Simajuoma kesäjuoma
Muistan jokin aika sitten lukeneeni otsikon ”sima ei ole vain vapun juoma” – tästä (ja parista muusta jutusta) intoutuneena päätin vapun simojen keittelyn jälkeen testailla greippi- ja raparperisimaa ja vielä toistamiseen inkiväärisimaa, tällä kertaa hitusen toisella tekniikalla.
Raparperi / greippi / ihan tavallinen kotisima / inkivääri
Kaikkiin simoihin (hih) käytin samaa pohjaa eli sitä aivan tavallista vappusiman ohjetta.
Raparperisimassa uitin reilun vuorokauden noin kolmea desiä viime kesäisiä pakasteesta otettuja ja sulatettuja raparperin paloja. Siivilöin palat pois nesteestä ennen pullottamista, mutta jätin muutaman palan vielä pulloonkin mausteeksi.
Greippisimaan puristin yhden kokonaisen greipin mehun ja lisäksi kaavin veitsellä hedelmälihan noin vuorokaudeksi mukaan maustamaan tekeytyvää juomaa. Pullottaessa siivilöin greipinpalat pois.
Inkiväärisimasta tuli edellisellä kerralla vain miedosti inkivääristä, joten tällä kertaa suikaloin reilusti tuoretta inkivääriä mukaan suoraan pulloon – toivottavasti tällä kertaa saan kunnolla inkiväärin maun tartutettua juomaan!
Yhden pulloista jätin suosiolla ihan tavalliseksi kotisimaksi, jos vaikka maustetut kesäversiot ovat liian jänniä ensi perjantain vierailleni – en melkein malta odottaa, että saan viime syksyn Tallinnan reissuporukan (parilla vahvistuksella) kestittäväksi! <3
**************************
Sillä aikaa, kun minä aamupäivällä touhusin näiden kanssa:
Sekoittelin siis simoja ja pesin pulloja..
Talon ja naapuritalon miesväki urakoi kulmahuoneen maalattian kimpussa.
Vajaan 16 neliön huoneesta lapioitiin kevyt pieni traktorikuormallinen turvetta, maata ja kuivattua sammalta. Työ jatkuu kostean maapohjan lapioimisella. Allergis-astmaattiselta emännältä huoneeseen ja lapiontihommiin oli pääsy kielletty – isäähän pitää uskoa, vaikka olisi jo 30 eikö?