Pitsapileet!

Leivinuuni, tuo lapsuusmuistojeni silakkalaatikkoa suussasulavaksi hauduttava ihmeiden kammio. Oikeasti haluaisin oppia leipomaan siinä kunnon ruisleipiä, juuresta tietenkin. Itsenäisyyspäivän aattona uuni kuitenkin kunnostautui ensimmäistä kertaa pitsauunina, kun kutsuimme ystäviä kylään ja siis paistamaan mieleisensä pitsat!

2012-12-05-20-01-26.jpg

Pitsapöydässä lisukkeena tuoretomaattisalsaa ja chilikastiketta

Vehnättömän pitsataikinan valmistaminen kammoksutti jo etukäteen, en vain koskaanikinä ole saanut gluteenittomista jauhoista kunnollista taikinaa onnistumaan. Järeät aseet käyttöön ja taikinakoneisto pyörimään – turvauduin Jamie Oliveriin. 

Jamien pitsataikinan ohje on hauska ja vähän erilainen kuin mihin itse olen tottunut (ja ihan pakko heti heti heti kertoa, että se myös toimii!!):

n. 1 kg jauhoja (tavallisessa taikinassa käytin luomuvehnäjauhoja, gluteenittomassa Semperin Fin Mixiä, pelkkä Mix toimisi parhaiten oletan)

650 ml vettä

14 g kuivahiivaa

2 rkl oliiviöljyä

n. 1 rkl ruskeaa sokeria

1 tl suolaa

(n. 1tl psylliumia sekoitettuna tilkkaan vettä, gluteenittomaan pohjaan siis!) 

Ohje: mittaa jauhot suureen kulhoon, sekoita niihin suola. Mittaa lämmin vesi toiseen astiaan ja sekoita siihen kuivahiiva, sokeri ja oliiviöljy. Anna hiivaseoksen levätä pari minuuttia (huomaat kyllä, kun seos on tekeytynyt). Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada hiivaseos jauhojen keskelle. Ala vaivata ja jatka vaivaamista kunnes taikina on tasaista, mutta kuitenkin kuohkean tuntuista. 

Peitä kulho liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa. Kun taikina on noussut, siirrä se jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa vielä uudelleen tarttumattomaksi. Tee taikinasta pötkö ja pilko halutun kokoisiksi taikinapalloiksi. Kauli pyöreiksi pohjiksi. 

Täytä haluamillasi herkuilla (pari ehdotusta tekstissä hieman alempana..) ja paista uunissa (270-300°) rapsakaksi. Paistoaikaa en aio kertoa, koska kaikki uunit ovat erilaisia ja itse paistan pitsat aina näppituntumalla. 

Leivinuunillisille tiedoksi, että leivinuunia esilämmitettiin parina päivänä ennen kekkereitä, samoin samana aamuna ja sitten kerralla kuumaksi. Pitsat paistettiin (koko ajan vahtien ja kypsyyttä testaillen!) folion päällä, mutta käsittääkseni suoraan kivellekin voi laittaa. Pohja kannattaa jauhottaa kunnolla ettei se tartu folioon/kiveen kiinni. 

 

Tomaattikastike  

1 purkki paseerattua tomaattia

tomaattipyrettä

(kirsikkatomaatteja)

2-3 valkosipulinkynttä murskattuna

n. 1/2 limen mehu

tuoretta basilikaa

juoksevaa hunajaa

suolaa&mustapippuria myllystä

loraus oliiviöljyä 

Ohje: sekoita paseeratusta tomaatista ja tomaattipyreestä sopivan napakka kastikepohja. Sekoita joukkoon oliiviöljy, murskattu valkosipuli ja hunaja. Silppua basilika ja sekoita se limen kanssa, kippaa kastikkeeseen. Mausta ripauksella suolaa ja rouhi reilusti mustapippuria. 

Maista (ja mausta tarvittaessa lisää) ja anna maustua hetki. Kastikkeen voi myös kiehauttaa ja sekaan voi lisätä vaikkapa kirsikkatomaatteja tuomaan lisämaukeutta. 

2012-12-05-20-01-39.jpg

Oma lempparipitsani 

tomaattikastiketta (kuten yllä)

reilusti punasipulia

ehkä vähän vihreää paprikaa (joskus joo, joskus ei :) 

tuoretta tomaattia viipaleina

mozzarellaa (ei sitä raastettua)

parmesaania

runsaasti tuoretta rucolaa ja basilikaa

itsetehtyä tomaattisalsaa (ohje alla)

Huom! Rucola, parmesaanilastut ja tomaattisalsa lisätään valmiin, jo uunissa käyneen pitsan päälle ”kylminä” 

2012-12-05-20-22-50.jpg

Omaa lemppariani lautasella, njam!

Kylmä tomaattisalsa pitsalle 

muutama tuore tomaatti

parisen valkosipulinkynttä murskattuna

n. 1 limen mehu

juoksevaa hunajaa

suolaa&mustapippuria myllystä

Ohje: pilko, murskaa, silppua, sekoita. Mausta ja anna maustua jääkaapissa ainakin vartti. 

Lisää pari ruokalusikallista rucolapedille, keskelle valmista pitsaa. Ripottele päälle parmesaanilastuja. Nauti!

 

Toinen aika tosihyvä eli kylmäsavulohi-artisokka pitsa

tomaattikastiketta

kylmäsavulohta

artisokkaa

punasipulia

vuohenjuustoa (sitä kuoretonta tuorejuustomaista) tai maustamatonta tuorejuustoa 

mozzarellaa

Ohje: myös kylmäsavulohi menee uuniin. Koska pitsa käy uunissa melko pikaisesti (muista uunin korkea lämpötila), ei lohi kypsy vaan vain hieman lämpenee. Lohi kannattaa jättää pitsassa päälimmäiseksi.

Vinkki: vihreä pesto sopii mausteeksi tähän etenkin, jos vuohenjuuston sijaan käyttää tuorejuustoa nokareina pitsan päällä.

 

Valkoinen bataattipitsa 

2012-12-05-18-39-21.jpg

Pitsa, joka näyttää piirakalta

yksi pieni bataatti, viipaloituna ja esikeitettynä

sipulia

valkoinen pitsakastike kermaviilistä, murskatusta valkosipulista (1-2 kynttä), vihreästä pestosta (ihan vaan pikkuisen), suolasta ja mustapippurista. ehkäpä tilkka limeä ja hunajaa vielä mauksi. 

maustamatonta tuorejuustoa

mozzarellaa

goudaa raastettuna

valmiin pitsan päälle tuoretta rucolaa

 

Vinkki: kannattaa olla rohkea pitsankin kanssa, tästä tuli oikea herkku!

 

Ruokajuomana pitsapileissä tarjottiin limpparia. Toinen oma suosikkini on sitruunalla tai kurkulla ja tuoreella mintulla maustettu jäävesi. 

2012-12-05-17-06-41.jpg

Jälkkäriksi tarjottiin vanhanajan tikkareita (koska mikään muu jälkkäri ei olisi mahtunut vatsaan niiden pitsojen jälkeen!)

 

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma diy
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.