Salviasta salaatti, paprikasta piirakka

Keskiviikko-iltana saimme vieraita. Illan ruuan määritteli osin se, mitä sain tiistaina kuljetettua Helsingistä töiden jälkeen helposti linja-autolla kohti kotia ja kotipysäkiltä vielä fillaroiden kotiin saakka (piti siellä kaupassa myös muistaa parit reseptit ulkoa, hieman vaikutti tämäkin hankintoihin). Eilen olin myöhässä omasta aikataulustani ja onneksi olinkin valinnut reseptit vanhan tutun ja turvallisen mukaan, mutta kuitenkin sellaiset reseptit, joita en hetkeen ollut kokkaillut.

2013-05-08-23-11-26.jpg

Feta-paprikapiiras / Salvia-pastasalaatti

Salvia-pastasalaatti

300 g (noin 6 d) gluteenitonta pennepastaa

1 pieni munakoiso (tai pikaversioon paahdettuja munakoisoja purkista), 2 rkl oliiviöljyä & 1 murskattu valkosipulinkynsi voiteluun

1 prk artisokan sydämiä suolaliemessä

suolaa & mustapippuria myllystä

noin 1 dl raastettua parmesaania

(1 salottisipuli)

rucolaa, päärynää ja/tai hunajamelonia pilkottuna tai puolitettuja kirsikkatomaatteja lisukkeeksi

Salviapesto 

1 1/2 – 2 dl hienonnettua tuoretta salviaa (tai salviaa ja basilikaa yhdessä)

1 dl pinjansiemeniä

2 murskattua valkosipulinkynttä

1/2 dl oliiviöljyä

sitruunamehua maun mukaan

suolaa maun mukaan

Ohje: keitä pasta ohjeen mukaan, varo keittämästä ylikypsäksi (..miten juurikin kävi minulle eilen). Valuta kypsä pasta kunnolla ja nosta sivuun.

Viipaloi munakoiso ohueksi ja levitä viipaleet pellille. Voitele viipaleet öljy-valkosipuliseoksella, lisää hieman suolaa ja paahda uunissa 200°C noin 20 minuuttia (tai oikaise hieman, kuten minä eilen: paista paahdettujen munakoisojen purkkiversioita hetki pannulla, viipaloi pienemmäksi). Valuta artisokan sydämet ja puolita ne. Voit pyöräyttää artisokat myös nopeasti pannulla (tässä vaiheessa kuullotetaan myös vaapaloitu salottisipuli, jos sitä haluaa salaatissa käyttää, ilmankin pärjää).

Valmista pesto: silppua yrtit kulhoon, sekoita joukkoon pinjansiemenet (jotka voi myös paahtaa nopeasti pannulla ennen pestoon lisäämistä) ja murskattu valkosipuli. Sekoita hyvin, lisää oliiviöljy ja sekoita lisää. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Sekoita salaatin kaikki ainekset keskenään kulhossa, tarjoa lisukkeiden (yllä) ja sen paprikapiiraan kanssa:

Feta-paprikapiiras (noin puoli pellillistä)

fetajuustoa (sellaista pehmeää yhdestä suuremmasta kuutiosta)

2-3 paprikaa (eri värisiä tietysti silmänruuan takaamiseksi!)

2-3 keltaista sipulia

2 valkosipulinkynttä viipaloituna

oreganoa

yrtti-pippuriseosta

oliiviöljyä

Munamaitoon:

2 dl kevytkermaa (tai ruokakermaa)

2 kananmunaa

Pohjaan tarvitset:

200 g margariinia tai luomuvoita

4 dl jauhoja (Semperin Mix sopii oikein hyvin tai toki myös vehnäjauhot)

2 dl perunahiutaleita (Mummon Muusi, Mielihyvä, tms.)

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

4 dl juustoraastetta (Emmental)

2 dl kylmää vettä 

Ohje: sekoita taikinan kuivat ainekset kulhossa, lisää sulatettu margariini ja viimeisenä kylmä vesi. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Taputtele pellille tai isoon (voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun) uunivuokaan. 

Viipaloi paprikat ja sipulit, kuullota oliiviöljyssä kasarissa. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.

Sekoita kananmunat sekä kerma eri astiassa tasaiseksi.

Kaada paprikaseos taikinapohjan päälle, lisää munamaito, murenna feta viimeisenä piirakan päälle ja paista uunissa keskitasolla 200°C noin 40 minuuttia (tai kunnes pohja on myös alta katsottuna kullanruskea ja hieman rapsakka). Anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi ja tarjoa salvia-pestosalaatin kera.

Jos piirakan kanssa ei ole tarjolla salaattia, jossa on kirsikkatomaatteja, kannattaa piirakkaan lisätä myös puolitettuja kirsikkatomaatteja.

2013-05-08-23-16-15.jpg

Tupa – Keittiön emäntää lahjottiin tänään vieraiden toimesta vaaleanpunaisella hortensialla – kiitos käynnistä, tervetuloa uudelleen! <3

 

 

 

 

 

 

suhteet ystavat-ja-perhe ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma