska ja vähän erilainen kuin mihin itse olen tottunut (ja ihan pakko heti heti heti kertoa, että se myös toimii!!):
n. 1 kg jauhoja (tavallisessa taikinassa käytin luomuvehnäjauhoja, gluteenittomassa Semperin Fin Mixiä, pelkkä Mix toimisi parhaiten oletan)
650 ml vettä
14 g kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 1 rkl ruskeaa sokeria
1 tl suolaa
(n. 1tl psylliumia sekoitettuna tilkkaan vettä, gluteenittomaan pohjaan siis!)
Ohje: mittaa jauhot suureen kulhoon, sekoita niihin suola. Mittaa lämmin vesi toiseen astiaan ja sekoita siihen kuivahiiva, sokeri ja oliiviöljy. Anna hiivaseoksen levätä pari minuuttia (huomaat kyllä, kun seos on tekeytynyt). Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada hiivaseos jauhojen keskelle. Ala vaivata ja jatka vaivaamista kunnes taikina on tasaista, mutta kuitenkin kuohkean tuntuista.
Peitä kulho liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa. Kun taikina on noussut, siirrä se jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa vielä uudelleen tarttumattomaksi. Tee taikinasta pötkö ja pilko halutun kokoisiksi taikinapalloiksi. Kauli pyöreiksi pohjiksi.
Täytä haluamillasi herkuilla (pari ehdotusta tekstissä hieman alempana..) ja paista uunissa (270-300°) rapsakaksi. Paistoaikaa en aio kertoa, koska kaikki uunit ovat erilaisia ja itse paistan pitsat aina näppituntumalla.
Leivinuunillisille tiedoksi, että leivinuunia esilämmitettiin parina päivänä ennen kekkereitä, samoin samana aamuna ja sitten kerralla kuumaksi. Pitsat paistettiin (koko ajan vahtien ja kypsyyttä testaillen!) folion päällä, mutta käsittääkseni suoraan kivellekin voi laittaa. Pohja kannattaa jauhottaa kunnolla ettei se tartu folioon/kiveen kiinni.
Tomaattikastike
1 purkki paseerattua tomaattia
tomaattipyrettä
(kirsikkatomaatteja)
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
n. 1/2 limen mehu
tuoretta basilikaa
juoksevaa hunajaa
suolaa&mustapippuria myllystä
loraus oliiviöljyä
Ohje: sekoita paseeratusta tomaatista ja tomaattipyreestä sopivan napakka kastikepohja. Sekoita joukkoon oliiviöljy, murskattu valkosipuli ja hunaja. Silppua basilika ja sekoita se limen kanssa, kippaa kastikkeeseen. Mausta ripauksella suolaa ja rouhi reilusti mustapippuria.
Maista (ja mausta tarvittaessa lisää) ja anna maustua hetki. Kastikkeen voi myös kiehauttaa ja sekaan voi lisätä vaikkapa kirsikkatomaatteja tuomaan lisämaukeutta.
Oma lempparipitsani
tomaattikastiketta (kuten yllä)
reilusti punasipulia
ehkä vähän vihreää paprikaa (joskus joo, joskus ei :)
tuoretta tomaattia viipaleina
mozzarellaa (ei sitä raastettua)
parmesaania
runsaasti tuoretta rucolaa ja basilikaa
itsetehtyä tomaattisalsaa (ohje alla)
Huom! Rucola, parmesaanilastut ja tomaattisalsa lisätään valmiin, jo uunissa käyneen pitsan päälle ”kylminä”
Omaa lemppariani lautasella, njam!
Kylmä tomaattisalsa pitsalle
muutama tuore tomaatti
parisen valkosipulinkynttä murskattuna
n. 1 limen mehu
juoksevaa hunajaa
suolaa&mustapippuria myllystä
Ohje: pilko, murskaa, silppua, sekoita. Mausta ja anna maustua jääkaapissa ainakin vartti.
Lisää pari ruokalusikallista rucolapedille, keskelle valmista pitsaa. Ripottele päälle parmesaanilastuja. Nauti!
Toinen aika tosihyvä eli kylmäsavulohi-artisokka pitsa
tomaattikastiketta
kylmäsavulohta
artisokkaa
punasipulia
vuohenjuustoa (sitä kuoretonta tuorejuustomaista) tai maustamatonta tuorejuustoa
mozzarellaa
Ohje: myös kylmäsavulohi menee uuniin. Koska pitsa käy uunissa melko pikaisesti (muista uunin korkea lämpötila), ei lohi kypsy vaan vain hieman lämpenee. Lohi kannattaa jättää pitsassa päälimmäiseksi.
Vinkki: vihreä pesto sopii mausteeksi tähän etenkin, jos vuohenjuuston sijaan käyttää tuorejuustoa nokareina pitsan päällä.
Valkoinen bataattipitsa
Pitsa, joka näyttää piirakalta
yksi pieni bataatti, viipaloituna ja esikeitettynä
sipulia
valkoinen pitsakastike kermaviilistä, murskatusta valkosipulista (1-2 kynttä), vihreästä pestosta (ihan vaan pikkuisen), suolasta ja mustapippurista. ehkäpä tilkka limeä ja hunajaa vielä mauksi.
maustamatonta tuorejuustoa
mozzarellaa
goudaa raastettuna
valmiin pitsan päälle tuoretta rucolaa
Vinkki: kannattaa olla rohkea pitsankin kanssa, tästä tuli oikea herkku!
Ruokajuomana pitsapileissä tarjottiin limpparia. Toinen oma suosikkini on sitruunalla tai kurkulla ja tuoreella mintulla maustettu jäävesi.
Jälkkäriksi tarjottiin vanhanajan tikkareita (koska mikään muu jälkkäri ei olisi mahtunut vatsaan niiden pitsojen jälkeen!)