Se pakollinen mansikkakakku

En kyllä ajatellut leipoa sitä – vaan leivoinpa kuitenkin.

20130707_185847_resized.jpg

Eilisen mansikoiden perkaamisen jäljiltä oli jääkaapissa vielä melkoinen määrä näitä punaisia mollukoita, vaikka suurin osa pistettiinkin pakkaseen

Mantelinen mansikkatorttu

Pohjaan:

3 kananmunaa

1 dl sokeria

1 dl mantelijauhoja

1/2 dl jauhoja (gluteenittomilla Semperin Fin Mix -jauhoilla tämän tein)

1 tl leivinjauhetta

(nokare luomuvoita kakkuvuuan voiteluun)

Päälle:

litra tuoreita mansikoita

muutama ruokalusikallinen mansikkahilloa (mielellään kotitekoista tai luomua)

5 dl luomuvispikermaa (tai puolet ja puolet kermaa + maustamatonta turkkilaista jugurttia)

puolikas vaniljatanko

1 tl vanilliinisokeria

ripaus sokeria

pari tippaa sitruunamehua

Ohje: riko kananmunat kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri – vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa toiseen astiaan jauhot ja mantelijauho, sekoita joukkoon leivinjauhe. Nostele jauhoseos muna-sokerivaahdon sekaan, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 

Voite vuoka, ”jauhota” mantelijauholla, kaada taikina vuokaan ja paista uunissa keskitasolla 200°C noin 15 minuuttia. Nosta valmis torttupohja jäähtymään.

Vatkaa puolet vispikermasta, mausta vanilliinisokerilla ja raaputa vaniljatangon sisältä siemenet kermavaahdon sekaan. Lisää vaahtoon pari tippaa sitruunamehua, tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Mittaa erilliseen kulhoon muutama lusikallinen mansikkahilloa (huom. hilloa ei tarvitse olla paljon, sillä lähinnä kostutetaan kakkupohjaa) ja pilko sekaan muutama tuore mansikka, sekoita hyvin.

Kun torttupohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, nostele hillo-marjaseos pohjan päälle ja levitä ohuelti joka kohtaan. Levitä hillokerroksen päälle vaniljainen vispikerma ja nosta torttu jääkaappiin hetkeksi.

Vatkaa vielä loput vispikermasta kuohkeaksi, mutta hieman löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeria maun mukaan. 

Ota torttu jääkaapista ja levitä loput kermavaahdosta tortun päälle. Koristele tuoreilla mansikan puolikkailla.

Tarjoa ulkoilmassa.

Oikean kesän tunnistaa muuten siitä, ettei huomaa, kun kävelee paljain jaloin ulkona..

 

*****************

English translation added 9th July 2014 – at least once a summer a strawberry cake needs to be baked! This recipe was found superb last summer (2013), here you are with the English translation! Enjoy this tart outside in sunshine and good company!

Strawberry-almond cream tart

Cake batter:

3 eggs

1 dl brown sugar

1 dl almond flour

1/2 dl gluten free flour (or some other baking flour, goes as well :) 

1 teaspoon baking powder

little bit of butter/margarine to grease cake tin

Topping:

1 litre of fresh strawberries

few tbs of strawberry jam

5 dl whipped cream (or 2 1/2 dl whipped cream + 2 1/2 dl plain Turkish yoghurt)

1 ts vanilla sugar

sugar to your own taste

few drops of lemon juice

Recipe: add eggs and sugar into a bowl, whisk well to white foamy and light texture. Add both flours into another bowl with baking powder, mix well and add into egg&sugar foam. Mix quickly to make smooth batter.

Grease cake tin (diameter approx. 20 cm) and ”flour” with some almond flour. Add batter and bake in the oven at 200°C for approx. 15 min or until the batter does not stick to a fork when tried and the cake is golden. Let the ready cake cool to room temperature.

Cover the whole cake with thin layer of strawberry jam, chop some of the strawberries on top on the jam layer. Put in a fridge for a few minutes. 

Whip the cream (and add the yoghurt if you wish), flavour with fresh lemon juice and vanilla sugar and add sugar if you wish. Cover the whole cake with nice, light & ”high” layer of cream (to look like a cloud..) and add rest of the strawberries on top. Decorate with fresh mint or lemon melissa (lemon balm) leaves or lightly roasted almond flakes.

 

koti ruoka-ja-juoma