Sieniä ja riisiä
Kylässä tarjotusta kanttarellikeitosta innostuneena päätin eilen tehdä iltapalaksi sienirisottoa. Tai siis sieniä ja riisiä samassa padassa. Risotosta keitokseni tuskin on koskaan kuullutkaan, mutta Tupa – Keittiössä saa ja pitää soveltaa!
Siitakesieniä, sipulia ja riisiä..
Tarvitset:
2,5 dl (mitä tahansa) riisiä (,mitä kaapista sattuu löytymään)
6-7 dl vettä
1 ison keltaisen sipulin
pari rasiallista sieniä (itse käytin siitake- ja herkkusieniä)
3-6 valkosipulinkynttä maun mukaan
1-2 limen mehun (maun mukaan jälleen, itse käytin kaksi)
oliiviöljyä
nokare luomuvoita
kasvisliemijauhetta
yrttisuolaa
runsaasti mustapippuria myllystä
pari tippaa juoksevaa hunajaa
parmesaania
tuoretta rucolaa tai lehtipersiljaa
Ohje: kuori ja pilko sipuli, murskaa valkosipulinkynnet. Lohko sienet reiluiksi paloiksi. Kuumenna kasarissa oliiviöljyä sekä nokare voita. Kuullota sipulit, lisää joukkoon lohkotus sienet. Mausta mustapippurilla ja tilkalla limen mehua. Kun neste on suurimmaksi osaksi haihtunut sienistä, lisää kasariin vesi. Kiehauta ja lisää sekaan kasvisliemijauhe pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kunnolla.
Mittaa riisit kasariin, sekoita hyvin ja anna hautua kunnes riisi on melkein kypsää. Mausta lisää (mustapippuri, yrttisuola, lime, hunaja). Anna hautua kunnolla.
Kun riisi on sopivasti kypsää, maista ja lisämausta tarvittaessa. Raasta sekaan parmesaania ja sekoita. Koristele rucolalla tai lehtipersiljalla ja tarjoile tuoreen täysjyväruisleivän kera.
(Kasvissyöjänä lisäsin risottoon myös n. 0,5 dl tummaa soijarouhetta. Soijarouhe ei kaikille maistu, joten en sitä ohjeeseen lisännyt. Jos soijarouhetta käytät, liota ensin rouhetta runsaassa vedessä noin 10 minuuttia, valuta liika vesi pois ja sekoita rouhe risottoon heti sipulien kuullotuksen jälkeen. Näin soijarouhe maustuu parhaiten.)
Helppo ja herkullinen iltaruokani! Nam!