Sadepäivän suppissoppa
Sienikeitto voi olla joko hyvää tai pahaa, mielestäni ei ole sellaista välimallia – koska jos sienikeitto maistuu ihan ookoolta, kallistuu maku sinne ei niin hyvän puolelle. Tällä reseptillä ainakin suppilovahveroista sai oivan sopan, yksinkertaisen ja maukkaan.
Suppilovahverot löytyivät metsästä, lusikka ja lautanen ovat mummulta perittyjä
Samettinen suppilovahverokeitto
1-1 1/2 l suppilovahveroita
2 salottisipulia (tai ihan tavallinenkin käy)
2 isoa valkosipulinkynttä
pari pientä palsternakkaa
4 dl luomukuohukermaa (vegaaniseen versioon kauravispiä)
4-6 dl kevytmaitoa (vegaaniseen versioon kauramaitoa)
noin 1/2 dl maissitärkkelystä
kasvisliemijauhetta
mustapippuria myllystä
muskottipähkinää
luomuvoita (tai maidotonta margariinia)
tuoretta timjamia
(suolaa tarvittaessa)
(tilkka sitruunanmehua/omenaviinietikkaa/omenamehua)
Ohje: puhdista ja huuhtele sienet huolellisesti ja pilko haluamasi kokoisiksi. Mittaa kattilaan puolet kuohukermasta, viipaloi joukkoon kuoritut palsternakat, viipaloitu salottisipuli sekä pariin-kolmeen osaan pilkotut valkosipulinkynnet ja muutama oksa tuoretta timjamia. Kuumenna kuohukermaa niin, että se melkein kiehuu, lisää kasvisliemijauhe (paketin ohjeen mukaan) ja sekoita hyvin. Vähennä lämpöä ja jätä kermaseos hautumaan.
Kuumenna kasari ja lisää kuivalle pannulle sienet. Paista sieniä kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää joukkoon nokare voita ja toinen salottisipuli pieneksi viipaloituna. Kuullota kunnes sipuli on pehmennyt ja vähennä liedeltä lämpöä. Mittaa kasariin loput kuohukermasta ja siivilöi joukkoon myös kattilassa maustunut kerma. Vinkki: siivilöidyt palsternakat ja sipulit kannattaa ottaa talteen ja käyttää vaikkapa perunamuussissa mausteena seuraavana päivänä.
Sekoita pienessä astiassa noin 1/2 dl maissitärkkelystä ja vajaa 2 dl kylmää maitoa – seoksen on hyvä olla tasaista ja kuohkeaa.
Lisää vielä lämpöä liedelle, jolla kasari on. Mittaa maito valmiiksi lähelle. Kun kerma-sieniseos melkein kiehuu ja sekoita joukkoon maito-maissiseos ohuena nauhana. Vähennä liedeltä taas lämpöä koko ajan sekoittaen. Lisää maitoa pikkuhiljaa edelleen koko ajan sekoittaen, kunnes keitto on sopivan paksuista.
Maista keiton suola, lisää mausteet, maista uudelleen ja mausta tarvittaessa lisää. Pientä särmää keittoon saa lorauttamalla joukkoon tilkan sitruunanmehua, omenaviinietikkaa tai vaikkapa omenamehua. Lisää keittoon vielä tuoretta timjamia ja tarjoile pannulla oliiviöljyssä ja valkosipulissa paistettujen leipäviipaleiden kera.
Paahdettuja gluteenittomia kauraleipiä ja moniviljaleipää, rouskis!
P.S. Minulta kysyttiin eilen haluaisinko antaa kodin yhdelle pienelle kissanpojalle – arvatkaa vaan haluaisinko! Vanha viisaushan sen kertoo, että kissaa parempi on vain kaksi kissaa..!!